Geplaatst op: 07-09-2022
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Reispatroon Nederlanders in zomervakantie voor en na corona verschilt sterk

Reispatroon Nederlanders in zomervakantie voor en na corona verschilt sterk
Photo by Mariia Kamenska via Pexels

Het reispatroon van Nederlanders in de zomervakantie is in 2022 flink veranderd ten opzichte van 2019, het laatste ‘gewone’ jaar voor corona. Zo nam het totaal aantal aankopen van reizen met 11 procent af, terwijl de totale bestedingen met 14 procent stegen en de gemiddelde orderwaarde met maar liefst 27 procent. De cijfers zijn afkomstig uit een analyse van Nederlandse creditcarddata van International Card Services (ICS).

Bestemmingen

De cijfers laten ook opvallende verschuivingen zien in de bestemmingen. Landen in West- en Zuid-Europa, zoals Nederland, Frankrijk, Spanje en Duitsland, blijven de meest bezochte bestemmingen voor vakantievierende Nederlanders. Opvallend is de toegenomen populariteit van landen in Oost-Europa. Het meest opvallend is de stijging voor Estland, dat een stijging ziet van maar liefst 446 procent in het aantal bezoekers ten opzichte van 2019. Ook een andere Baltische republiek, Litouwen, kent met 240 procent een forse stijging. Op eerbiedige afstand volgen drie andere stijgers, Slovenië (49 procent), Letland (41 procent) en Servië (39 procent). Dit ging met name ten koste van Ierland (-38%), Spanje (-25%), Polen (-17%) en het eigen land (-21%), die juist minder populair werden.

Buiten Europa

Buiten Europa ziet ICS ook andere reispatronen. Het lijkt erop dat de mate waarin landen nog strenge coronamaatregelen kennen invloed heeft gehad. De regio’s die het meest in populariteit zijn toegenomen zijn Centraal Amerika (+64%), West Azië (+51%) en het Caraïbisch gebied (+29%). Vooral landen als Bonaire (+166%), Mexico (+145%) en de Verenigde Arabische Emiraten (+24%) waren deze zomer meer in trek bij Nederlanders dan in 2019. Daarentegen zijn landen waar backpacken populair is, zoals Vietnam (-54%) en Australië (-46%), deze zomer een stuk minder vaak bezocht dan in 2019.

ICS Travel Insights

Manier van vervoer

ICS ziet ook een verschil in de gekozen vervoersmodaliteiten binnen de EU: aankopen voor reizen met het OV (bus, trein en boot) stijgen met 49 procent, vliegen daarentegen daalde in 2022 met 21 procent ten opzichte van 2019.

Travel Insights ICS

International Card Services introduceert deze zomer voor het eerst haar Travel Insights. Hierin worden de creditcardbestedingen op basis van geanonimiseerde en geaggregeerde data van door ICS uitgegeven creditcards in Nederland – in diverse reiscategorieën geanalyseerd. De analyse is gebaseerd op de data van 1 juli tot en met 1 september 2022 en is vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Trefwoorden: vakanties, reisbranche, bestedingen, bestemmingen

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/12/22
35 miljoenste rit OV-fiets
Sinds spoorbedrijf NS in 2008 startte met de fietsverhuur, steeg elk jaar het aantal abonnementhouders en het aantal fietsritten. Dit jaar bereikt NS een mijlpaal: de 35 miljoenste OV-fietsrit.
30/11/22
easyJet rapporteert goede vooruitzichten
easyJet heeft in het boekjaar 2022 quitte gespeeld nadat in 2021 een verlies van 1,1 miljard pond werd geleden. Na een slechte start met een nieuwe coronavariant de impact van de Russische invasie in Oekraïne en operationele uitdagingen die volgden na de opheffing van reisbeperkingen in Europa, draaide de luchtvaartmaatschappij een recordresultaat in het vierde kwartaal.
29/11/22
Exclusief voor leden
Internationaal veel reisplannen
Internationaal zit reizen weer helemaal in het systeem van de consument. Maar liefst 63% plant de komende twaalf maanden een vakantiereis. Zij hebben een duidelijke voorkeur voor duurzame en sociaal verantwoorde merken en bestemmingen.
25/11/22
Holidayguru.nl wint award voor Beste Website van het Jaar 2022 in categorie Reizen
Dit jaar is de award voor Beste Website van het Jaar 2022 in de categorie Reizen gewonnen door Holidayguru.
25/11/22
Exclusief voor leden
Groningen bestelt waterstoftreinen
Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en Arriva-directeur Anne Hettinga ondertekenden donderdag 24 november de overeenkomst voor de aanschaf van vier nieuwe waterstoftreinen.
22/11/22
Opbrengst vliegbelasting: 69 miljoen euro
In 2021 is 23,2 miljard euro betaald aan milieubelastingen. Dit is 1 miljard meer dan in 2020. Voor het eerst zat daar ook de vliegbelasting in van 7,85 euro per passagier.
22/11/22
Kennis Nederland fietsland exporteren
Tienduizend fietsexperts opleiden en inzetten in landen overal ter wereld. Daarvoor startte staatssecretaris Heijnen op de klimaattop in Egypte een samenwerking met diverse maatschappelijke instellingen en overheden. In veel landen ontbreekt momenteel de kennis en expertise om veilige en comfortabele fietsinfrastructuur aan te leggen. Terwijl dat wel goed is voor het klimaat en de leefbaarheid.
21/11/22
Exclusief voor leden
Groei in F1 reizen naar Abu Dhabi in 2023
Afgelopen weekend vlogen 4.500 racefans met Corendon en Stip Reizen (onderdeel van Corendon) naar Abu Dhabi om de laatste Formule 1-race van dit seizoen te beleven. Voor de Formule 1 was dit de grootste uittocht van Nederlandse racefans naar een race buiten Europa ooit. Het is een groeimarkt en dat leidt tot nieuwe afspraken tussen de touroperator en het circuit.