Geplaatst op: 13-10-2022
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Provincie blijft investeren in toekomstbestendige Hollandse Waterlinies

Provincie blijft investeren in toekomstbestendige Hollandse Waterlinies

De provincie Noord-Holland blijft de komende jaren investeren in het behoud en beleefbaar maken van de Hollandse Waterlinies. Hiervoor is ruim 9 miljoen euro beschikbaar.


Dat geld wordt onder andere besteed aan herstel en versterking van de liniedijken, het optimaliseren van toeristisch recreatieve routes en het ondersteunen van herbestemming en restauratie van forten. 


De provincie heeft de afgelopen 20 jaar ruim 30 miljoen euro geïnvesteerd in het Noord-Hollandse deel van de Hollandse Waterlinies: de Stelling van Amsterdam. Veel militaire werken zijn hierdoor in samenwerking met partners gerestaureerd en herbestemd. Het verhaal van het werelderfgoed is op de kaart gezet en de ruimtelijke bescherming van de werelderfgoedsite is vastgelegd in de provinciale omgevingsverordening. Gedeputeerde Staten hebben een nieuw uitvoeringsprogramma vastgesteld waarin behoud en herbestemming ook weer belangrijke thema’s zijn. Ook is er aandacht voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en duurzaamheid. 


Uitvoeringsprogramma Hollandse waterlinies 2022-2025

De komende jaren blijft de provincie herbestemming en restauratie van forten ondersteunen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de verdere ontwikkeling van Fort bij Edam en Fort aan de Middenweg. Ook blijft de provincie betrokken bij de zoektocht naar een passende bestemming voor de loods op het terrein van Fort bij Velsen en Fort benoorden Spaarndam. Het herstel en versterking van de liniedijken is al gestart en blijft een belangrijke opgave. 


Ook het versterken van de kernkwaliteiten bij ruimtelijke ontwikkelingen heeft een belangrijke plaats in het uitvoeringsprogramma. Zo komt er een wegwijzer voor gemeenten met daarin een aanpak voor het ruimtelijkeordeningsbeleid voor de Hollandse waterlinies. Daarnaast is het verhaal van het werelderfgoed is nog niet bij iedereen bekend. Daarom blijft de provincie investeren in communicatie richting bewoners en bezoekers. Er wordt onderzoek gedaan naar de uitbreiding van de informatiepunten voor de Hollandse waterlinies en begin 2023 is er een nieuwe website waarop alle informatie over de geschiedenis en activiteiten te vinden is. Lees meer over activiteiten van de provincie in het Uitvoeringsprogramma Hollandse waterlinies 2022-2025.

Trefwoorden: Hollandse waterlinies, investering

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/01/23
Exclusief voor leden
Toerist ontdekt Vermeers Delft op 12 locaties
Toeristen die van schilderkunst houden komen zeker af op de tentoonstellingen over Vermeer in 2023. Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt de meeste aandacht met de grote overzichtstentoonstelling maar in Delft kun je de historie van Vermeer ervaren. Een stadsbrede programmering plus de historische plaatsen hebben grote aantrekkingskracht.
24/01/23
Museumnacht Groningen hoopt op herhaling succes 2022
Vorig jaar was het een opsteker voor de Groningse musea die net de zware coronatijd achter de rug hadden. Het succes van 2022 willen de samenwerkende musea op zijn minst herhalen. Op zaterdag 9 september openen zes musea in Groningen ’s avonds hun deuren.
18/01/23
Eindelijk ook landelijk herstel bezoekersaantallen musea
Afgelopen najaar kwamen bij de redactie al vaker positieve bezoekersaantallen door van diverse tentoonstellingen in musea. Het herstel van het bezoekersaantal was in gang gezet. Nu ziet de Museumvereniging landelijk weer groei. Maar de aantallen zitten nog niet op het niveau van 2019 voor de coronacrisis.
17/01/23
Exclusief voor leden
Vermeer meest vooraf geboekte tentoonstelling Rijksmuseum ooit
De tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam over de schilder Vermeer valt in de smaak. Meer dan verwacht, al 100.000 tickets zijn gereserveerd voor de tentoonstelling die pas over een maand start. Het Rijksmuseum verruimt nu al de openingstijden.
16/01/23
265.000 bezoekers voor Depot Boijmans
Het eerste jaar dat Depot Boijmans Van Beuningen de wereld achter de schermen van het museum toont, zijn de verwachtingen overstegen in het bezoekersaantal. Het depot is een kenmerkende locatie geworden voor toeristen en inwoners van Rotterdam.
06/01/23
Grootste gat lonen - inflatie ooit
Het gat tussen de inflatie en de gemiddelde loonstijging is in 2022 groter dan ooit. Dat is slecht nieuws voor de vrijetijdssector omdat consumenten minder budget vrij te besteden hebben. Dat meldt het CBS.
03/01/23
Exclusief voor leden
Heeft het publiek de (culturele) dagattracties in 2022 weer gevonden?
Na twee inktzwarte jaren mochten in de loop van 2022 dagattracties weer bezoek verwelkomen. Grote vraag is of het publiek de weg weer heeft gevonden naar de attractieparken, musea en concertzalen. In dit artikel, dat we de komende weken steeds aanvullen, steken we de thermometer in de sector.
02/01/23
Oorlogsmuseum Overloon populairst op TikTok
Een bijzonder succes voor een relatief klein museum op TikTok. Het Oorlogsmuseum in het Brabantse Overloon heeft op TikTok de meeste views. Levert dat ook bezoek op?