Geplaatst op: 04-11-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Pakken zich donkere wolken samen boven de sector?

Pakken zich donkere wolken samen boven de sector?
Afbeelding van lisa runnels via Pixabay

Na een prima zomer voor veel vrijetijdssectoren pakken donkere wolken zich samen boven de sector. Dat schrijven de experts van ABN Amro in een nieuwe ‘Stand van de leisure’. Ze zien een laag consumentenvertrouwen, naar boven bijgestelde ramingen voor de inflatie, toenemende faillisementen en zorgen over stijgende kosten. Met de vrijetijdssector gaat het over het algemeen goed. Maar ook daar zijn de zorgen groot en verwachten de experts dat het huidige groeitempo zal afzwakken. Er wordt in dat kader gesproken van een ‘opstapeling van onzekerheden’.

Maar eerst het positieve nieuws. De bank deelde weer transactiedata ut de vrijetijdssector. Het algemene beeld dat daaruit ontstaat is dat op de bioscopen en catering na de meeste deelsectoren een goede zomer hebben gehad. Zij zaten qua omzet alweer boven het niveau van 2019. 

Prima herstel voor horeca

Thuisbezorgd en afhaal blijft sterk presteren op 60% tot 70% boven het niveau van 2019. Ook restaurants zitten vanaf februari met een plus van 20% tot 30%. Ook cafés deden het prima met plussen van 30% tot 41%. Hier heeft de consument duidelijk haar behoefte aan samenzijn in een leuke ambiance ingehaald. 

Pintransacties

Wisselend beeld bij attracties en cultuur

Attractieparken en dierentuinen hebben een prima voorjaar (+12% tot +28%) achter de rug maar zien nu een wat lager groeiniveau. Musea zaten vrijwel alle maanden flink in de min (-19% tot -31%) met uitzondering van juni en juli. Bioscopen zien nog dieprode cijfers met geen enkele maand een plusje. De omzetachterstand ten opzichte van 2019 beloopt -30% tot -46%. 

Meer overnachtingen van gasten

Van de verblijfsrecreatie en hotelsector zijn geen relevante pintransacties beschikbaar maar uit cijfers van het CBS blijkt dat er in die branche tot en met augustus 2% meer overnachtingen ten opzichte van dezelfde periode in 2019 zijn gerealiseerd. Binnen dat segment doen vooral de campings (+17%) en de vakantieparken (+6%) het goed. Achterblijven de hotels (-7%) en groepsaccommodaties (-2%). Hotels hebben last van achterblijvend buitenlands bezoek (-16%). Het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten in de verblijfsaccommodaties groeide met 15%. 

Overnachtingen

Naar een gure winter

Na een overwegend mooi voorjaar en zomer staat ons een minder fraaie winter te wachten. Met als achterliggende oorzaak natuurlijk de oorlog in Oekraïne die direct na de pandemie behoorlijk wat zand in de economische machine strooide.

Ramingen inflatie naar boven bijgesteld

De experts van de bank hebben de ramingen voor de inflatie naar boven bijgesteld en verwachten nu voor dit jaar een prijsstijging van 11,9% en voor volgend jaar 4,3%. De prijzen worden opgestuwd door sterk oplopende energieprijzen. Dat heeft ook gevolgen voor de prijzen van andere producten en diensten, die ook verder oplopen.

Lage werkloosheid en veel vacatures

Een lage werkloosheid is een belangrijk signaal voor mogelijke spanningen op de arbeidsmarkt. Dat ondervinden (leisure)ondernemers die minder goed aan nieuw personeel kunnen komen. In het tweede kwartaal van het jaar waren er 39.900 openstaande vacatures in de horeca en 6.200 vacatures in cultuur, sport en recreatie.

Oplopend aantal faillissementen verwacht

Het aantal faillissementen in de vrijetijdssector was gedurende de pandemie vanwege de overheidssteun heel laag. Nu die is afgelopen, kijken ondernemers tegen een enorme schuldenberg aan die moet worden afgelost. Dat gecombineerd met hogere kosten van energie, arbeid en inkoop zet een forse druk op de kasstroom. Dat het aantal bedrijfsopheffingen of faillissementen oploopt, lijkt evident. 

Historisch laag consumenten vertrouwen en afnemende koopkracht

De afgelopen maanden is het consumentenvertrouwen verder weggezakt naar een historisch dieptepunt van -59. Dat gecombineerd met een dalende koopkracht door een sterke inflatie, is geen goed vooruitzicht voor de vrijetijdssector die al gevoelig is voor een laag consumentenvertrouwen. De experts van ABN Amro verwachten dan ook dat het huidige groeitempo van de vrijetijdssector zal afzwakken.

Link: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/index.html
Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen, cultuur, musea, horeca, hotels, cafes, restaurants, catering, bioscopen, verblijfsrecreatie, vakantieparken, campings, kampeerterreinen, groepsaccommodaties

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...