Geplaatst op: 16-09-2022
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Westfries Museum wil museum voor iedereen zijn

Westfries Museum wil museum voor iedereen zijn

Het Westfries Museum in Hoorn wil een museum voor iedereen zijn. Daarom moet het museum na de grootscheepse renovatie tussen 1 januari 2023 en medio 2025 ook toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Als voorschot daarop is nu voor ‘Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks’ een Special Guest-programmering waarbij mensen onder meer naar schilderijen kunnen luisteren en een rondleiding kunnen krijgen in gebarentaal.  

Momenteel is het Westfries Museum, dat gevestigd is in een monumentaal gebouw, samengesteld uit meerdere 17e- en 18e-eeuwse panden, nog slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator of kinderwagen vanwege de vele op- en afstapjes, de smalle historische doorgangen en het ontbreken van een lift. 

In de periode 1 januari 2023-medio 2025 vindt een grootscheepse renovatie plaats, waarbij het museum een nieuw museaal concept en een vernieuwde inrichting krijgt. Daardoor kunnen na de heropening ook bijvoorbeeld mensen in een rolstoel het museum volop beleven.

Met de Special Guest-programmering tijdens ‘Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks’ neemt het Westfries Museum alvast een voorschot hierop.

Luisteren naar de schilderijen

Zo zijn er voor mensen die niet of minder goed kunnen zien, verschillende extra mogelijkheden om de expositie ‘Hoge Luchten’ te bezoeken. Bijvoorbeeld bij de rondleidingen in kleine groepjes (maximaal 10 personen) voor openingstijd. Op deze manier kan de expositie ontdekt worden via een privérondleiding met uitleg en beleving op zaal. Uiteraard kan er iemand meegenomen worden die geen hulpvraag heeft, ook een hulphond is welkom. Deze activiteit vindt plaats op maandag 19 september om 13.30 uur, maandag 21 november om 13.30 uur en vrijdag 28 oktober om 09.30 uur. Opgave via Annemarie Pothaar a.pothaar@wfm.nl. Voor de expositie is ook een audiotour beschikbaar waarin een aantal beeldbeschrijvingen opgenomen zijn. Zo kan men naar een schilderij luisteren. 

De 17e eeuw in gebaren

Op vrijdag 30 september kan men in het Westfries Museum voor openingstijd een speciale rondleiding volgen in Nederlands Gebarentaal (NGT). De rondleiding is voor een kleine groep in een nog gesloten museum en er is extra aandacht voor het met de zintuigen beleven van de schilderijen. De rondleiding NGT wordt uitgevoerd door ervaringsdeskundige Martine Wattel van Stichting IN Gebaren. Binnenkort wordt deze activiteit ook op een zaterdag en een maandag geprogrammeerd. Opgave via Annemarie Pothaar a.pothaar@wfm.nl.

MuseumMaatje

Voor bezoekers die graag het Westfries Museum willen bezoeken tijdens openingsuren, maar daar wat extra hulp bij nodig hebben, organiseert het museum een MuseumMaatje. Van meelopen van het treinstation naar het museum tot begeleiding in het museum zelf, of alleen samen een kopje koffie drinken. Er zijn, behalve een toegangsticket voor het museum geen extra kosten aan verbonden. Indien er een eigen begeleider mee is, heeft de helpende persoon altijd gratis toegang bij het museum. Ook hulphonden zijn tijdens openingstijden welkom bij het museum, als dit bij de balie gemeld wordt. En graag nu al met een rolstoel het museum in om deze expositie te bewonderen? Geef het aan, dan wordt dit georganiseerd. Kijk ook voor meer informatie bij https://wfm.nl/toegankelijkheid

Rolstoelexcursie over landgoed Huis te Eerbeek

Toegankelijkheid staat ook hoog in het vaandel bij de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen. Daarom organiseren ze op 29 september een rolstoelexcursie over landgoed Huis te Eerbeek. Het landgoed heeft verharde paden, veel geschiedenis en een mooie flora. Daarmee is het goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De boswachters vertellen het verhaal achter het landgoed en laten veel bijzondere bomen zien.  Vooraf online reserveren is noodzakelijk en kan hier.

Topics:Cultuur, Natuur
Trefwoorden: cultuur, natuur, inclusief toerisme, toegankelijkheid

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...