Geplaatst op: 28-11-2022
Auteur: Marc Gerlings

Stationsgebied Helmond maakt schaalsprong met placemaking

Stationsgebied Helmond maakt schaalsprong met placemaking


Het Stationskwartier moet dé ontmoetingsplek worden van Helmond en de regio. Met veel groen en een mooie mix van wonen, winkelen, werken en verblijven. Dat is de ambitie van de gemeente Helmond en de provincie Noord-Brabant.

 

Om dat te realiseren hebben wethouder stedelijke ontwikkeling Gaby van den Waardenburg en gedeputeerde Erik Ronnes (ruimte en wonen) een intentieovereenkomst getekend.

 

Van den Waardenburg: "We hebben een enorme bouwopgave. De komende jaren ontwikkelen we 10.000 woningen en rondom het centrum. Het Stationskwartier speelt hierbij een belangrijke rol: vlakbij de binnenstad, bij winkels, voorzieningen en bij het station. Daarnaast werken we aan het toevoegen van arbeidsplaatsen en aan een goed voorzieningenniveau. Het is goed om samen met de provincie op te trekken om dit te realiseren.”

 

In de intentieovereenkomst spreken de gemeente en de provincie af dat ze bij deze ontwikkeling samen optrekken. "De ontwikkeling van dit gebied is niet alleen een opgave die onze gemeente versterkt, maar uiteindelijk ook bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de hele regio”, zegt wethouder Van den Waardenburg. "Daarom is het een positief signaal dat de provincie ons wil helpen om hier snel ontwikkelingen voor elkaar te krijgen waar Helmond beter van wordt.” Begin 2023 is de Gebiedsvisie Stationskwartier naar verwachting klaar, hiermee wordt richting gegeven aan diverse deelprojecten die vervolgens opgepakt worden.

 

Schaalsprong

Het Stationskwartier moet een verbinding vormen tussen het station, het centrum, de Kanaalzone en Suytkade en past bij de gewenste schaalsprong van de stad. Helmond gaat niet alleen meer woningen bouwen, maar ook werken aan een stedelijk werkmilieu en een goed voorzieningenniveau. Daarbij is ook volop aandacht voor het vergroenen en aantrekkelijk maken van de openbare ruimte en het stimuleren van fiets en openbaar vervoer om zo de stad duurzaam te versterken. In het Stationskwartier krijgen deze plannen concreet vorm en wordt op dit moment samen met de stad en andere betrokkenen een gebiedsvisie ontwikkeld, waarin placemaking een belangrijke rol speelt.


Transformatie

Ronnes: "We hebben grote uitdagingen op het gebied van het vitaal houden van Brabantse binnensteden en het tegengaan van leegstand. De provincie zet daarom actief in op het transformeren van binnenstedelijke locaties en het herbestemmen van panden en in het Stationskwartier, 47 hectare groot kunnen we samen met de gemeente een grote slag maken. De ontwikkelingen in Helmond zijn ook heel belangrijk in het kader van de forse woningbouwopgave, onlangs is met het rijk overeengekomen om 130.600 woningen te bouwen in de komende 9 jaar.” 


De provincie zet in op in totaal 10 tot 12 transformaties in de 4 grote en middelgrote gemeenten in Brabant. In die laatste categorie zijn of worden vergelijkbare overeenkomsten afgesloten met Bergen op Zoom, Roosendaal, Oss, Waalwijk, Veghel en Uden. Daarbij worden ook opgaven als mobiliteit, duurzaamheid, energie en klimaatadaptie meegenomen.

 

Topics:Beleid, Leisure
Trefwoorden: Helmond, leisure, placemaking, beleid

CELTHTrendrapport

||| Nieuws |||

01/06/23
Nog veel boekingen voor de zomervakantie van 2023 boven de markt
Uit onderzoek van reissite Skyscanner blijkt dat 86 procent van de Nederlanders van plan is om deze zomer op vakantie te gaan. Iets meer dan een derde (37%) heeft de zomervakantie nog niet geboekt.
01/06/23
Exclusief voor leden
Omzet reisbranche piekt
De omzet in de Nederlandse reisbranche schiet na inktzwarte jaren omhoog. Dat blijkt uit omzetcijfers van het CBS over de zakelijke dienstverlening.
01/06/23
Exclusief voor leden
Eerste tekenen van herstel van de hotelmarkt?
De NH Hotel Group komt met kwartaalcijfers en die laten een sterke vraag in het eerste deel van dit jaar zien. De groep verwacht dat deze trend de komende maanden zal aanhouden.
31/05/23
Exclusief voor leden
Werknemers Schiphol staan te vaak dicht bij draaiende straalmotoren
De Arbeidsinspectie heeft onderzoek gedaan naar de werkomstandigheden. In een tweede deelrapport wordt vooral de situatie aangepakt dat werknemers op de platforms te dicht bij draaiende straalmotoren staan. Dat heeft grote invloed op de gezondheid van de werknemers. CEO Ruud Sondag reageert meteen maar kan niet alles oplossen.
31/05/23
Toscane meest genoemde destinatie van Italië
Toscane is nog altijd favoriet als bestemming. Zo blijkt uit een online onderzoek dat Italiëmagazine ‘Dit is Italië’ deze maand uitvoerde en dat door 853 respondenten uit Nederland en Vlaanderen werd ingevuld.
30/05/23
Exclusief voor leden
Ibis voegt derde hotel toe aan luchthaven München
Het merk ibis Styles, bouwt een hotel op de luchthaven van München. De startceremonie van de bouw vond plaats op 30 mei 2023. Het hotel met 358 kamers moet in het voorjaar van 2025 worden geopend. Het is een signaal vanuit de hotelbranche dat weer strategisch wordt geïnvesteerd op grote reizigersstromen.
30/05/23
Exclusief voor leden
Festival voor 60 jaar Slagharen
Een van de bekendste attractieparken van Nederland is jarig en het mag maar liefst 60 kaarsjes uitblazen. Attractie- en Vakantiepark Slagharen vierde het diamanten jubileum op 27 mei 2023 en daarvoor werd een festival opgetuigd.
30/05/23
Oostenrijks Toeristenburo: Recordaantal Nederlandse vakantiegangers afgelopen winter
Afgelopen winter een recordaantal Nederlanders in Oostenrijk. De Nederlandse markt is voor Oostenrijk de op één na belangrijkste markt.

||| Agenda |||

06/06/23
06/06/23 t/m 06-06-23: LDA Kennisdag
Op dinsdag 6 juni organiseert de Landelijke Data Alliantie haar jaarlijkse kennisdag. Dit jaar in de...
27/06/23
27/06/23 t/m 27-06-23: Embrace Growth
Op dinsdag 27 juni organiseert BookingExperts de eerste editie van het kennisevent Embrace. Voor en ...
04/07/23
04/07/23 t/m 04-07-23: Inspiratiesessie Natuurinclusiviteit in het vrijetijdsdomein
Natuur is de basis voor een bloeiende vrijetijdseconomie. Op dinsdagmiddag 4 juli 2023 is...
25/09/23
25/09/23 t/m 25-09-23: Toerisme Top 2023
De Toerisme Top 2023 wordt dit jaar in Drenthe georganiseerd op maandag 25 september. De Toeris...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...