Geplaatst op: 26-09-2022
Auteur: Marc Gerlings

Toerist wil wel rekening houden met duurzaamheid maar dat lukt nog niet altijd

Toerist wil wel rekening houden met duurzaamheid maar dat lukt nog niet altijd

Vandaag vindt bij de Floriade Expo de Toerisme Top 2022 plaats en het centrale thema is klimaat neutraal toerisme. Vervelend nieuws is het onderzoek van NBTC dat de toerist wel een duurzame toerist wil zijn maar dat komt er niet altijd uit in de praktijk.

Gemiddeld 52 procent van de ondervraagden (uit zes landen) van de lopende internationale vakantiemonitor geeft aan rekening te willen houden met het klimaat bij het boeken van een vakantie. Bijna 44 procent is ook bereid extra te betalen voor duurzame opties. 39 procent geeft aan ook daadwerkelijk rekening gehouden te hebben met duurzaamheid tijdens de laatste vakantie. 

Britten en Amerikanen scoren dan het hoogst. Belgen en Nederlanders hebben de laagste score als het gaat om duurzame vakanties.

Dit blijkt uit de zojuist verschenen resultaten van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Met deze monitor meet NBTC wat voor effect zaken als corona, de oorlog in Oekraïne en inflatie hebben op het vakantiesentiment van nationaal en internationaal toerisme.

Belgen en Nederlanders overwegen de trein

Ten opzichte van een jaar geleden wordt de trein door Belgen en Nederlanders meer overwogen als vervoersmiddel naar Europese bestemmingen. Fransen daarentegen overwegen de auto juist meer. Waar een jaar geleden Britten nog relatief veel met de boot reisden, is dat aandeel significant gedaald. 

De grote vervuiler, het vliegtuig blijft verreweg het meest gekozen vervoersmiddel voor een Europese vakantie dit najaar. 

Jos Vranken, directeur NBTC: "We zien in deze nieuwe resultaten van de Vakantiemonitor dat reizigers duurzame opties serieus overwegen. De keuze voor klimaatvriendelijke opties wordt niet alleen gemaakt op grond van duurzaamheid. Ook chaotische toestanden op luchthavens of de prijzen voor meer duurzame opties zijn van grote invloed op de keuze van de consument. De toerismesector heeft, mede door haar omvang en belang, een belangrijke verantwoordelijkheid richting consumenten als het gaat om een goed aanbod van betaalbare, duurzame opties.”

Toerisme bijna op niveau van voor corona

Tegen de verwachting in lijkt het toerisme zich sneller te herstellen dan tijdens de pandemie verondersteld. Op basis van een geactualiseerde voorspelling verblijven in 2022 bijna 16 miljoen buitenlandse gasten in Nederland. Dat is bijna 80% van het aantal gasten dat Nederland – voor Corona – in 2019 ontving. Het binnenlands toerisme ligt zelfs 10% hoger dan in 2019. Ondanks zorgen over de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen, COVID-19 en de sterke inflatie, hecht de consument een groot belang aan vakantie. Gemiddeld 62% van de ondervraagden heeft de intentie om in de laatste vier maanden van 2022 nog op vakantie te gaan. 

Jos Vranken: "De impact van de zorgen die mensen hebben, zien we nu nog niet terug in reisgedrag. Deze zorgen kunnen echter op de wat langere termijn een negatieve invloed hebben op de reisindustrie. Als de situatie nog verder verslechterd is het niet ondenkbaar dat toerisme hierdoor zelfs in 2022 al wat gedempt wordt”. 

NBTC monitort het reisgedrag van de consument zorgvuldig en brengt eventuele gevolgen, negatief of positief, eind 2022 opnieuw in kaart.
Trefwoorden: duurzaam toerisme, reizen, vliegen, trein, Toerisme top

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
12/04/24
Exclusief voor leden
Ierse succesroute bestaat tien jaar Wild Atlantic Way
Ierlands populaire toeristische route de Wild Atlantic Way is een echt succesverhaal in de toeristische sector. Opvallend, de route viert nu pas zijn tiende verjaardag.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...