Geplaatst op: 18-10-2022
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad'

Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad'

Wandelnet heeft oktober uitgeroepen tot maand van het onverharde pad. Bijna alle Nederlanders wandelen wel eens en onverharde paden zijn erg geliefd bij wandelaars. Helaas dreigen op veel plekken onverharde paden verloren te gaan. Dit door herinrichting, afsluiting en opheffing. We moeten er dus zuinig zijn.

 

De ‘status’ van de onverharde paden is vaak niet bekend. Boerenlandpaden, onderhoudspaden, kades van waterschappen en onverharde paden over landgoederen en particulier terrein blijven daarmee veelal buiten het zicht van provincies als het gaat om beleid. Hierdoor is behouden en beschermen lastig wanneer er op dat moment sprake is van herinrichting, afsluiting en opheffing. Wandelnet roept wandelaars een maand lang op om een plaatje te delen van hun favoriete onverharde paadje. Dit onder het motto ‘samen kennen we alle mooie paadjes’. De foto’s van de onverharde paden kunnen letterlijk op een digitale kaart worden gezet.


De campagne moet ervoor zorgen dat de onverharde paden goed in de kijker staan. Frank Hart, coördinator belangenbehartiging: ‘Alle inzendingen worden gedeeld met politici en beleidsmakers. Zo laten we zien hoeveel mensen plezier beleven aan onverhard wandelen en zetten we de onverharde paden hoger op de agenda in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Want juist provincies kunnen samen met gemeenten veel doen aan het beschermen en aanleggen van onverharde paden, maar zijn zich daar vaak niet van bewust.'


Liever onverhard

Niet voor niets zijn onverharde paden geliefd bij wandelaars, vertelt Frank Hart. ‘De meeste wandelaars houden van smal, kronkelig en onverhard en van klaphekjes en overstapjes. De vele grasdijken, zandwegen, jaagpaden en kerkenpaden zijn ook zichtbare onderdelen van ons cultuurhistorisch erfgoed. Het zijn veelal spontaan gecreëerde wandelpaden, die soms al in de 16e eeuw werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen. Daarnaast loopt een onverhard pad lekkerder en geeft deze het gevoel in het landschap te zijn. Dat verhoogt het wandelplezier.’


Al jaren koesteren onze zuiderburen hun trage wegen. Zij organiseren ieder jaar in het derde weekend van oktober de Dag van de Trage weg. Ze roepen op om weg te blijven van het drukke verkeer en te ontspannen in de natuur op trage wegen. Er worden activiteiten georganiseerd om zo aandacht te vragen voor het belang en behoud van de trage wegen. Ook provincie Utrecht heeft Trage Paden hoog op de agenda staan. De provincie riep inwoners op om foto’s te delen van trage paden in de buurt en organiseren op 4 november een werkconferentie voor beleidsmakers en organisaties over verschillende aspecten en belangen rondom de paden.

 

Onverharde wandelroutes per provincie

Op wandelnet.nl/onverhard-wandelen zijn per provincie grotendeels onverharde wandelroutes te vinden. Bovendien organiseert partner TeVoet, vereniging voor wandelaars in oktober verspreid door het land vier begeleide Ode wandelingen.Door het gebruiken van #ikwandelonverhard op social media brengen wandelaars een ode aan onverhard wandelen.

 

Link: https://www.wandelnet.nl/onverhard-wandelen?utm_source=mailing&utm_medium=email&utm_campaign=persbericht-oktober-uitgeroepen-tot-maand-van-het-onverharde-pad
Trefwoorden: Onverharde pad, wandelnet, campagne

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
11/04/24
NIEUWE ROUTES AMSTEL GOLD RACE 365
Vanaf8 april een nieuwe vierde lus toegevoegd aan de bewegwijzerde routes van de Amstel Gold Race 365 dagen peer jaar te fietsen.
11/04/24
Tilburg, Big Rivers Dordrecht en Utrecht Pride winnaars Nationale Evenementenprijzen
Allereerste Event Impact Award gaat naar Utrecht Pride. Big Rivers ervan door met de hoofdprijs van de Nationale Evenementenprijzen 2024

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...