Geplaatst op: 03-11-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

In een open netwerk samenwerken aan betere data

Interview met voorzitter Marieke Politiek

In een open netwerk samenwerken aan betere data

De redactie van NRIT heeft voor de Landelijke Data Alliantie een magazine gemaakt. Dit magazine is heel nadrukkelijk geen corporate brochure maar een journalistieke productie waar 20 betrokkenen bij de LDA en gebruikers van data aan het woord komen. In het openingsinterview van het ‘Magazine Landelijke Data Alliantie’ vertelt de voorzitter van de programmaraad Marieke Politiek alles over dit unieke netwerk, de successen en de uitdagingen voor de toekomst.

We mochten alles vragen maar lieten ons eerst uitleggen wat de Landelijke Data Alliantie precies is en vooral wat niet. Ook behandelen we innovatie van onderzoek, de toegang tot data en een verfijnde regionalisering van data. Verder worden heel wat misverstanden over de LDA uit de weg geruimd. Over wanneer je in de LDA zit en of al het toeristisch onderzoek in Nederland via de LDA moet lopen. Het pijnpunt van de sector dat voor elk onderzoek met de pet moet worden rondgegaan blijft ook niet onbesproken.

Veel ambities

Ambities heeft Marieke genoeg: "Ik hoop op een gezamenlijke datastrategie die iedereen omarmt en waar partijen mee voor aan de lat willen staan. Het zou ideaal zijn als provincies en gemeenten de Nationale Datastrategie vertalen naar hun eigen gebied.” Tot slot gaan we in op nieuwe indicatoren die moeten worden ontwikkeld om de ambities zoals we die in Perspectief 2030 hebben geformuleerd te meten.

En nog veel meer

In het Magazine Landelijke Data Alliantie nog veel meer artikelen die de komende periode ook op de Kennisbank van NRIT verschijnen. Lees online het magazine via de website van de LDA of vraag een gedrukt exemplaar aan via info@nrit.nl.

Link: https://www.landelijkedataalliantie.nl/nl/home.htm
Trefwoorden: onderzoek, data, lda, beleid, datastrategie, toerisme, recreatie

||| Blogs |||

13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
30/11/17
Customer Journey “Teaching 3 weeks on Leisure & Events Management and Tourism in Shanghai”
De pre-exposure fase Een uitnodiging om les te gaan geven als visiting professors bij Shanghai N...
04/03/16
Richting geven aan de groei. Column Jos Vranken
In ieder nummer van Recreatie & Toerisme maakt de redactie ruimte vrij voor een Bedrijfscolumn. ...
23/11/15
Joie de vivre
Joie de vivre
23/11/15 · Onderzoek · Nienke van Boom | Lees meer
Vrijetijd - of ‘leisure’ - wordt vaak geassocieerd met plat vermaak, hedonistisch consumentisme...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/01/23
Nederland boekt zomervakantie weer vanouds op tijd
Het vroegboekgedrag van Nederlandse vakantiegangers is weer ­­­terug op het niveau van voor corona. Zij boeken weer traditiegetrouw hun zomervakantie in januari.
27/01/23
La Vuelta Holanda op alle fronten succesvol
Afgelopen zomer waren de provincies Utrecht en Noord-Brabant het toneel voor de Spaanse wielerronde La Vuelta. Projectorganisatie La Vuelta Holanda spreekt van een succesvol en goedbezocht evenement en sluit af met positieve cijfers.
26/01/23
Steeds meer mensen gaan er samen tussenuit
Sinds afgelopen zomer ziet Groepen.nl een sterke toename in de vraag naar het verblijf in groepsaccommodaties. Deze trend naar gezamenlijk verblijf zet ook dit jaar (2023) sterk door.
26/01/23
Exclusief voor leden
8 gemeenten Achterhoek aan de slag met vitaal maken vakantieparken
8 gemeenten in de regio Achterhoek bieden met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland een programma aan om de vitaliteit van vakantieparken te verbeteren. Een regionaal programmateam met experts is actief om ondernemers te stimuleren en vakantieparken klaar te maken voor de toekomst. Dat is nodig want er wordt groei verwacht.
25/01/23
VVEM presenteert documentaire 'pandemie in evenementenland'
In opdracht van de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM) is de documentaire ‘Pandemie in het evenementenland’ geproduceerd. Aan de hand van interviews en sfeerbeelden wordt hierin de impact van de COVID-19 pandemie op de Nederlandse evenementenbranche inzichtelijk gemaakt.
20/01/23
Recordaantal festivals en concerten in 2022
In 2022 vonden er fors meer festivals en concerten plaats dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Festivals en concerten trokken in 2022 gezamenlijk 32,5 miljoen bezoeken, 2,4 miljoen bezoeken meer dan in 2019.
20/01/23
Exclusief voor leden
Festivals en concerten in de versnelling
Regelmatig worden cijfers in toerisme en recreatie vergeleken met het jaar voor de Covid-periode, 2019. Dat levert vaak een beeld van herstel op maar met een klein gat ten opzichte van dat jaar in vergelijking met 2022. Anders gaat het met de festivals en concerten, daar is een versnelling ingezet. De andere type evenementen zijn in aantal nog niet hersteld.
06/01/23
Telt Nederland eind 2023 18 miljoen inwoners?
De Nederlandse bevolking is in 2022 naar verwachting met bijna 227 duizend inwoners gegroeid, tot ruim 17,8 miljoen.