Geplaatst op: 13-09-2022
Auteur: Marc Gerlings

Minister Adriaansens op werkbezoek in gastvrij Leiden

Minister Adriaansens op werkbezoek in gastvrij Leiden
Vlnr Micky Adriaansens, Guido Verschoor en Hiske Faber bij Brasserie de Poort in Leiden. Foto: Gastvrij Nederland.

Op uitnodiging van brancheorganisatie Gastvrij Nederland heeft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op maandagmiddag 12 september een werkbezoek gebracht aan een aantal bedrijven uit de gastvrijheidssector. Centraal stonden de thema’s duurzaamheid en human capital, maar is ook gesproken over het herstel na corona en de consequenties van de oorlog in Oekraïne. 
 

Rondvaart door Leiden met Rederij Groenen en bezoek Brasserie de Poort 

Na ontvangst door voorzitter Kees van Wijk bij Naturalis Biodiversity Center startte het bezoek met een fietstocht door Leiden onder leiding van Martijn Bulthuis, directeur van Leiden&Partners, die de minister alles kon vertellen over Leiden als 4e congresstad van Nederland en het lopende themajaar Leiden, European City of Science 2023. 

Duurzaam ondernemen en human capital

De daaropvolgende rondvaart door de grachten van Leiden stond in het teken van het opwekken van duurzame energie door windwokkels en de uitdagingen op het aantrekken en zelf opleiden van personeel. Ondernemer Paul Groenen van Rederij Rembrandt heeft inmiddels een deel van zijn vloot volledig elektrisch gemaakt. Hoewel er vele financiële regelingen beschikbaar zijn om ondernemers te helpen met verduurzamen, legde Paul Groenen de minister uit dat het nog niet altijd zo makkelijk is hiervan gebruik te kunnen maken.

Daarna heeft de boot aangelegd bij Brasserie de Poort, één van de laatste stadspoorten van Leiden. Eigenaar Guido Verschoor leidde de minister rond door het historische gebouw, met het eerste plasticvrije terras van Leiden. In aanwezigheid van Hiske Faber van Gemiva (begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) heeft Guido Verschoor vervolgens met de minister gesproken over de arbeidsmarkttekorten, die ook in de horeca spelen. Veel horecaondernemers zijn bezig met de vraag: hoe zorg ik dat ik nu, maar ook in de toekomst voldoende, goed opgeleide medewerkers voor mijn bedrijf kan vinden. 
 

Naturalis Biodiversity Center: museum, wetenschap, congressen en educatie

Na de rondvaart en het bezoek aan Brasserie de Poort verwelkomde Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur, het gezelschap. Naturalis vervult de rol van museum, educatieve instelling, wetenschappelijk instituut en is aanjager van internationale wetenschappelijke congressen. Zo’n 60% van de bezoekers aan de stad is zakelijk bezoek. Bij de verbouwing heeft Naturalis flink ingezet op verduurzaming, zo zijn er zonnepanelen, LED-panelen en heeft Naturalis een eigen warmtekoudeopslag in combinatie met stadswarmte. 
 

Wat heeft het bezoek opgeleverd?

Volgens de voorzitter Kees van Wijk heeft dit werkbezoek opgeleverd de minister hoe divers de sector is en vooral hoe diepgeworteld in de maatschappij. Tegelijkertijd wordt tijdens zo’n werkbezoek goed duidelijk met welke enorme uitdagingen de ondernemers worden geconfronteerd en dat samenwerking met die overheid nodig is om het structureel groei- en verdienvermogen van bedrijven veilig te stellen. 

Trefwoorden: Adriaansens, Gastvrij Nederland, duurzaamheid, human capital, ondernemen, museum, rondvaart, dmo

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/09/22
Datatool Limburg Marketing geeft uniek inzicht in bezoeker regio
Limburg Marketing heeft in samenwerking met de Universiteit Maastricht een unieke datatool ontwikkel...
26/09/22
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert bezoekersinformatie monitor
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert vandaag de Bezoekers Informatie Monitor. Het is de eerste t...
26/09/22
Toerist wil wel rekening houden met duurzaamheid maar dat lukt nog niet altijd
Vandaag vindt bij de Floriade Expo de Toerisme Top 2022 plaats en het centrale thema is klimaat neut...
26/09/22
Inkomen Nederlanders in tweede kwartaal 2022 procent gestegen
Het voorjaar was goed voor de toerisme- en gastvrijheidssector. Daarbij helpt dat in het tweede kwartaal Nederlanders een procent meer inkomen in de portemonnee hadden.
26/09/22
Toerisme Top 2022 in het teken van klimaatneutraal toerisme
Vandaag is de jaarlijkse Nationale Toerisme Top. Plaats van handeling voor de vijfde editie is de Floriade in Almere. Het thema is dit jaar klimaatneutraal toerisme.
21/09/22
Transavia voegt vluchten Eindhoven - Bordeaux toe aan zomerprogramma 2023
Transavia vliegt in zomerseizoen 2023 tussen Eindhoven en de Franse stad Bordeaux.
20/09/22
Voortzetting samenwerking bij de opening van een LEGOLAND® Resort in Charleroi, België
Toonaangevende attractie-operator Merlin Entertainments Group, SOGEPA, SFPI en SORESIC hebben Heads ...
19/09/22
Exclusief voor leden
Kohnenhof vanaf 14 november open voor verblijf
EuroParcs stelt zijn nieuwe park Kohnenhof in Luxemburg open voor verblijf vanaf 14 november 2022. Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de renovatie.