Geplaatst op: 24-10-2022
Auteur: Marc Gerlings

Ruud Sondag mag operationele problemen Schiphol oplossen

Interim functie tot en met de zomer van 2023

Ruud Sondag mag operationele problemen Schiphol oplossen
Ruud Sondag. Foto: Royal Schiphol Group.

Ruud Sondag is per 1 november 2022 de nieuwe CEO van Royal Schiphol Group. Sondag moet de operationele problemen oplossen. Hopelijk is hij de man die de oude uitstekende reputatie van de luchthaven kan herstellen.

Ruud Sondag: "Schiphol is een mooi bedrijf met op dit moment een grote uitdaging. Ik ben enorm gemotiveerd om samen met alle medewerkers en stakeholders Schiphol weer op de rit te krijgen. Structurele verbetering is essentieel voor de reiziger, voor luchtvaartmaatschappijen en voor Nederland.”

De raad van commissarissen benoemt hem ad interim tot 31 augustus 2023. Hij vormt het directieteam van Schiphol Group samen met Robert Carsouw (Chief Financial Officer, CFO) en Hanne Buis (Chief Operating Officer, COO).  

De procedure voor een definitieve opvolger is door de RvC direct gestart nadat Dick Benschop op 15 september zijn aftreden aankondigde. 

De RvC wil geen tijd verliezen in deze voor Schiphol uitdagende tijden en vindt het noodzakelijk om snel een Interim CEO te benoemen die de dagelijkse leiding van Schiphol op zich kan nemen. Prioriteit daarbij is de operationele processen bij Schiphol snel en grondig op het niveau te brengen dat passagiers en luchtvaartmaatschappijen mogen verwachten.  

Jaap Winter, president-commissaris van Royal Schiphol Group: "Ruud is met zijn kennis en ervaring van complexe en arbeidsintensieve organisaties de aangewezen persoon voor deze interim functie. Hij zal daarmee een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van de operationele uitdagingen van Schiphol. Hij is een strateeg met een brede logistieke achtergrond en sterke operationele uitvoeringskracht die succesvol leiding heeft gegeven aan organisaties in transitie. Ruud Sondag heeft bovendien een bewezen duurzaamheidsprofiel dat aansluit bij de ambitie van Schiphol om versneld te verduurzamen en de belasting voor de omgeving te verminderen.”  

Geen functie meer bij haven en spoor

Ruud Sondag is onder andere commissaris bij ProRail en het Havenbedrijf Rotterdam. Deze functies legt hij neer om zich volledig te kunnen focussen op Schiphol.  Hiervoor was hij onder meer CEO van energiebedrijf Eneco en voorzitter van de raad van commissarissen van Vebego. Ook was hij meer dan tien jaar CEO van Van Gansewinkel Groep en grootaandeelhouder van Van Scherpenzeel Groep. Beide bedrijven richten zich op duurzame inzameling en recycling, energie en water. 
 
Trefwoorden: Schiphol, luchthaven, vliegen, reputatie, management

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
ACMI-operator Avion Express financieel hersteld van Covid-pandemie
Avion Express, een van de grootste ACMI-operators (Aircraft, Crew, Maintenance en Insurance) heeft het herstructureringsproces voltooid dat in 2021 was gestart tijdens de Covid-19-pandemie. Avion voert onder meer ook opdrachten uit voor Air France-KLM groep en touroperator TUI.
27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Eindhoven Airport groter en duurzamer
Eindhoven Airport gaat de terminal uitbreiden. Ook de bagagekelder wordt uitgebreid. De Brabantse luchthaven groeit als kool en verwelkomde in 2023 een recordaantal passagiers. Ondanks die groei wil de luchthaven ook forse duurzame stappen zetten.
19/03/24
Exclusief voor leden
Brussels Airport zorgt voor 26.000 banen
De economische activiteiten op en rond Brussels Airport dragen netto 5,4 miljard euro bij aan het Belgische bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie over de economische impact van de luchthaven, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten UAntwerpen en UCLouvain. Uit de studie blijkt ook dat er in 2019 maar liefst 26.000 directe banen waren.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
13/03/24
Corendon opent reisbureau Curaçao
Corendon heeft zijn eerste reisbureau geopend in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Het Corendon reisbureau is gevestigd in een monumentaal pand naast The Ritz Village hotel.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...