Geplaatst op: 26-09-2022
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert bezoekersinformatie monitor

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert bezoekersinformatie monitor

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert vandaag de Bezoekers Informatie Monitor. Het is de eerste tool in Nederland die op deze schaalgrootte - regio Arnhem, Nijmegen en de Veluwe - bezoekersstromen volgt en analyseert. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de aanpak van bezoekersdrukte en spreiding. 

 

Directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Herre Dijkema: "De monitor gaat ons belangrijke nieuwe inzichten geven. Zo was er nog maar weinig bekend over de bezoekers van onze regio’s en welke effecten recreatie heeft op natuur, welzijn en leefbaarheid. Denk daarbij aan de veelbesproken Posbank. Uit de eerste analyses weten we dat het overgrote deel van bezoekers uit de directe omgeving komt en zondagochtenden tussen negen en twaalf het drukst bezocht zijn. Met deze inzichten kunnen we nu heel gericht bezoekers informeren en inspireren om andere, rustige gebieden te bezoeken." 

 

Inzet Bezoekers Informatie Monitor 

Via een online dashboard wordt constant live data verzameld over meer dan 200 gebieden of locaties. Dit kan een stadscentrum, attractie, natuurgebied of overnachtingsaccommodatie zijn. Er wordt onder andere gekeken naar het type bezoeker en hoe deze zich beweegt binnen een aangewezen gebied. De analyses worden vertaald naar leesbare grafieken en tabellen in een online dashboard, zodat deze ook te gebruiken zijn door onder andere ondernemers, natuurbeheerders en gemeenten. 

Sam Janssen van de gemeente Ermelo vertelt hierover: "Dankzij de data-analyses weten we wat er speelt, zodat we bij een veranderende trend of piek makkelijker de oorzaak van bijvoorbeeld drukte kunnen aanwijzen. Met deze informatie kunnen we vervolgens ons beleid of communicatie aanpassen.”

Link: https://www.toerismevan.nl/expertise/
Trefwoorden: Monitor, bezoekersinformatie, bezoekersinformatiemonitor

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/11/22
Stationsgebied Helmond maakt schaalsprong met placemaking
Het Stationskwartier moet dé ontmoetingsplek worden van Helmond en de regio. Met veel groen en een mooie mix van wonen, winkelen, werken en verblijven. Dat is de ambitie van de gemeente Helmond en de provincie Noord-Brabant.
28/11/22
Exclusief voor leden
Schoon water en gezonde boden leidend bij beleid gebiedsontwikkeling
Voldoende en schoon water en een gezonde bodem wordt het uitgangspunt voor gebiedsontwikkeling. Daarom wil het kabinet water en bodem sturend laten zijn bij beslissingen over de inrichting van ons land. Dat heeft de ministerraad besloten, op voorstel van minister Harbers en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Dat beleid is van invloed op de recreatiegebieden en recreatiebedrijven.
28/11/22
Avonturenboerderij Molenwaard werkt samen met Keukenhof
In Keukenhof zijn de tuinmannen druk aan het planten voor seizoen 2023: 5 van de 7 miljoen bloembollen zijn inmiddels geplant. Fien & Teun hielpen samen met een aantal kinderen de tuinmannen een handje. In het voorjaar keert het duo van Avonturenboerderij Molenwaard terug naar Keukenhof tijdens de meivakantie.
23/11/22
Exclusief voor leden
Bijna twee derde Nederlanders vindt uit eten gaan nu te duur
De inflatie en stijgende gas- en energieprijzen worden een steeds groter risico voor de horeca. Bijna twee derde van de Nederlanders vindt uit eten gaan intussen te duur.
22/11/22
55 musea zijn kidsproof in 2023 (+ video uitreiking)
Nederland telt het komende jaar 55 Kidsproof musea, meldt Museumvereniging . Na meer dan 11.000 museuminspecties door 6.000 Museumkids kunnen musea in 10 van de 12 provincies een jaar lang dit felbegeerde keurmerk voeren. Het aantal Kidsproof musea groeit met 5.
17/11/22
Delft Music Tour laat je luisteren naar de stad
We kennen wandelroutes door steden met gedichten, of over beroemde schilders. Delft pakt het anders aan. Je kunt op 30 locaties luisteren naar de stad met Delft Music Tour. Een charmante vernieuwing in het uitwerken van routes. Je kunt luisteren en clips bekijken.
16/11/22
Economie krimpt voor het eerst na corona
Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, daalde het brut...
15/11/22
Exclusief voor leden
Nederland volgend jaar in recessie, omzet vrijetijdssector -1%
ABN AMRO verwacht dat Nederland volgend jaar in een lichte recessie terecht komt. Dat heeft ook gevolgen voor de leisure die in totaliteit met 1% zal krimpen. En dat na een jaar waar ondernemers hun omzet flink zagen stijgen door een forse inhaalvraag. Maar ook een jaar waar de kosten flink toenamen. Daarnaast krijgen ondernemers ook te maken met een veranderend bestedingsgedrag van consumenten die vanwege fors stijgende prijzen hun koopkracht zien afnemen. Dat schrijven leisure-experts van ABN AMRO in hun nieuwste Sectorprognose Leisure die daarin per deelsector hun omzetverwachting uitspreken.