Geplaatst op: 16-09-2022
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Westfries Museum wil museum voor iedereen zijn

Westfries Museum wil museum voor iedereen zijn

Het Westfries Museum in Hoorn wil een museum voor iedereen zijn. Daarom moet het museum na de grootscheepse renovatie tussen 1 januari 2023 en medio 2025 ook toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Als voorschot daarop is nu voor ‘Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks’ een Special Guest-programmering waarbij mensen onder meer naar schilderijen kunnen luisteren en een rondleiding kunnen krijgen in gebarentaal.  

Momenteel is het Westfries Museum, dat gevestigd is in een monumentaal gebouw, samengesteld uit meerdere 17e- en 18e-eeuwse panden, nog slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator of kinderwagen vanwege de vele op- en afstapjes, de smalle historische doorgangen en het ontbreken van een lift. 

In de periode 1 januari 2023-medio 2025 vindt een grootscheepse renovatie plaats, waarbij het museum een nieuw museaal concept en een vernieuwde inrichting krijgt. Daardoor kunnen na de heropening ook bijvoorbeeld mensen in een rolstoel het museum volop beleven.

Met de Special Guest-programmering tijdens ‘Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks’ neemt het Westfries Museum alvast een voorschot hierop.

Luisteren naar de schilderijen

Zo zijn er voor mensen die niet of minder goed kunnen zien, verschillende extra mogelijkheden om de expositie ‘Hoge Luchten’ te bezoeken. Bijvoorbeeld bij de rondleidingen in kleine groepjes (maximaal 10 personen) voor openingstijd. Op deze manier kan de expositie ontdekt worden via een privérondleiding met uitleg en beleving op zaal. Uiteraard kan er iemand meegenomen worden die geen hulpvraag heeft, ook een hulphond is welkom. Deze activiteit vindt plaats op maandag 19 september om 13.30 uur, maandag 21 november om 13.30 uur en vrijdag 28 oktober om 09.30 uur. Opgave via Annemarie Pothaar a.pothaar@wfm.nl. Voor de expositie is ook een audiotour beschikbaar waarin een aantal beeldbeschrijvingen opgenomen zijn. Zo kan men naar een schilderij luisteren. 

De 17e eeuw in gebaren

Op vrijdag 30 september kan men in het Westfries Museum voor openingstijd een speciale rondleiding volgen in Nederlands Gebarentaal (NGT). De rondleiding is voor een kleine groep in een nog gesloten museum en er is extra aandacht voor het met de zintuigen beleven van de schilderijen. De rondleiding NGT wordt uitgevoerd door ervaringsdeskundige Martine Wattel van Stichting IN Gebaren. Binnenkort wordt deze activiteit ook op een zaterdag en een maandag geprogrammeerd. Opgave via Annemarie Pothaar a.pothaar@wfm.nl.

MuseumMaatje

Voor bezoekers die graag het Westfries Museum willen bezoeken tijdens openingsuren, maar daar wat extra hulp bij nodig hebben, organiseert het museum een MuseumMaatje. Van meelopen van het treinstation naar het museum tot begeleiding in het museum zelf, of alleen samen een kopje koffie drinken. Er zijn, behalve een toegangsticket voor het museum geen extra kosten aan verbonden. Indien er een eigen begeleider mee is, heeft de helpende persoon altijd gratis toegang bij het museum. Ook hulphonden zijn tijdens openingstijden welkom bij het museum, als dit bij de balie gemeld wordt. En graag nu al met een rolstoel het museum in om deze expositie te bewonderen? Geef het aan, dan wordt dit georganiseerd. Kijk ook voor meer informatie bij https://wfm.nl/toegankelijkheid

Rolstoelexcursie over landgoed Huis te Eerbeek

Toegankelijkheid staat ook hoog in het vaandel bij de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen. Daarom organiseren ze op 29 september een rolstoelexcursie over landgoed Huis te Eerbeek. Het landgoed heeft verharde paden, veel geschiedenis en een mooie flora. Daarmee is het goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De boswachters vertellen het verhaal achter het landgoed en laten veel bijzondere bomen zien.  Vooraf online reserveren is noodzakelijk en kan hier.

Topics:Cultuur, Natuur
Trefwoorden: cultuur, natuur, inclusief toerisme, toegankelijkheid

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/09/22
Exclusief voor leden
Beste steden voor generatie Z
DMO's opgelet, de gangbare generaties hebben allemaal hun eigen wensen. Generatie Z kijkt heel anders naar vrijetijd doorbrengen in een stad dan de babyboomers.
29/09/22
Wat leverde het rondetafelgesprek van de Tweede Kamer over het opkopen van vakantieparken op?
Woensdag 28 september organiseerde de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over het opkopen van vakantieparken. In dat gesprek gingen Kamerleden in gesprek met de onderzoekers, sector, overheid en huurders. Wat gaf dat voor een beeld?
28/09/22
Bodemprocedure volledige vergoeding voor horeca na coronamaatregelen
Vandaag diende de zitting in de bodemprocedure die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) namens acht individuele horecaondernemers tegen de Staat heeft aangespannen. Zij vorderen volledige compensatie van het door hen onevenredig geleden nadeel als gevolg van de coronamaatregelen.
28/09/22
De dagrecreatie in Overijssel is vitale sector
Het gaat goed met de vitaliteit van de dagrecreatie in Overijssel. Dat blijkt uit onderzoek van het ...
27/09/22
Datatool Limburg Marketing geeft uniek inzicht in bezoeker regio
Limburg Marketing heeft in samenwerking met de Universiteit Maastricht een unieke datatool ontwikkel...
27/09/22
Bekende Haagse locaties opnieuw beleven met blow up art
Vaak lopen we bijna achteloos langs de vele monumentale plekken die de Haagse binnenstad rijk is. Maar dat gaat de komende weken veranderen.
26/09/22
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert bezoekersinformatie monitor
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert vandaag de Bezoekers Informatie Monitor. Het is de eerste t...
26/09/22
Twentse campings enorm gestegen in populariteit
Uit onderzoek van de RekreaVakkrant (augustus 2022) blijkt dat de regio Twente een bovengemiddelde g...