Geplaatst op: 28-10-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Brabant helpt ondernemers met creatieve plannen

Brabant helpt ondernemers met creatieve plannen
Fondsmanager Joost Melis

Investeringsfonds LOF Brabant zoekt ondernemers met innovatieve plannen die de Brabantse vrijetijdssector kunnen versterken. Met een lening van LOF Brabant kunnen zij hun plannen waarmaken.

Brabant is al een aantrekkelijke recreatie-, woon- en werkprovincie. Maar het kan altijd beter. "We willen onze provincie nog aantrekkelijker maken voor Brabanders en niet-Brabanders; om hun weekend, midweek of vakantie door te brengen in het zuiden van ons land”, schrijft het Leisure Ontwikkel Fonds Noord-Brabant (LOF Brabant) in een wervende tekst. Fondsmanager Joost Melis: "Als ondernemer herken ik het enthousiasme van de jonge ondernemers en vind ik het belangrijk hen verder te helpen bij het realiseren van hun droom.”

De organisatie is daarom op zoek naar ondernemers en semipublieke instellingen die de vrijetijdssector van Noord-Brabant een boost geven met een innovatief projectplan. Het plan moet onderscheidend zijn en kwalitatief sterk, want daarop wordt het door de investeringscommissie beoordeeld. LOF Brabant financierde eerder ONSTAGE, Maps Untold, Doloris en het Oorlogsmuseum Overloon.

Vrijetijdsaanbod versterken

LOF Brabant heeft als missie om het bezoekbaar vrijetijdsaanbod in Brabant te versterken. Doelstelling is enerzijds structureel meer bezoekers van verder weg aan te trekken die langer verblijven en meer besteden. Anderzijds om bij te dragen aan het leef- en vestigingsklimaat in de provincie.

We maken het mogelijk om nieuwe ervaringen te ontwikkelen in Brabant.

Iedereen met een onderscheidend en sterk plan mag zich aanmelden. "Dat mag een ondernemer zijn met een splinternieuw idee, maar ook een bestaande organisatie die het aanbod wil uitbreiden voor een nieuwe doelgroep”, zegt Melis. "We beoordelen een casus breed. Op de eerste plaats kijken we naar de ondernemer en of het initiatief een krachtig verhaal vertelt. We willen een vuurtje zien bij de ondernemer. Waar komt iemand vandaan en hoe doordacht is het plan?”


LOF Brabant opent deuren

Joep van Gorp van een bijzondere culturele attractie in Tilburg heeft veel aan de lening van het fonds gehad: "Zo’n uniek product als Doloris is lastig te financieren: je hebt risicodragend kapitaal nodig.” Voor William Watts van DJ-experience ONSTAGE was de goedkeuring van LOF Brabant een eerste grote stap: "Het opent deuren als een partij als LOF Brabant achter je staat.”

Ook projecten die zich nog in de ontwikkelfase bevinden kunnen een lening bij LOF Brabant aanvragen. Het gaat nadrukkelijk om een lening en een sluitende businesscase is essentieel. Melis: "Natuurlijk vanuit economisch oogpunt, al kantelt dat steeds meer naar de sociaal-maatschappelijke kant. We vinden het belangrijk dat er een diepere laag te vinden is in het project. Denk aan het werken met vrijwilligers of het verwerken van een relevant maatschappelijk issue.” Met een lening krijgen ondernemers niet alleen het kapitaal om te investeren maar ook de steun van vooraanstaande partners. Wie nog geen solide plan heeft, wordt via de partners van LOF Brabant klaargestoomd voor een kansrijke aanvraag. Een lening kan tussen de 25.000 en 1 miljoen euro liggen en mag maximaal 50% van de totale investering bedragen. De looptijd is 7 jaar.

Aansluiten bij thema’s van Brabant

Initiatiefnemers worden uitgedaagd om aan te sluiten bij de thema’s van Brabant. "De bezoeker van verder weg zal het aanbod interessanter vinden naarmate dit samenhangt met iconische thema’s, een sterke verhaallijn heeft, onderscheidend is en een hoge kwaliteit heeft”, aldus Melis. "Het aanbrengen van focus op een beperkt aantal thema’s en verhaallijnen geeft bovendien de kans om het losse aanbod te verbinden, in arrangementen of campagnes. Daardoor worden relatief kleinere initiatieven in samenhang toch groot genoeg om een (inter)nationale bezoeker mee aan te trekken.”

