Geplaatst op: 07-09-2022
Auteur: Peter Bekkering
NRIT

Reispatroon Nederlanders in zomervakantie voor en na corona verschilt sterk

Reispatroon Nederlanders in zomervakantie voor en na corona verschilt sterk
Photo by Mariia Kamenska via Pexels

Het reispatroon van Nederlanders in de zomervakantie is in 2022 flink veranderd ten opzichte van 2019, het laatste ‘gewone’ jaar voor corona. Zo nam het totaal aantal aankopen van reizen met 11 procent af, terwijl de totale bestedingen met 14 procent stegen en de gemiddelde orderwaarde met maar liefst 27 procent. De cijfers zijn afkomstig uit een analyse van Nederlandse creditcarddata van International Card Services (ICS).

Bestemmingen

De cijfers laten ook opvallende verschuivingen zien in de bestemmingen. Landen in West- en Zuid-Europa, zoals Nederland, Frankrijk, Spanje en Duitsland, blijven de meest bezochte bestemmingen voor vakantievierende Nederlanders. Opvallend is de toegenomen populariteit van landen in Oost-Europa. Het meest opvallend is de stijging voor Estland, dat een stijging ziet van maar liefst 446 procent in het aantal bezoekers ten opzichte van 2019. Ook een andere Baltische republiek, Litouwen, kent met 240 procent een forse stijging. Op eerbiedige afstand volgen drie andere stijgers, Slovenië (49 procent), Letland (41 procent) en Servië (39 procent). