Geplaatst op: 27-10-2022
Auteur: Marcia van Beek
HandicapNL
Publicatie: Uncover 6

Onbeperkt feesten, exclusief voor iedereen

Hoe HandicapNL met studenten en partners zorgdraagt dat mensen met een beperking naar een muziekfestival kunnen

Onbeperkt feesten, exclusief voor iedereen

In bijna geen enkel land op de wereld vinden zoveel festivals plaats als in Nederland. Maar hoeveel we er ook hebben, voor iemand met een handicap zijn ze bijna allemaal ontoegankelijk. Van de 20 miljoen verkochte festivaltickets in 2019, waren er maar 50 voor mensen met een handicap. Terwijl, iedereen heeft toch recht op een feestje?

Marcia van Beek is binnen HandicapNL verantwoordelijk voor de programma’s Buddies en Onbeperkt Feest. Dionne Dijkman is projectmanager van Onbeperkt Feest.

Genieten van muziek, dansen, kletsen met vrienden, een drankje en lekker eten erbij. Het is genieten op een festival. Maar helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Hoe vaak zie jij iemand met een handicap op een festivalterrein? Precies. Dat is eerder uitzondering dan regel. Maar liefst 1 miljoen mensen met een handicap willen wel naar een festival, maar kunnen niet. Daarom lanceerde HandicapNL in 2019 het programma ‘Onbeperkt Feest’. Onbeperkt Feest heeft als doel om alle festivals in Nederland volledig toegankelijk te maken voor mensen met een handicap.

Proeftuin

Festivals en evenementen zijn op vele manieren een soort mini-maatschappijen. In slechts een aantal dagen worden complete steden opgebouwd en weer afgebroken. En net zoals in steden brengt dat uitdagingen met zich mee op het gebied van duurzaamheid en sociale inclusie. Door hun tijdelijkheid kunnen evenementen dienen als een proeftuin. Ze kunnen ons helpen om onze huidige manier van leven opnieuw te bekijken en te transformeren naar een duurzamer en socialer alternatief.

Evenementen dienen als proeftuin en helpen ons de huidige manier van leven opnieuw te bekijken en te transformeren naar een duurzamer en socialer alternatief.

Samen stappen zetten

Waar de meeste festivals al aardig scoren op het gebied van onder meer afval scheiden, veganistisch eten, groene stroom en slim watergebruik, is inclusiviteit, namelijk dat iedereen volwaardig mee mag doen, vaak nog niet aan de beurt geweest. Het is begrijpelijk dat de organisatie van een festival door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om inclusie. Er zijn ook zoveel dingen om rekening mee te houden. Daarom gaat HandicapNL uit van een aanpak waarbij de festivalorganisator bij de hand wordt genomen. Samen worden de juiste stappen gezet om het festival toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, blinden, doven of mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel.

Meer dan een invalidetoilet

Een toegankelijk festival vraagt om aanpassingen. Met een invalidetoilet en wat oprijplaten is men er nog niet. Nodig zijn onder meer rustruimtes, verplegend personeel dat kan helpen bij medische handelingen, toereikend sanitair en een goede overnachtingsplek. Maar ook toegankelijke informatie is essentieel. HandicapNL ontzorgt de festivalorganisatoren van A tot Z en regelt alle faciliteiten.

Daarnaast voert de organisatie een lobby om de sector te wijzen op het belang van inclusie en de grote rol die zij daarin kunnen spelen. Daarvoor is HandicapNL onder meer een intensieve samenwerking aangegaan met Green Events, het kennisplatform voor een duurzame en sociale evenementenindustrie. Hiermee worden in een keer veel festivalorganisatoren bereikt. Ook tuigde HandicapNL een manifest op. Dat werd begin 2020 aangeboden aan de toenmalige Minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, waarna direct Kamervragen werden gesteld.

Van Zwarte Cross tot Concert at Sea

Dankzij donateurs was HandicapNL in 2019 in staat om de Zwarte Cross toegankelijk te maken. Deze pilot maakte behoorlijk wat los in de festivalwereld. Daarom werd in 2021 het concept verder uitgerold tijdens het toegankelijk maken van de Dutch Grand Prix. In Zandvoort bouwde het festival samen met HandicapNL een pop-up zorghotel voor zo’n honderd gasten per nacht en maakte men het terrein toegankelijk. In totaal werden bijna zeshonderd racefans met een handicap ontvangen. Dit jaar heeft HandicapNL opnieuw de handen ineengeslagen met de Dutch Grand Prix voor de volgende stappen. Bovendien willen ook een hoop nieuwe festivals zich aansluiten bij de missie, waaronder Concert at Sea en het Amsterdamse Straf_Werk. Samen met deze festivals zorgt HandicapNL voor de juiste faciliteiten en accommodaties, zodat iedereen van deze festivals kan genieten.

Het Buddies programma schept duurzame, gelijkwaardige vriendschappen tussen jongeren met en zonder een beperking.

