Geplaatst op: 17-10-2022
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Roompot moet 34 vakantieparken verkopen bij overname Landal

Roompot moet 34 vakantieparken verkopen bij overname Landal

Roompot mag van concurrentiewaakhond ACM alleen de vakantieparken van Landal overnemen wanneer koper Roompot in één pakket 34 Nederlandse parken verkoopt. Dat schrijft het FD. Met deze eis wil de ACM veiligstellen dat de consument nog genoeg keuze heeft wanneer de grootste samensmelting van Nederlandse vakantieparken ooit doorgaat en dat andere parken niet teveel last krijgen van de nieuwe speler.

Hogenboom

Momenteel heeft Landal 57 parken in Nederland en Roompot 134. Na de overname blijven er voor Roompot nog 157 parken over. De ACM wil dat de 34 parken in één pakket onder de naam Hogenboom worden verkocht.

Roompot-woordvoerder Baptiste van Outryve laat in een reactie tegenover het FD weten het te betreuren dat ze parken moeten afstoten: "Het is voor ons echter zeker geen reden om de overname niet door te zetten.” Van Outryve gaat ook in op de eisen die aan de koper worden gesteld: "Het moet een betrouwbare partij zijn, die bereid is om langdurig in de 34 parken te investeren.” Aanbiedingen kunnen volgens Van Outryve van iedereen zijn: "Private investeerders, maar ook partijen in Europa die nu nog geen parken hebben in Nederland.”

Voorleggen ter goedkeuring

Als er bindende aanbiedingen zijn leggen Roompot en Landal de namen van beoogde kopers ter goedkeuring voor aan de ACM. Als deze akkoord is, en de koper een due diligence-onderzoek heeft uitgevoerd, kan toestemming voor de overname snel volgen.

Het eisenpakket van de ACM is de derde stap in de overname. Eerder gingen de ondernemingsraden van beide bedrijven al akkoord en voorjaar 2022 gaven de Europese mededingingsautoriteiten groen licht.

Trefwoorden: verblijfserecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, overnames

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

06/12/22
Exclusief voor leden
Omzet horeca en verblijfsrecreatie blijft groeien
De omzet in de Nederlandse horeca groeide in het derde kwartaal van 2022 met 21,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. De groei valt zo fors uit omdat er in 2021 nog coronamaatrdegelen waren. De omzet groeide bij bedrijven in de logiesverstrekking sterker (+36,0%) dan bij eet- en drinkgelegenheden (+16,6%).
06/12/22
Exclusief voor leden
Personeelstekort in de horeca, een onderzoek met een verrassende conclusie
De horeca kampt met grote personeelstekorten. Vaak wordt in de discussie gewezen op jongeren die de horeca tijdens de pandemie hebben verlaten en niet meer terugkeren. Maar is dat ook zo? ABN-AMRO duikt diep in de cijfers en komt met een verrassende conclusie.
06/12/22
Schiphol Group koopt boeren uit om stikstofruimte
Schiphol Group bevestigde gister aan krant NRC dat het boeren uitkoopt zodat het meer stikstofruimte krijgt.
06/12/22
Exclusief voor leden
CPB: steun overheid bij energie geen echte oplossing
De overheid steunt het bedrijfsleven en consumenten bij de hoge energieprijzen deze winter. Maar dat is geen echte oplossing menen de rekenaars van het Centraal Planbureau (CPB). Hoe verloopt de winter en daarna in diverse scenario's?
06/12/22
Exclusief voor leden
Hoe tevreden zijn Nederlanders met de hoeveelheid vrije tijd?
Hoe tevreden zijn Nederlanders met hun vrije tijd? En in welke provincie zijn ze het positiefst over de hoeveelheid vrije tijd? Het CBS zocht het uit en presenteert in de Monitor Brede Welvaart de nieuwste cijfers uit 2021.
05/12/22
VVEM niet blij met advies Gezondheidsraad over geluidsnivau
De VVEM is niet heel erg blij met het nieuwe advies van de Gezondheidsraad om het maximale geluidsniveau in concertzalen, op festivals en in discotheken te verlagen. Volgens de belangenbehartiger van evenementenorganisatoren is er meer onderzoek nodig want het is nog maar de vraag of deze voorgestelde maatregel effectief is.
05/12/22
Exclusief voor leden
Grootste consumentenbeurs zet online platform op
De Huishoudbeurs is vanaf 18 februari 2023 na drie jaar afwezigheid weer terug. De grootste consu...
05/12/22
Eén Europees luchtruim zorgt voor minder CO2-uitstoot
De KLM steunt de plannen voor één Europees luchtruim het zogenaamde Single European Sky 2+. Daardoor zijn directere vluchtroutes mogelijk en wordt zowel brandstof als CO2 bespaard.