Geplaatst op: 21-10-2022
Auteur: Redactie
NRIT

Serious gamen voor duurzaam cultureel toerisme

Serious gamen voor duurzaam cultureel toerisme

Twee ontwerp onderzoekers van de Breda University of Applied Sciences presenteren op de Dutch Design Week een serious game die wordt ingezet bij de ontwikkeling van duurzaam cultureel toerisme.  De Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven is het grootste ‘ontwerp evenement’ van Noord-Europa. DDW concentreert zich op het ontwerp van de toekomst en de toekomst van ontwerp. 

Tijdens DDW presenteert het Network Applied Design Research (NADR) onderzoek van circa 25 hoger onderwijs instellingen in een expositie in het Klokgebouw. Deze expositie wordt op 24 oktober formeel geopend tijdens een netwerk event. Jessika Weber Sabil en Bert Smit, twee ontwerp onderzoekers van Breda University of Applied Sciences (BUas), presenteren daar een serious game die ingezet wordt bij de ontwikkeling van duurzaam cultureel toerisme.

Met serious game van perspectief wisselen

In deze game krijgen spelers een rol toegewezen die niet hun eigen rol is in de echte wereld. In die rol (bijvoorbeeld inwoner, toerist, ondernemer, milieuactivist, beleidsmedewerker) moeten ze opkomen voor hun belangen en doelstellingen door interventies te bedenken of door de interventie van iemand anders te ondersteunen. Door dit spel worden ze gedwongen van perspectief te veranderen. Zo leert bijvoorbeeld een beleidsmedewerker te kijken vanuit het perspectief van een inwoner naar een bepaald onderwerp en een horeca ondernemer vanuit het perspectief van een erfgoed specialist (en vice versa). Op deze manier komen ze tot discussies, onderhandelingen en uiteindelijk samenwerkingen en compromissen. Deze serious game is het afgelopen jaar onder andere ingezet in Rotterdam, Split (Kroatië) en Huesca (Spanje) en is ontwikkeld als onderdeel van het Europese project SmartCulTour.


Praktijkgericht onderzoek voor maatschappelijke vraagstukken

Deze vorm van praktijkgericht onderzoek wordt steeds belangrijker in Nederland. Robbert Dijkgraaf, Minister van Onderwijs, pleit sinds zijn aanstelling voor meer samenwerking van hogescholen onderling en samenwerking tussen HBO’s, MBO’s  en praktijkpartners op het gebied van praktijkgericht onderzoek voor maatschappelijke vraagstukken; waar deze ‘serious game’ maar ook de expositie zelf en het bijbehorende magazine duidelijke voorbeelden van zijn. 

Voor meer informatie over deze game of andere voorbeelden van praktijkgericht ontwerp onderzoek ga dan op de DDW (22 t/m 30 oktober) naar het Klokgebouw of bekijk vanaf 22 oktober het online magazine. 

Link: https://www.nadr.nl/portfolio_page/22-30-oktober-nadrgoci-ddw2022/
Trefwoorden: cultuur, toerisme, cultureel toerisme, onderzoek, serious game

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/01/23
Exclusief voor leden
Toerist ontdekt Vermeers Delft op 12 locaties
Toeristen die van schilderkunst houden komen zeker af op de tentoonstellingen over Vermeer in 2023. Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt de meeste aandacht met de grote overzichtstentoonstelling maar in Delft kun je de historie van Vermeer ervaren. Een stadsbrede programmering plus de historische plaatsen hebben grote aantrekkingskracht.
24/01/23
Museumnacht Groningen hoopt op herhaling succes 2022
Vorig jaar was het een opsteker voor de Groningse musea die net de zware coronatijd achter de rug hadden. Het succes van 2022 willen de samenwerkende musea op zijn minst herhalen. Op zaterdag 9 september openen zes musea in Groningen ’s avonds hun deuren.
18/01/23
Eindelijk ook landelijk herstel bezoekersaantallen musea
Afgelopen najaar kwamen bij de redactie al vaker positieve bezoekersaantallen door van diverse tentoonstellingen in musea. Het herstel van het bezoekersaantal was in gang gezet. Nu ziet de Museumvereniging landelijk weer groei. Maar de aantallen zitten nog niet op het niveau van 2019 voor de coronacrisis.
17/01/23
Exclusief voor leden
Vermeer meest vooraf geboekte tentoonstelling Rijksmuseum ooit
De tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam over de schilder Vermeer valt in de smaak. Meer dan verwacht, al 100.000 tickets zijn gereserveerd voor de tentoonstelling die pas over een maand start. Het Rijksmuseum verruimt nu al de openingstijden.
16/01/23
265.000 bezoekers voor Depot Boijmans
Het eerste jaar dat Depot Boijmans Van Beuningen de wereld achter de schermen van het museum toont, zijn de verwachtingen overstegen in het bezoekersaantal. Het depot is een kenmerkende locatie geworden voor toeristen en inwoners van Rotterdam.
06/01/23
Grootste gat lonen - inflatie ooit
Het gat tussen de inflatie en de gemiddelde loonstijging is in 2022 groter dan ooit. Dat is slecht nieuws voor de vrijetijdssector omdat consumenten minder budget vrij te besteden hebben. Dat meldt het CBS.
03/01/23
Exclusief voor leden
Heeft het publiek de (culturele) dagattracties in 2022 weer gevonden?
Na twee inktzwarte jaren mochten in de loop van 2022 dagattracties weer bezoek verwelkomen. Grote vraag is of het publiek de weg weer heeft gevonden naar de attractieparken, musea en concertzalen. In dit artikel, dat we de komende weken steeds aanvullen, steken we de thermometer in de sector.
02/01/23
Oorlogsmuseum Overloon populairst op TikTok
Een bijzonder succes voor een relatief klein museum op TikTok. Het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon heeft op TikTok de meeste views. Levert dat ook bezoek op?