Geplaatst op: 03-10-2022
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Hollandse Waterlinies uitgelicht tijdens We Sluiten de Linies

Hollandse Waterlinies uitgelicht tijdens We Sluiten de Linies

Het evenement We Sluiten de Linies zet de Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers. Forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken vormen het toneel voor mooie verhalen, verrassende optredens én spectaculaire lichtprojecties. Het event vindt plaats tijdens twee weekenden op 14-15 en 21-22 oktober. 

 

We Sluiten de Linies draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Welke betekenis hadden deze waterwerken in de Hollandse Waterlinies? Hoe werkten ze en wat was hun taak? Naast het militaire verhaal gaat het ook over de huidige en toekomstige rol van de linies in het waterbeheer. Enthousiaste vertellers brengen de verhalen tot leven. Ook zijn er optredens en is er gelegenheid om een hapje te eten. Het evenement is geschikt voor jong en oud, en is gratis toegankelijk.

 

Van Nieuwersluis tot Wijk bij Duurstede

Het programma is verspreid over twee weken en loopt van noord naar zuid. In de provincie Utrecht kunnen bezoekers zich op zaterdag 15 oktober onderdompelen in de geschiedenis van de Koude Oorlog op Fort Nieuwersluis en kennismaken met het molenaarsambacht in Complex Oud-Zuilen. Het historische schippersdorp Vreeswijk in Nieuwegein komt tot leven met projecties, muziek en verhalen.

 

Een week later, op vrijdag 21 oktober, zijn bezoekers welkom op het Eiland van Schalkwijk, waar Fort Honswijk en Lunet aan de Snel een wervelende programmering met Augmented Reality en spannende soundscapes aanbieden. Ook in de oude vestingstad Wijk bij Duurstede aan de schilderachtige Kromme Rijn is deze avond genoeg moois te beleven: van muziek in de Schotbalkenloods tot verhalen bij de inundatiesluis.

 

Het volledige evenement vindt plaats op 14, 15, 21 en 22 oktober. Op deze data is ook genoeg te zien in de drie andere provincies in de Hollandse Waterlinies. Bezoek bijvoorbeeld het Noord-Hollandse Fort bij Spijkerboor of de Vesting Muiden op 14 oktober. Fort Asperen en de vestingsteden Gorinchem en Woudrichem op 22 oktober. Kijk voor het volledige programma op de website.  

 

Podcast Geheim Water

In opmaakt naar het evenement is de podcast Geheim Water, te beluisteren. Een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld.

 

 

UNESCO Werelderfgoed

We Sluiten de Linies is een unieke manier om kennis te maken met de Stelling van Amsterdam - al ruim 25 jaar UNESCO Werelderfgoed - en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2021 door UNESCO aan de werelderfgoedlijst is toegevoegd. Gezamenlijk staan zij bekend als de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden deze linies het westen van Nederland tegen vijandelijke troepen. In tijden van oorlog kon men grote stukken land onder water zetten waarmee twee vliegen in één klap werden geslagen: het land was onbegaanbaar voor soldaten, paarden en voertuigen en te ondiep voor boten om doorheen te varen.


We Sluiten de Linies is een samenwerking tussen vijf waterschappen en de Hollandse Waterlinies.

 

Link: https://odeaandehollandsewaterlinies.nl/agenda/we-sluiten-de-linies/,https://odeaandehollandsewaterlinies.nl/podcast/
Trefwoorden: Hollande waterlinies, lasershow, erfgoed

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

25/11/22
Holidayguru.nl wint award voor Beste Website van het Jaar 2022 in categorie Reizen
Dit jaar is de award voor Beste Website van het Jaar 2022 in de categorie Reizen gewonnen door Holidayguru.
24/11/22
Hoe is het beursconcept EventSummit opgebouwd?
Vijftien jaar geleden werd EventSummit bedacht. De twee bedenkers over het concept, de roerige jaren, bijna failliet maar nu is het een strakke beurs.
23/11/22
Visit Friesland, Kâld Kletske en Sonnema lanceren nieuwe smaaksensatie
Visit Friesland en Kâld Kletske slaan wederom de handen ineen voor het ontwikkelen van een nieuw product. Dat doen ze dit keer in samenwerking met Berenburg producent Sonnema uit Bolsward.
21/11/22
Exclusief voor leden
Zwarte Cross biedt innovatie in online kaartverkoop
De Zwarte Cross 2023 raakte in slechts twee uur uitverkocht. Het festival is van donderdag 20 tot en met zondag 23 juli 2023 in Lichtenvoorde. De organisatie toonde zich innovatief bij het boekingsproces.
15/11/22
Grootste golftoernooi voor vrouwen naar Nederland
Het grootste internationale golfevenement voor vrouwen komt in september 2026 naar Nederland. Op Bernardus Golf in Cromvoirt gaan de beste golfsters uit Europa en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aan in de Solheim Cup.
31/10/22
Exclusief voor leden
Financiering voor Grote Poezieprijs
In 2023 wordt De Grote Poëzieprijs tóch uitgereikt. Boskalis springt in de financiële bres en daarmee kan de belangrijkste prijs van het Nederlands taalgebied verder.
27/10/22
De 5 topsprekers van Zet je regio op de kaart 2022
Op donderdag 17 november 2022 organiseert NRIT de workshop 'Zet je regio op de kaart 2022'. 5 topsprekers in 5 kwartier en een mooie netwerklunch. Kom je ook?
25/10/22
Den Haag biedt brede winterprogrammering maar beperkt de sfeerverlichting
Deze winter biedt Den Haag veel voor de bezoekers. De Royal Christmas Fair, The Hague HighLights, Cool Event en Magic Scheveningen, Jazz Enroute, straatentertainment, kerstconcerten, lichtobjecten door de hele de stad en nog veel meer.