Geplaatst op: 28-11-2022
Auteur: Marc Gerlings

Stationsgebied Helmond maakt schaalsprong met placemaking

Stationsgebied Helmond maakt schaalsprong met placemaking


Het Stationskwartier moet dé ontmoetingsplek worden van Helmond en de regio. Met veel groen en een mooie mix van wonen, winkelen, werken en verblijven. Dat is de ambitie van de gemeente Helmond en de provincie Noord-Brabant.

 

Om dat te realiseren hebben wethouder stedelijke ontwikkeling Gaby van den Waardenburg en gedeputeerde Erik Ronnes (ruimte en wonen) een intentieovereenkomst getekend.

 

Van den Waardenburg: "We hebben een enorme bouwopgave. De komende jaren ontwikkelen we 10.000 woningen en rondom het centrum. Het Stationskwartier speelt hierbij een belangrijke rol: vlakbij de binnenstad, bij winkels, voorzieningen en bij het station. Daarnaast werken we aan het toevoegen van arbeidsplaatsen en aan een goed voorzieningenniveau. Het is goed om samen met de provincie op te trekken om dit te realiseren.”

 

In de intentieovereenkomst spreken de gemeente en de provincie af dat ze bij deze ontwikkeling samen optrekken. "De ontwikkeling van dit gebied is niet alleen een opgave die onze gemeente versterkt, maar uiteindelijk ook bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de hele regio”, zegt wethouder Van den Waardenburg. "Daarom is het een positief signaal dat de provincie ons wil helpen om hier snel ontwikkelingen voor elkaar te krijgen waar Helmond beter van wordt.” Begin 2023 is de Gebiedsvisie Stationskwartier naar verwachting klaar, hiermee wordt richting gegeven aan diverse deelprojecten die vervolgens opgepakt worden.

 

Schaalsprong

Het Stationskwartier moet een verbinding vormen tussen het station, het centrum, de Kanaalzone en Suytkade en past bij de gewenste schaalsprong van de stad. Helmond gaat niet alleen meer woningen bouwen, maar ook werken aan een stedelijk werkmilieu en een goed voorzieningenniveau. Daarbij is ook volop aandacht voor het vergroenen en aantrekkelijk maken van de openbare ruimte en het stimuleren van fiets en openbaar vervoer om zo de stad duurzaam te versterken. In het Stationskwartier krijgen deze plannen concreet vorm en wordt op dit moment samen met de stad en andere betrokkenen een gebiedsvisie ontwikkeld, waarin placemaking een belangrijke rol speelt.


Transformatie

Ronnes: "We hebben grote uitdagingen op het gebied van het vitaal houden van Brabantse binnensteden en het tegengaan van leegstand. De provincie zet daarom actief in op het transformeren van binnenstedelijke locaties en het herbestemmen van panden en in het Stationskwartier, 47 hectare groot kunnen we samen met de gemeente een grote slag maken. De ontwikkelingen in Helmond zijn ook heel belangrijk in het kader van de forse woningbouwopgave, onlangs is met het rijk overeengekomen om 130.600 woningen te bouwen in de komende 9 jaar.” 


De provincie zet in op in totaal 10 tot 12 transformaties in de 4 grote en middelgrote gemeenten in Brabant. In die laatste categorie zijn of worden vergelijkbare overeenkomsten afgesloten met Bergen op Zoom, Roosendaal, Oss, Waalwijk, Veghel en Uden. Daarbij worden ook opgaven als mobiliteit, duurzaamheid, energie en klimaatadaptie meegenomen.

 

Topics:Beleid, Leisure
Trefwoorden: Helmond, leisure, placemaking, beleid

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/01/23
Nederland boekt zomervakantie weer vanouds op tijd
Het vroegboekgedrag van Nederlandse vakantiegangers is weer ­­­terug op het niveau van voor coron...
27/01/23
La Vuelta Holanda op alle fronten succesvol
De Spaanse wielerronde La Vuelta ging op 19 augustus 2022 van start in Nederland. De provincies Utre...
26/01/23
Steeds meer mensen gaan er samen tussenuit
Sinds afgelopen zomer ziet Groepen.nl een sterke toename in de vraag naar het verblijf in groepsaccommodaties. Deze trend naar gezamenlijk verblijf zet ook dit jaar (2023) sterk door.
26/01/23
Kampeerauto van het jaar 2023 bekend!
Nederlandse camperaars hebben als Kampeerauto’s van het jaar 2023 gekozen voor de Tonke EQV, de Affinity Duo, de Knaus Tourer Van 500 MQ en de Frankia Neo-i. Dat zijn respectievelijk een camperbusje, een buscamper, een half integraal en een integraalcamper.
26/01/23
Suncamp introduceert: campingadvies van de CampingGuru
Wil jij alles weten over jouw favoriete camping? Stel je campingvraag dan aan de persoon die echt op de camping is geweest. Vanaf nu is dat mogelijk. Suncamp introduceert de CampingGuru.
26/01/23
Exclusief voor leden
8 gemeenten Achterhoek aan de slag met vitaal maken vakantieparken
8 gemeenten in de regio Achterhoek bieden met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland een programma aan om de vitaliteit van vakantieparken te verbeteren. Een regionaal programmateam met experts is actief om ondernemers te stimuleren en vakantieparken klaar te maken voor de toekomst. Dat is nodig want er wordt groei verwacht.
25/01/23
Exclusief voor leden
Toerist ontdekt Vermeers Delft op 12 locaties
Toeristen die van schilderkunst houden komen zeker af op de tentoonstellingen over Vermeer in 2023. Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt de meeste aandacht met de grote overzichtstentoonstelling maar in Delft kun je de historie van Vermeer ervaren. Een stadsbrede programmering plus de historische plaatsen hebben grote aantrekkingskracht.
25/01/23
VVEM presenteert documentaire 'pandemie in evenementenland'
In opdracht van de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM) is de documentaire ‘Pandemie in het evenementenland’ geproduceerd. Aan de hand van interviews en sfeerbeelden wordt hierin de impact van de COVID-19 pandemie op de Nederlandse evenementenbranche inzichtelijk gemaakt.