Geplaatst op: 18-10-2022
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad'

Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad'

Wandelnet heeft oktober uitgeroepen tot maand van het onverharde pad. Bijna alle Nederlanders wandelen wel eens en onverharde paden zijn erg geliefd bij wandelaars. Helaas dreigen op veel plekken onverharde paden verloren te gaan. Dit door herinrichting, afsluiting en opheffing. We moeten er dus zuinig zijn.

 

De ‘status’ van de onverharde paden is vaak niet bekend. Boerenlandpaden, onderhoudspaden, kades van waterschappen en onverharde paden over landgoederen en particulier terrein blijven daarmee veelal buiten het zicht van provincies als het gaat om beleid. Hierdoor is behouden en beschermen lastig wanneer er op dat moment sprake is van herinrichting, afsluiting en opheffing. Wandelnet roept wandelaars een maand lang op om een plaatje te delen van hun favoriete onverharde paadje. Dit onder het motto ‘samen kennen we alle mooie paadjes’. De foto’s van de onverharde paden kunnen letterlijk op een digitale kaart worden gezet.


De campagne moet ervoor zorgen dat de onverharde paden goed in de kijker staan. Frank Hart, coördinator belangenbehartiging: ‘Alle inzendingen worden gedeeld met politici en beleidsmakers. Zo laten we zien hoeveel mensen plezier beleven aan onverhard wandelen en zetten we de onverharde paden hoger op de agenda in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Want juist provincies kunnen samen met gemeenten veel doen aan het beschermen en aanleggen van onverharde paden, maar zijn zich daar vaak niet van bewust.'


Liever onverhard

Niet voor niets zijn onverharde paden geliefd bij wandelaars, vertelt Frank Hart. ‘De meeste wandelaars houden van smal, kronkelig en onverhard en van klaphekjes en overstapjes. De vele grasdijken, zandwegen, jaagpaden en kerkenpaden zijn ook zichtbare onderdelen van ons cultuurhistorisch erfgoed. Het zijn veelal spontaan gecreëerde wandelpaden, die soms al in de 16e eeuw werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen. Daarnaast loopt een onverhard pad lekkerder en geeft deze het gevoel in het landschap te zijn. Dat verhoogt het wandelplezier.’


Al jaren koesteren onze zuiderburen hun trage wegen. Zij organiseren ieder jaar in het derde weekend van oktober de Dag van de Trage weg. Ze roepen op om weg te blijven van het drukke verkeer en te ontspannen in de natuur op trage wegen. Er worden activiteiten georganiseerd om zo aandacht te vragen voor het belang en behoud van de trage wegen. Ook provincie Utrecht heeft Trage Paden hoog op de agenda staan. De provincie riep inwoners op om foto’s te delen van trage paden in de buurt en organiseren op 4 november een werkconferentie voor beleidsmakers en organisaties over verschillende aspecten en belangen rondom de paden.

 

Onverharde wandelroutes per provincie

Op wandelnet.nl/onverhard-wandelen zijn per provincie grotendeels onverharde wandelroutes te vinden. Bovendien organiseert partner TeVoet, vereniging voor wandelaars in oktober verspreid door het land vier begeleide Ode wandelingen.Door het gebruiken van #ikwandelonverhard op social media brengen wandelaars een ode aan onverhard wandelen.

 

Link: https://www.wandelnet.nl/onverhard-wandelen?utm_source=mailing&utm_medium=email&utm_campaign=persbericht-oktober-uitgeroepen-tot-maand-van-het-onverharde-pad
Trefwoorden: Onverharde pad, wandelnet, campagne

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.
03/04/24
ACSI Kampeerreizen nieuwe sponsor NJBB
Per april 2024 heeft ACSI heeft een driejarige sponsorovereenkomst gesloten met de Nederlandse Jeu de Boules Bond, gericht op promotie onder kampeerliefhebbers.
03/04/24
Exclusief voor leden
Dormio start verhuur 76 appartementen in Breskens
Dormio Resorts & Hotels is gestart met de verhuur en het beheer van Breskens Apartments in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen. Het complex, ontwikkeld door Cafferelli en Van der Poel, bestaat momenteel uit drie luxe appartementsgebouwen en biedt 76 appartementen en penthouses.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...