Geplaatst op: 18-10-2022
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad'

Oktober uitgeroepen tot ‘maand van het onverharde pad'

Wandelnet heeft oktober uitgeroepen tot maand van het onverharde pad. Bijna alle Nederlanders wandelen wel eens en onverharde paden zijn erg geliefd bij wandelaars. Helaas dreigen op veel plekken onverharde paden verloren te gaan. Dit door herinrichting, afsluiting en opheffing. We moeten er dus zuinig zijn.

 

De ‘status’ van de onverharde paden is vaak niet bekend. Boerenlandpaden, onderhoudspaden, kades van waterschappen en onverharde paden over landgoederen en particulier terrein blijven daarmee veelal buiten het zicht van provincies als het gaat om beleid. Hierdoor is behouden en beschermen lastig wanneer er op dat moment sprake is van herinrichting, afsluiting en opheffing. Wandelnet roept wandelaars een maand lang op om een plaatje te delen van hun favoriete onverharde paadje. Dit onder het motto ‘samen kennen we alle mooie paadjes’. De foto’s van de onverharde paden kunnen letterlijk op een digitale kaart worden gezet.


De campagne moet ervoor zorgen dat de onverharde paden goed in de kijker staan. Frank Hart, coördinator belangenbehartiging: ‘Alle inzendingen worden gedeeld met politici en beleidsmakers. Zo laten we zien hoeveel mensen plezier beleven aan onverhard wandelen en zetten we de onverharde paden hoger op de agenda in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Want juist provincies kunnen samen met gemeenten veel doen aan het beschermen en aanleggen van onverharde paden, maar zijn zich daar vaak niet van bewust.'


Liever onverhard

Niet voor niets zijn onverharde paden geliefd bij wandelaars, vertelt Frank Hart. ‘De meeste wandelaars houden van smal, kronkelig en onverhard en van klaphekjes en overstapjes. De vele grasdijken, zandwegen, jaagpaden en kerkenpaden zijn ook zichtbare onderdelen van ons cultuurhistorisch erfgoed. Het zijn veelal spontaan gecreëerde wandelpaden, die soms al in de 16e eeuw werden gebruikt door voetgangers om zich te verplaatsen. Daarnaast loopt een onverhard pad lekkerder en geeft deze het gevoel in het landschap te zijn. Dat verhoogt het wandelplezier.’


Al jaren koesteren onze zuiderburen hun trage wegen. Zij organiseren ieder jaar in het derde weekend van oktober de Dag van de Trage weg. Ze roepen op om weg te blijven van het drukke verkeer en te ontspannen in de natuur op trage wegen. Er worden activiteiten georganiseerd om zo aandacht te vragen voor het belang en behoud van de trage wegen. Ook provincie Utrecht heeft Trage Paden hoog op de agenda staan. De provincie riep inwoners op om foto’s te delen van trage paden in de buurt en organiseren op 4 november een werkconferentie voor beleidsmakers en organisaties over verschillende aspecten en belangen rondom de paden.

 

Onverharde wandelroutes per provincie

Op wandelnet.nl/onverhard-wandelen zijn per provincie grotendeels onverharde wandelroutes te vinden. Bovendien organiseert partner TeVoet, vereniging voor wandelaars in oktober verspreid door het land vier begeleide Ode wandelingen.Door het gebruiken van #ikwandelonverhard op social media brengen wandelaars een ode aan onverhard wandelen.

 

Link: https://www.wandelnet.nl/onverhard-wandelen?utm_source=mailing&utm_medium=email&utm_campaign=persbericht-oktober-uitgeroepen-tot-maand-van-het-onverharde-pad
Trefwoorden: Onverharde pad, wandelnet, campagne

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/11/22
Holidayguru.nl wint award voor Beste Website van het Jaar 2022 in categorie Reizen
Dit jaar is de award voor Beste Website van het Jaar 2022 in de categorie Reizen gewonnen door Holidayguru.
24/11/22
Hoe is het beursconcept EventSummit opgebouwd?
Vijftien jaar geleden werd EventSummit bedacht. De twee bedenkers over het concept, de roerige jaren, bijna failliet maar nu is het een strakke beurs.
23/11/22
Visit Friesland, Kâld Kletske en Sonnema lanceren nieuwe smaaksensatie
Visit Friesland en Kâld Kletske slaan wederom de handen ineen voor het ontwikkelen van een nieuw product. Dat doen ze dit keer in samenwerking met Berenburg producent Sonnema uit Bolsward.
21/11/22
Exclusief voor leden
Zwarte Cross biedt innovatie in online kaartverkoop
De Zwarte Cross 2023 raakte in slechts twee uur uitverkocht. Het festival is van donderdag 20 tot en met zondag 23 juli 2023 in Lichtenvoorde. De organisatie toonde zich innovatief bij het boekingsproces.
15/11/22
Grootste golftoernooi voor vrouwen naar Nederland
Het grootste internationale golfevenement voor vrouwen komt in september 2026 naar Nederland. Op Bernardus Golf in Cromvoirt gaan de beste golfsters uit Europa en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aan in de Solheim Cup.
31/10/22
Exclusief voor leden
Financiering voor Grote Poezieprijs
In 2023 wordt De Grote Poëzieprijs tóch uitgereikt. Boskalis springt in de financiële bres en daarmee kan de belangrijkste prijs van het Nederlands taalgebied verder.
27/10/22
De 5 topsprekers van Zet je regio op de kaart 2022
Op donderdag 17 november 2022 organiseert NRIT de workshop 'Zet je regio op de kaart 2022'. 5 topsprekers in 5 kwartier en een mooie netwerklunch. Kom je ook?
25/10/22
Den Haag biedt brede winterprogrammering maar beperkt de sfeerverlichting
Deze winter biedt Den Haag veel voor de bezoekers. De Royal Christmas Fair, The Hague HighLights, Cool Event en Magic Scheveningen, Jazz Enroute, straatentertainment, kerstconcerten, lichtobjecten door de hele de stad en nog veel meer.