Geplaatst op: 21-10-2022
Auteur: Redactie
NRIT

Serious gamen voor duurzaam cultureel toerisme

Serious gamen voor duurzaam cultureel toerisme

Twee ontwerp onderzoekers van de Breda University of Applied Sciences presenteren op de Dutch Design Week een serious game die wordt ingezet bij de ontwikkeling van duurzaam cultureel toerisme.  De Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven is het grootste ‘ontwerp evenement’ van Noord-Europa. DDW concentreert zich op het ontwerp van de toekomst en de toekomst van ontwerp. 

Tijdens DDW presenteert het Network Applied Design Research (NADR) onderzoek van circa 25 hoger onderwijs instellingen in een expositie in het Klokgebouw. Deze expositie wordt op 24 oktober formeel geopend tijdens een netwerk event. Jessika Weber Sabil en Bert Smit, twee ontwerp onderzoekers van Breda University of Applied Sciences (BUas), presenteren daar een serious game die ingezet wordt bij de ontwikkeling van duurzaam cultureel toerisme.

Met serious game van perspectief wisselen

In deze game krijgen spelers een rol toegewezen die niet hun eigen rol is in de echte wereld. In die rol (bijvoorbeeld inwoner, toerist, ondernemer, milieuactivist, beleidsmedewerker) moeten ze opkomen voor hun belangen en doelstellingen door interventies te bedenken of door de interventie van iemand anders te ondersteunen. Door dit spel worden ze gedwongen van perspectief te veranderen. Zo leert bijvoorbeeld een beleidsmedewerker te kijken vanuit het perspectief van een inwoner naar een bepaald onderwerp en een horeca ondernemer vanuit het perspectief van een erfgoed specialist (en vice versa). Op deze manier komen ze tot discussies, onderhandelingen en uiteindelijk samenwerkingen en compromissen. Deze serious game is het afgelopen jaar onder andere ingezet in Rotterdam, Split (Kroatië) en Huesca (Spanje) en is ontwikkeld als onderdeel van het Europese project SmartCulTour.


Praktijkgericht onderzoek voor maatschappelijke vraagstukken

Deze vorm van praktijkgericht onderzoek wordt steeds belangrijker in Nederland. Robbert Dijkgraaf, Minister van Onderwijs, pleit sinds zijn aanstelling voor meer samenwerking van hogescholen onderling en samenwerking tussen HBO’s, MBO’s  en praktijkpartners op het gebied van praktijkgericht onderzoek voor maatschappelijke vraagstukken; waar deze ‘serious game’ maar ook de expositie zelf en het bijbehorende magazine duidelijke voorbeelden van zijn. 

Voor meer informatie over deze game of andere voorbeelden van praktijkgericht ontwerp onderzoek ga dan op de DDW (22 t/m 30 oktober) naar het Klokgebouw of bekijk vanaf 22 oktober het online magazine. 

Link: https://www.nadr.nl/portfolio_page/22-30-oktober-nadrgoci-ddw2022/
Trefwoorden: cultuur, toerisme, cultureel toerisme, onderzoek, serious game

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

30/11/23
Exclusief voor leden
Sterrenbos landgoed Haverriet veiligheid voor recreanten verbeteren
Landschap Overijssel gaat het historische sterrenbos op landgoed Haverriet herstellen en klimaatbestendiger maken. In dit unieke twintigste-eeuwse landgoedbos tussen Hengelo en Enschede genieten veel recreanten van de natuur.
29/11/23
Exclusief voor leden
 Vernieuwing Handreiking Roerend Religieus Erfgoed
Museum Catharijneconvent herontwikkelde de Handreiking Roerend Religieus Erfgoed. Deze aanvullende richtlijnen zijn een toevoeging aan de in 2011 gepubliceerde Handreiking Roerend Religieus Erfgoed en bevatten nieuwe kaders die passen bij de actuele situatie.
27/11/23
Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.
27/11/23
Exclusief voor leden
Van Gogh zonnebloemen in NP Van Gogh
In de zomer van 2024 krijgt Brabant een kunstwerk van planten en bloemen in de vorm van de ‘Vaas met zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Dit project, dat wordt uitgevoerd bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur, wordt mogelijk gemaakt door Natuurhuisje die zich als partner aansluit bij Van Gogh Nationaal Park (NP).
21/11/23
Exclusief voor leden
Budget Erfgoedwet verruimd naar 36,4 miljoen euro voor Fair Pay
Het Fair Pay programma voor eerlijke beloning van cultuurmakers wordt verhoogd naar 36,4 miljoen euro. Op 1 augustus ontstond een stormloop van honderden projecten op de subsidiepot. Makers krijgen vaak geen goede prijs voor hun werk of optreden.
20/11/23
Bijzondere avondvoorstellingen Nationaal Monument Kamp Vught
Dit weekend is in Nationaal Monument Kamp Vught de avondvoorstelling ‘Crossing Time’ in première gegaan. De voorstelling is nu al zo populair dat op elke speelavond extra voorstellingen zijn toegevoegd.
17/11/23
Stemmen bij Aviodrome
Leuke actie van Aviodrome. Aanstaande woensdag kun je met jouw stembiljet gratis het luchtvaarmuseum in Lelystad bezoeken en daar gelijk stemmen voor de Tweede Kamer.
13/11/23
Aviodrome en Voedselbank slaan handen ineen tijdens SintAIRklaas
Gratis deelname voor honderd kinderen aan SintAIRklaas in Aviodrome dankzij samenwerking met Voedselbank Lelystad