Geplaatst op: 08-09-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Boekingen met aankomst op boekingsdag groeien sterk

Boekingen met aankomst op boekingsdag groeien sterk

Nederlandse vakantiegangers zijn volgens EuroParcs recordhouder last-minute boekingen geworden. Zelfs ’s ochtends boeken en ’s middags afreizen naar een vakantiepark is geen uitzondering meer. Uit cijfers van  EuroParcs blijkt dat het aantal last-minute boekingen in juni, juli en augustus van dit jaar maar liefst 30 procent hoger lag dan in de jaren voor corona. EuroParcs draaide een hele goede zomer met een gemiddelde bezetting van 96 procent. Mede vanwege de hoge inflatie, de problemen op Schiphol, de stijgende benzineprijzen én het mooie zomerweer in ons land kozen veel mensen voor een vakantie in Nederland.

Vakantieparken zijn een zeer gewilde bestemming voor vakantiegangers uit onder meer Nederland en Duitsland. Dat gold deze zomer nog meer dan ooit, zag verkoopdirecteur van EuroParcs Martin de Boer. "Het boekingsgedrag van onze klanten is vanwege corona flink veranderd. Waar voorheen meestal zes tot acht weken voor aankomst werd geboekt, wachten mensen steeds vaker tot het laatste moment om een keuze voor hun vakantiebestemming te maken. Er was deze zomer sprake van een spectaculaire stijging van het aantal last-minute boekingen. Nooit eerder werd in de maanden juni, juli en augustus nog zo veel geboekt voor aankomst in dezelfde maand.”

Vakantie in eigen land 'trendy'

De oorzaken voor het extreem late moment van boeken van een vakantiebestemming zijn divers, zegt trendwatcher en docent Toerisme bij Breda University Goof Lukken. "Corona hangt nog steeds als een sluier boven de markt. Vanwege de onzekerheid over de ontwikkeling van COVID-19 ligt het zwaartepunt voor boekingen nu steeds meer bij twee groepen: de vroege boekers en de late boekers”, aldus Lukken. "Door de stijgende benzineprijzen, de problemen op Schiphol en het mooie weer in Nederland hebben de late beslissers deze zomer massaal een vakantie in eigen land geboekt. Daar komt nog bij dat we Nederland als vakantieland de laatste twee jaar hebben herontdekt. Het is trendy om vakantie in eigen land te vieren.”

Hoge zomerbezetting

De vakantieaanbieders in Nederland kenden een goede zomer. EuroParcs noteerde in het hoogseizoen een gemiddelde bezetting van 96 procent op de parken. "Er zijn nergens ter wereld zo veel vakantieparken als in Nederland”, zegt Lukken. "En het aanbod groeit nog steeds, omdat vakantie vieren in een tiny house of luxe villa steeds populairder wordt. Vakantieparken profiteren ook van de trend dat we steeds vaker kortere vakanties boeken. Door corona heeft de citytrip aan populariteit ingeboet. In veel gevallen is daar een midweek of weekend op een vakantiepark voor in de plaats gekomen. Daar komt nog bij dat we van eerdere crises weten dat mensen zichzelf in moeilijke tijden verwennen en willen ontsnappen aan de realiteit. Dat zag je deze zomer ook al.”

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, boekingen

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/09/22
Boekingen verblijfsrecreatie: matige zomer, goed jaar
Voor de Nederlandse verblijfsrecreatie is het zomerseizoen 2022 licht teleurstellend verlopen. Omzet...
30/09/22
Provincie Utrecht aan de slag met leidraad duurzame vrijetijdseconomie
De provincie Utrecht wil dat de sector voor toerisme en recreatie, oftewel de vrijetijdseconomie, versneld duurzamer wordt. Utrecht is een van de opstellers van een speciale leidraad die de sector hierbij moet helpen.
29/09/22
Wat leverde het rondetafelgesprek van de Tweede Kamer over het opkopen van vakantieparken op?
Woensdag 28 september organiseerde de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over het opkopen van vakantieparken. In dat gesprek gingen Kamerleden in gesprek met de onderzoekers, sector, overheid en huurders. Wat gaf dat voor een beeld?
26/09/22
Inkomen Nederlanders in tweede kwartaal 2022 procent gestegen
Het voorjaar was goed voor de toerisme- en gastvrijheidssector. Daarbij helpt dat in het tweede kwartaal Nederlanders een procent meer inkomen in de portemonnee hadden.
20/09/22
Voortzetting samenwerking bij de opening van een LEGOLAND® Resort in Charleroi, België
Toonaangevende attractie-operator Merlin Entertainments Group, SOGEPA, SFPI en SORESIC hebben Heads ...
20/09/22
Ginder: Trendbreuk nodig in aanpak vitale vakantieparken
Voor de zomer werd het landelijk congres vitale vakantieparken georganiseerd. NRIT deed verslag van het congres in een serie artikelen. Adviesbureau Ginder (voorheen ZKA) heeft deze zomer alle input uit het congres laten bezinken en stelt in een openbaar advies dat er een trendbreuk nodig is in de aanpak vitale vakantieparken.
19/09/22
Exclusief voor leden
Kohnenhof vanaf 14 november open voor verblijf
EuroParcs stelt zijn nieuwe park Kohnenhof in Luxemburg open voor verblijf vanaf 14 november 2022. Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de renovatie.
19/09/22
Toeristische economie in 2021 nog lang niet op niveau
Hoe heeft in 2021, toen het herstel van de pandemie al inzette, de toeristische economie gepresteerd? Het CBS zocht het uit.