Geplaatst op: 10-10-2022
Publicatie: LDA 2022

Data in de Regio. Overijssel: Regionale data allianties

Data in de Regio. Overijssel: Regionale data allianties
Wendy Weijdema - Manager Strategy, Research & innovation MarketingOost

Toeristisch beleid wordt in Nederland voornamelijk steden en regio’s gemaakt. Uiteindelijk moeten de initiatieven van de Landelijke Data Alliantie leiden in data waarmee op dat niveau goede beleidsbeslissingen kunnen worden genomen. Hoe kijken ze in de regio naar datagedreven werken, de regionalisering van landelijke data, de activiteiten van de LDA en hun eigen rol in het verzamelen en ontsluiten van data? We vliegen over Nederland, van Zeeland, via Overijssel en Drenthe naar Friesland. Fasten your seat belts! In dit artikel Overijssel over regionale data allianties.

MarketingOost heeft als DMO een relatief grote onderzoeksafdeling en Wendy Weijdema die aan de afdeling Strategie, Onderzoek en Innovatie leiding mag geven is daar maar wat trots op. "Dat is echt het goud van een DMO. Met behulp van actuele en accurate data kun je zoveel beter je stakeholders ondersteunen dan wanneer je alleen op onderbuikgevoel moet vertrouwen.”

Bij MarketingOost zitten data in de hele organisatie en in alle processen, steeds op een ander niveau en met andere data maar wel continu. "Landelijk gebruiken we de data van CBS, NBTC en uit de Landelijke Data Alliantie”, vertelt Wendy. "Dat geeft ons landelijke inzichten. Maar we zien een toenemende behoefte aan meer actuele data en die kunnen we dan regionaal invullen.” Op dat lokale en regionale niveau zijn ze nieuwe methodieken aan het verkennen. "Zo testen we in het Vechtdal en Steenwijkerland of we het nachtregister kunnen gebruiken. Lukt het om dat met ondernemers te doen? Dan hebben we zoveel meer inzichten die we dan kunnen toetsen aan het beeld dat het CBS maakt. We hebben ook een pilot gedaan met Travel with Zoey waar we toeristen met informatie naar minder drukke plekken konden sturen.” In de Hanzesteden hebben ze een pilot gedaan met de toeristenbelasting om te kijken of dat extra inzichten geeft. Zij werken ook met regionale data allianties. Wendy: "Dan kijken we naar een gebied als één geheel met vragen als welke factoren zijn belangrijk, waar liggen knelpunten als het gaat om toeristen en recreanten en hoe kunnen we die gezamenlijk oplossen?”

Leren van elkaar

In het Vechtdal zijn ze aan de slag gegaan met het dashboard bewuste bestemming. "We hebben op Vechtdalniveau gekeken waar de knelpunten zitten en of die door de vrijetijdseconomie worden veroorzaakt.” Maar Wendy is ook realistisch. "We kunnen niet over heel Overijssel één datastructuur leggen. Daarom zijn we op lokaal niveau allerlei dingen aan het uitproberen. Behapbaar en haalbaar.” Ze doen ook niet alles en kijken graag naar pilots in andere regio’s: "Zo is Toerisme VAN bezig met de Resonodata en daar leren wij ook weer van. En kunnen we later ook instappen.”

Ook de ‘ouderwetse’ telsensoren zijn in Overijssel weer helemaal terug. "Veel telsensoren zijn in het verleden verwijderd omdat gemeenten geen dataspecialisten hadden om de data te analyseren.” De sensoren zelf zijn volgens Wendy de kosten niet. "Per gemeente is de analyse best wel een kostenpost. Maar als wij het voor het geheel doen, ben je veel efficiënter bezig.” Ze ziet de telsensoren wel vaker terugkomen. "We hebben net een onderzoek naar routenetwerken afgrond waar we ook die telsensoren hebben ingezet. Dan merk je dat het een enorme bron van informatie is.”

