Geplaatst op: 09-11-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Pact van Loevestein groot succes

Pact van Loevestein groot succes

Het Pact van Loevestein krijgt een vervolg. Het Pact van Loevestein is een samenwerkingsverband voor het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd 20 jaar geleden opgericht. Het pact is het belangrijkste regionale platform om de waterlinie te behouden en ontwikkelen. In 2023 gaan de partners hun samenwerking vernieuwen en afspraken voor de komende jaren maken. 

Het Pact van Loevestein heet zo, omdat 20 jaar geleden op Slot Loevestein overheden, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap afspraken om samen te werken. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is de afgelopen jaren enorm opgeknapt. Niet alleen de forten zoals Fort Everdingen en Fort Altena zijn gerestaureerd en hebben een nieuwe functie gekregen. Ook minder bekende waterlinie-elementen zijn opgeknapt, zoals de historische sluizen bij Fort Asperen en het Inundatiekanaal bij Tiel. 

Slimme combinaties zoeken

Passend bij de uitdagingen van deze tijd, zoeken de partners steeds meer naar slimme combinaties van erfgoed met andere opgaven als water, natuur, recreatie en toerisme. Binnenkort verschijnt er een boek met goede voorbeelden en komt er expertpool.

Trots op UNESCO Werelderfgoed

Tijdens de viering van de 20e pact verjaardag gaven bestuurders aan trots te zijn op de Werelderfgoedstatus en willen zich samen inzetten om de status te verzilveren. Dat betekent dat ze de status inzetten om bewoners bij hun omgeving te betrekken. Of om bezoekers te vertellen dat water zowel een vijand als een bondgenoot kan zijn. In 2023 vernieuwen de partners hun samenwerking en maken ze afspraken voor de komende jaren.

Wie werken samen in het pact?

Het Pact van Loevestein is een regionale samenwerking tussen meerdere provincies, gemeenten en andere organisaties. Deelnemers zijn: provincies Gelderland en Noord-Brabant, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer Rivierenland-West en Waterschap Rivierenland. Zij werken samen met gemeenten Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem, Altena, West-Betuwe, Lingewaard en Vijfheerenlanden.

Trefwoorden: cultuur, natuur, dagrecreatie, historie, forten, waterlinie, beleid, samenwerking

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/02/23
Kasteel Hoensbroek winnaar Kidsproof musea
Kasteel Hoensbroek (Limburg) is uitgeroepen tot winnaar van de Kidsproof Museum Awards 2023. Daarmee is dit museum het komende jaar hét Kidsproof museum van Nederland. Er zijn 55 Kidsproof musea in Nederland dit jaar.
31/01/23
Even genieten van licht en Amsterdam
Het Amsterdam Light Festival 2022 - 2023 is weer voorbij. Wekenlang konden Amsterdammers en toeristen genieten van prachtige lichtkunstwerken. Droom even weg bij deze mooie beelden.
30/01/23
Van spullen naar ervaringen
ABN AMRO komt met interessante cijfers over de vrijetijdssector uit haar transactiedata. In december 2022 werd ten opzichte van december 2019 na inflatiecorrectie ruim 7% meer door Nederlandse consumenten uitgegeven. In vrijwel alle branches van de vrijetijdssector groeiden de bestedingen. Belangrijkste conclusie is dat voor de Nederlandse consument het opdoen van ervaringen belangrijker is geworden dan het kopen van spullen.
25/01/23
Exclusief voor leden
Toerist ontdekt Vermeers Delft op 12 locaties
Toeristen die van schilderkunst houden komen zeker af op de tentoonstellingen over Vermeer in 2023. Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt de meeste aandacht met de grote overzichtstentoonstelling maar in Delft kun je de historie van Vermeer ervaren. Een stadsbrede programmering plus de historische plaatsen hebben grote aantrekkingskracht.
24/01/23
Museumnacht Groningen hoopt op herhaling succes 2022
Vorig jaar was het een opsteker voor de Groningse musea die net de zware coronatijd achter de rug hadden. Het succes van 2022 willen de samenwerkende musea op zijn minst herhalen. Op zaterdag 9 september openen zes musea in Groningen ’s avonds hun deuren.
18/01/23
Eindelijk ook landelijk herstel bezoekersaantallen musea
Afgelopen najaar kwamen bij de redactie al vaker positieve bezoekersaantallen door van diverse tentoonstellingen in musea. Het herstel van het bezoekersaantal was in gang gezet. Nu ziet de Museumvereniging landelijk weer groei. Maar de aantallen zitten nog niet op het niveau van 2019 voor de coronacrisis.
17/01/23
Exclusief voor leden
Vermeer meest vooraf geboekte tentoonstelling Rijksmuseum ooit
De tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam over de schilder Vermeer valt in de smaak. Meer dan verwacht, al 100.000 tickets zijn gereserveerd voor de tentoonstelling die pas over een maand start. Het Rijksmuseum verruimt nu al de openingstijden.
16/01/23
265.000 bezoekers voor Depot Boijmans
Het eerste jaar dat Depot Boijmans Van Beuningen de wereld achter de schermen van het museum toont, zijn de verwachtingen overstegen in het bezoekersaantal. Het depot is een kenmerkende locatie geworden voor toeristen en inwoners van Rotterdam.