Geplaatst op: 26-09-2022
Auteur: Marc Gerlings

Toerist wil wel rekening houden met duurzaamheid maar dat lukt nog niet altijd

Toerist wil wel rekening houden met duurzaamheid maar dat lukt nog niet altijd

Vandaag vindt bij de Floriade Expo de Toerisme Top 2022 plaats en het centrale thema is klimaat neutraal toerisme. Vervelend nieuws is het onderzoek van NBTC dat de toerist wel een duurzame toerist wil zijn maar dat komt er niet altijd uit in de praktijk.

Gemiddeld 52 procent van de ondervraagden (uit zes landen) van de lopende internationale vakantiemonitor geeft aan rekening te willen houden met het klimaat bij het boeken van een vakantie. Bijna 44 procent is ook bereid extra te betalen voor duurzame opties. 39 procent geeft aan ook daadwerkelijk rekening gehouden te hebben met duurzaamheid tijdens de laatste vakantie. 

Britten en Amerikanen scoren dan het hoogst. Belgen en Nederlanders hebben de laagste score als het gaat om duurzame vakanties.

Dit blijkt uit de zojuist verschenen resultaten van de Internationale Vakantiemonitor van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Met deze monitor meet NBTC wat voor effect zaken als corona, de oorlog in Oekraïne en inflatie hebben op het vakantiesentiment van nationaal en internationaal toerisme.

Belgen en Nederlanders overwegen de trein

Ten opzichte van een jaar geleden wordt de trein door Belgen en Nederlanders meer overwogen als vervoersmiddel naar Europese bestemmingen. Fransen daarentegen overwegen de auto juist meer. Waar een jaar geleden Britten nog relatief veel met de boot reisden, is dat aandeel significant gedaald. 

De grote vervuiler, het vliegtuig blijft verreweg het meest gekozen vervoersmiddel voor een Europese vakantie dit najaar. 

Jos Vranken, directeur NBTC: "We zien in deze nieuwe resultaten van de Vakantiemonitor dat reizigers duurzame opties serieus overwegen. De keuze voor klimaatvriendelijke opties wordt niet alleen gemaakt op grond van duurzaamheid. Ook chaotische toestanden op luchthavens of de prijzen voor meer duurzame opties zijn van grote invloed op de keuze van de consument. De toerismesector heeft, mede door haar omvang en belang, een belangrijke verantwoordelijkheid richting consumenten als het gaat om een goed aanbod van betaalbare, duurzame opties.”

Toerisme bijna op niveau van voor corona

Tegen de verwachting in lijkt het toerisme zich sneller te herstellen dan tijdens de pandemie verondersteld. Op basis van een geactualiseerde voorspelling verblijven in 2022 bijna 16 miljoen buitenlandse gasten in Nederland. Dat is bijna 80% van het aantal gasten dat Nederland – voor Corona – in 2019 ontving. Het binnenlands toerisme ligt zelfs 10% hoger dan in 2019. Ondanks zorgen over de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen, COVID-19 en de sterke inflatie, hecht de consument een groot belang aan vakantie. Gemiddeld 62% van de ondervraagden heeft de intentie om in de laatste vier maanden van 2022 nog op vakantie te gaan. 

Jos Vranken: "De impact van de zorgen die mensen hebben, zien we nu nog niet terug in reisgedrag. Deze zorgen kunnen echter op de wat langere termijn een negatieve invloed hebben op de reisindustrie. Als de situatie nog verder verslechterd is het niet ondenkbaar dat toerisme hierdoor zelfs in 2022 al wat gedempt wordt”. 

NBTC monitort het reisgedrag van de consument zorgvuldig en brengt eventuele gevolgen, negatief of positief, eind 2022 opnieuw in kaart.
Trefwoorden: duurzaam toerisme, reizen, vliegen, trein, Toerisme top

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...