Communicatie naar ondernemers

Het communiceren van data naar eindgebruikers is voor Wendy een voorwaarde voor een DMO. Richting ondernemers is de basis het Kennisplatform Oost. "Daar verzamelen we alle inzichten.” De data stoppen ze in de gloednieuwe datahub. "We hebben die hub als LDA-project mogen draaien. We hebben onze learnings weer gedeeld met de branche die ook van onze hub gebruik kan maken voor het delen van de eigen data.” Toch blijft data voor veel ondernemers lastig. "Wat we dan doen is die inzichten vertalen naar kennissessies, workshops, e-learnings. Echt tools om te vertellen wat jij met die data kunt en wat het zegt.”

Mooie tool in de datahub is de kansenkaart die ook weer inzichten biedt. "Wij zagen in de kansenkaart bijvoorbeeld dat er rond de IJssellinie alles aanwezig is van fietsroutes, parkeerplaatsen en horeca maar geen verblijfsaccommodaties. Dan kunnen we met een gemeente kijken of er nog ontwikkelruimte is en een verblijfsondernemer koppelen aan een dagrecreatieve ondernemer zodat daar mooi aanbod ontstaat. Dan komt ons stakeholdermanagement in actie die echt de ondernemers begeleiden. Dat is een hele mooie cirkel waar je via data nieuw aanbod creëert.”

Cross-overs naar andere domeinen

Wat ook mooi is dat ze ook cross-overs kunnen maken met andere domeinen. "De cultuur heeft een subsidieregeling ‘Het verhaal van Overijssel’ Daarin zijn het afgelopen jaar heel veel projecten gerealiseerd. Die projecten zijn ook weer een kaartlaag zodat ondernemers kunnen zien welke culturele activiteiten er zijn. Zodat zij ook daar weer kunnen aansluiten.”

Scherper gesprek over data nodig

Wendy is erg blij met de Landelijke Data Alliantie. "We kunnen elkaar daar heel goed in aanvullen. Het gesprek dat je met elkaar voert over de data die je nodig hebt wordt wel steeds scherper en dat hebben we als vrijetijdseconomie echt nodig. Data zijn duur maar je kunt er ook enorm veel mee winnen. Dan zijn we gewoon net te klein en versnipperd. Daar kan een Landelijke Data Alliantie heel goed helpen. ” Wendy ziet dat de sector een inhaalslag moet maken waar de LDA zeker haar rol in kan spelen. "Aan de andere kant is het ook een structuur van heel veel overleg en heel veel partijen. Dan is het moeilijk om meters te maken. Daar speelt het beperkte mandaat een rol en het feit dat we voor elke financiering weer terug moeten naar de provincies. Het zijn ook minimale budgetten. Er mag qua snelheid wel een tandje bij.”

Als vrijetijdseconomie hebben we volgens Wendy nog zoveel bewustzijn over data te verkrijgen. "Noem de 5 rijkste mensen ter wereld?”, vraagt ze prikkelend. "Wat hebben ze gemeen? Ze zijn rijk geworden met data. We kunnen heel veel geld blijven pompen in promotie en dat moeten we vooral blijven doen. Maar door slimmer data te gebruiken kunnen we ook daar slagen maken, maar dan moet er ook in geïnvesteerd worden. Binnen de LDA kun je heel goed kijken wie wat oppakt. "Want we zijn geen Amazon”, stelt Wendy. "En dat worden we ook niet. Maar dan moet je een andere creatieve manier bedenken om wel die slagkracht te krijgen.”

Dit artikel is gepubliceerd in het LDA magazine, een speciale uitgave van R&T. Nieuwsgierig naar de andere artikelen uit het LDA Magazine? Stuur dan een mail naar info@nrit.nl en vraag een gratis exemplaar aan. Digitaal kun je het hele LDA Magazine lezen via de site van de Landelijke Data Alliantie.

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...