De kernthema’s van Brabant

  1. Brabantse meesters en erfgoed
  2. Design en innovatie
  3. Attractieparken en evenementen

Het te ontwikkelen aanbod moet bezoekbaar zijn, langer beschikbaar zijn en voldoende bezoekers kunnen ontvangen. Daarnaast daagt LOF Brabant initiatiefnemers uit om in te spelen op trends als urban, experience en slow tourism.

We zijn op zoek naar creatieve en uitgewerkte plannen voor de Brabantse vrijetijdssector.

Ondernemers koppelen

Een door LOF Brabant goedgekeurd plan kan financiering bij andere partijen vergemakkelijken. Melis: "Als je een lening krijgt van LOF Brabant, helpt dat met de aanvraag bij andere geldverstrekkers. Daarom zitten wij aan verschillende financieringstafels en overleggen we met grootbanken, crowdfunders en fondsen als Brabant C met welke ondernemers ze in zee willen gaan.”

LOF Brabant wordt mogelijk gemaakt door: Efteling, Libéma, Midpoint Brabant, Provincie Noord-Brabant, Metropool Regio Eindhoven, Regio West-Brabant, Regio Noordoost-Brabant en House of Leisure.

Link: https://www.lofbrabant.nl
Trefwoorden: attractieparken, beleid, CELTH, cultuur, dagrecreatie, duurzaam toerisme, evenementen, horeca, leisure, financiering, ondernemen

CELTH
 


||| Nieuws |||

29/05/24
Exclusief voor leden
Hoe duurzaam willen we reizen en wat is het tipping point?
Bijna driekwart van de reizigers is bereid om extra te betalen voor een ticket als dat geld wordt gebruikt om vliegen duurzamer te maken. Tegelijkertijd zegt 43% van de ondervraagden pas voor een treinreis te kiezen als dat goedkoper is dan vliegen. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Better Places.
29/05/24
Exclusief voor leden
Cor Hospes opent EventStreet 2024
Na een succesvolle editie in 2018 vindt op 8 juli 2024 de tweede editie van EventStreet plaats. Dit ...
27/05/24
Samenwerking ANWB en NKC in één camperverkiezing
De ANWB en NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) gaan samenwerken in de verkiezing Camper van het Jaar. Voorheen organiseerden beide organisaties een eigen verkiezing.
27/05/24
30.000 bezoekers voor O. 2024
Meer dan 60 producties op 30 verschillende locaties in Rotterdam: van hartje Centrum, over de Hofbogen, tot aan Buitenplaats Brienenoord. Dat leverde Festival voor Opera 30.000 bezoekers op.
27/05/24
Exclusief voor leden
Willem-Alexander opent H'ART Museum officieel
Booking.com en Agoda.com, beide onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingsites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is.
27/05/24
Booking
Booking.com en Agoda.com, beide onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingsites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is.
24/05/24
Exclusief voor leden
Airbnb en Fraudehelpdesk actie tegen vakantiefraude
Het vakantiegeld zit deze maand bij de salarissen. Fraudehelpdesk en Airbnb willen in een gezamenlijke actie daarom nu het bewustzijn vergroten voor scams of phishing door nepaanbieders van vakanties en accommodaties. Vakantiefraude is toegenomen afgelopen jaar.
24/05/24
Exclusief voor leden
Intensieve recreatie een van de problemen voor natuur Kennemerland-Zuid
De Ecologische Autoriteit heeft advies uitgebracht over de natuurdoelanalyse die de provincie Noord-Holland heeft opgesteld voor het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid. De stikstofbelasting in dit gebied in Noord- en Zuid-Holland is te hoog. Ook het gebrek aan zandverstuivingen, intensieve recreatie en sterk verminderde konijnenbegrazing zijn een risico.

||| Agenda |||

05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...