Geplaatst op: 13-09-2022
Auteur: Marc Gerlings

Minister Adriaansens op werkbezoek in gastvrij Leiden

Minister Adriaansens op werkbezoek in gastvrij Leiden
Vlnr Micky Adriaansens, Guido Verschoor en Hiske Faber bij Brasserie de Poort in Leiden. Foto: Gastvrij Nederland.

Op uitnodiging van brancheorganisatie Gastvrij Nederland heeft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op maandagmiddag 12 september een werkbezoek gebracht aan een aantal bedrijven uit de gastvrijheidssector. Centraal stonden de thema’s duurzaamheid en human capital, maar is ook gesproken over het herstel na corona en de consequenties van de oorlog in Oekraïne. 
 

Rondvaart door Leiden met Rederij Groenen en bezoek Brasserie de Poort 

Na ontvangst door voorzitter Kees van Wijk bij Naturalis Biodiversity Center startte het bezoek met een fietstocht door Leiden onder leiding van Martijn Bulthuis, directeur van Leiden&Partners, die de minister alles kon vertellen over Leiden als 4e congresstad van Nederland en het lopende themajaar Leiden, European City of Science 2023. 

Duurzaam ondernemen en human capital

De daaropvolgende rondvaart door de grachten van Leiden stond in het teken van het opwekken van duurzame energie door windwokkels en de uitdagingen op het aantrekken en zelf opleiden van personeel. Ondernemer Paul Groenen van Rederij Rembrandt heeft inmiddels een deel van zijn vloot volledig elektrisch gemaakt. Hoewel er vele financiële regelingen beschikbaar zijn om ondernemers te helpen met verduurzamen, legde Paul Groenen de minister uit dat het nog niet altijd zo makkelijk is hiervan gebruik te kunnen maken.

Daarna heeft de boot aangelegd bij Brasserie de Poort, één van de laatste stadspoorten van Leiden. Eigenaar Guido Verschoor leidde de minister rond door het historische gebouw, met het eerste plasticvrije terras van Leiden. In aanwezigheid van Hiske Faber van Gemiva (begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) heeft Guido Verschoor vervolgens met de minister gesproken over de arbeidsmarkttekorten, die ook in de horeca spelen. Veel horecaondernemers zijn bezig met de vraag: hoe zorg ik dat ik nu, maar ook in de toekomst voldoende, goed opgeleide medewerkers voor mijn bedrijf kan vinden. 
 

Naturalis Biodiversity Center: museum, wetenschap, congressen en educatie

Na de rondvaart en het bezoek aan Brasserie de Poort verwelkomde Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur, het gezelschap. Naturalis vervult de rol van museum, educatieve instelling, wetenschappelijk instituut en is aanjager van internationale wetenschappelijke congressen. Zo’n 60% van de bezoekers aan de stad is zakelijk bezoek. Bij de verbouwing heeft Naturalis flink ingezet op verduurzaming, zo zijn er zonnepanelen, LED-panelen en heeft Naturalis een eigen warmtekoudeopslag in combinatie met stadswarmte. 
 

Wat heeft het bezoek opgeleverd?

Volgens de voorzitter Kees van Wijk heeft dit werkbezoek opgeleverd de minister hoe divers de sector is en vooral hoe diepgeworteld in de maatschappij. Tegelijkertijd wordt tijdens zo’n werkbezoek goed duidelijk met welke enorme uitdagingen de ondernemers worden geconfronteerd en dat samenwerking met die overheid nodig is om het structureel groei- en verdienvermogen van bedrijven veilig te stellen. 

Trefwoorden: Adriaansens, Gastvrij Nederland, duurzaamheid, human capital, ondernemen, museum, rondvaart, dmo

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/03/23
Safari Hotel Beekse Bergen officieel geopend tijdens feestelijke ceremonie
Het nieuwe Safari Hotel in Beekse Bergen is officieel geopend. In totaal 112 kamers en suites rondom de Wogon Savanne gelegen. Ontbijten en dineren kan in dezelfde Savanne.
27/03/23
Exclusief voor leden
Ondanks toegenomen aantal toeristische gasten moet wagamama herstructureren
De rechtbank heeft een akkoord bereikt tussen restaurantketen wagamama en alle stakeholders over de financiële herstructurering van het bedrijf. De herstellende bezoekcijfers bleken niet genoeg om het bedrijf om aan de schuldenlast te ontsnappen en dat maakt herstructurering nodig.
22/03/23
Horecasegment krijgt groter podium op Recreatie Vakbeurs 2023
Recreatie Vakbeurs voegde in 2022 het segment horeca toe aan de beurs. In 2023 wordt de vakbeurs uitgebreid met een extra hal.
17/03/23
Brabanthallen 's-Hertogenbosch voorzien van 5.000 zonnepanelen
Brabanthallen maakt stappen voor duurzaamheid door het plaatsen van zonnepanelen en led-verlichting.
09/03/23
Provincie Zuid-Holland wil centra versterken
Een gevarieerd levendig centrum heeft iedere bestemming nodig om bezoekers aan te trekken. De provincie Zuid-Holland stelt een subsidieregeling open om centra te versterken. Een half miljoen euro is beschikbaar.
06/03/23
Exclusief voor leden
Muiderslot wordt één maand beleving van gastronomie en waterlinies
Het middeleeuwse Muiderslot is één van de mooiste kastelen van Nederland. Met meer dan 700 jaar aan geschiedenis zit het vol verhalen. Pop-up restaurant SterkWater tovert het Muiderslot van 30 maart t/m 30 april om tot een bijzondere horecalocatie. Hier geniet je niet alleen van spannende smaakcombinaties, maar ook van de verhalen over de waterlinies. Hoe zit die beleving in elkaar?
28/02/23
Gedetailleerde regionale cijfers over toerisme beschikbaar
Hoe ontwikkelt het toerisme zich in de diverse regio’s van Nederland? En wat betekent dat voor drukte in een bepaald gebied? Datavragen die voor beleidsmakers uitermate relevant zijn en waar tot voor kort maar mondjesmaat antwoord op kon worden gegeven.
28/02/23
Volume horeca stagneert, hotels en vakantieparken boeken meeste omzetgroei
Met 0,1 procent steeg de omzet van de horeca in het vierde kwartaal 2022 nauwelijks ten opzichte van het derde kwartaal, meldt het CBS. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde met 1,3 procent. De hotels en vakantieparken doen het relatief nog het best gerekend naar omzet maar ook zij merken daling in het volume.