Buddies schept vriendschappen

Vrijwilligers zijn van essentieel belang voor het slagen van de Onbeperkt feest missie. Ze vervullen een belangrijke rol bij het op weg helpen van de gasten met een beperking. Ook vrijwilligers van het programma Buddies van HandicapNL helpen mee op de festivals. Buddies en Onbeperkt Feest hebben veel met elkaar gemeen. Beide programma’s zijn in staat om twee groepen mensen met elkaar te verbinden, met en zonder beperking. En dat werkt, want hoe zichtbaarder mensen met een handicap worden en hoe vaker mensen zonder beperking in contact komen met hen, hoe kleiner de afstand wordt.

Buddies is in het leven geroepen om eenzaamheid tegen te gaan. Het programma streeft naar een wereld waarin iedereen gelijk is, waar niemand wordt buitengesloten en waar het heel normaal is om vrienden te zijn met iemand die net even anders is. Binnen het programma schept HandicapNL duurzame, gelijkwaardige vriendschappen tussen jongeren met en zonder een beperking. Die worden zorgvuldig gematcht, door goed te kijken naar hun interesses en persoonlijkheden.

Samen evenementen organiseren

Ook biedt Buddies samen met partners projecten aan waarbij jongeren met een beperking kunnen bijdragen aan een inclusievere en mooiere maatschappij. Dat gebeurt door het organiseren van kleine evenementen, bijvoorbeeld een voetbaltoernooi, door jongeren met en jongeren zonder een beperking. Als student kan het een unieke belevenis zijn om hieraan mee te werken. Je komt in aanraking met bedrijven en je leert met een kleine begroting een grote impact te realiseren. Jaarlijks biedt Buddies honderden nieuwe vriendschappen aan verspreid door het hele land. Buddies heeft zowel een programma voor jongeren met een lichamelijke beperking als een programma voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Buddies voor studenten

Buddies werkt veel met studenten. Door stage te lopen als peer-buddy, worden studenten voor minimaal één schooljaar gekoppeld aan een leeftijdsgenoot met een licht verstandelijke beperking, met als doel om een oprechte vriendschap te laten ontstaan. Studenten bieden met hun stage op deze manier een belangrijke sociale en maatschappelijke bijdrage. Studenten met organisatorische talenten kunnen daarnaast Clubmanager worden van Buddies. Dan zorgen zij voor het reilen en zeilen van een club van vijftien koppels en krijgen taken zoals het voeren van intakegesprekken, het maken en begeleiden van koppels en het begeleiden van intervisie- en groepsbijeenkomsten. Een mooie uitdaging om hun managementvaardigheden verder te ontwikkelen.

De PowerChief is de spin in het web van een eigen club van maximaal tien leden.

The PowerClub

Als aanvulling op het vriendschapsprogramma organiseert Buddies sinds kort ook een digitaal buurthuis: The PowerClub. Ook hier kunnen studenten hun skills als stagiair in de praktijk brengen. Namelijk als PowerChief, de spin in het web van een eigen club van maximaal tien leden. Gemiddeld een keer in de twee weken organiseren de chiefs een activiteit gebaseerd op hun eigen passie. Deze activiteiten vinden plaats via Teams, gewoon vanuit de eigen woonkamer. De PowerChiefs zorgen ervoor dat iedereen binnen de club zich op zijn of haar gemak voelt en ondersteunt de clubleden bij hun digitale deelname. Daarnaast bedenken de chiefs een leuk programma en bereiden het voor. The PowerClub heeft hoge ambities en is van plan om de komende tijd flink uit te breiden.

Doorgaan tot iedereen mee kan doen

Tot op de dag van vandaag is het niet vanzelfsprekend dat mensen met een handicap volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij. Een goede baan, lekker sporten, op stap gaan met je vrienden of de liefde vinden is niet eenvoudig. Eén van de barrières waar ze tegenaan lopen is de ontoegankelijkheid van publieke ruimtes en evenementen. HandicapNL vindt dat dit opgelost moet worden en maakt zich hard voor een toegankelijk Nederland. Toegankelijke festivals zijn daar een belangrijk onderdeel van. HandicapNL stopt niet tot iedereen in Nederland met een handicap een normaal dagelijks leven kan leiden.

Studenten die geïnteresseerd zijn in een stage als PowerChief en/of leuke ideeën hebben voor een nieuwe Club, kunnen een e-mail sturen naar powerclub@handicap.nl. Studenten die vragen hebben en/of zich willen aanmelden voor het vriendschapsprogramma van Buddies of een stage op een festival, kunnen zich aanmelden via Buddies@handicap.nl.

Dit artikel is eerder verschenen in Uncover, een uitgave van het domein Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences. Nieuwsgierig naar de andere artikelen uit Uncover? Stuur dan een mailtje naar ton@nrit.nl.
Trefwoorden: evenementen, toegankelijkheid, inclusiviteit, inclusieve recreatie, inclusieve leisure, toegankelijke recreatie, toegankelijke leisure

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...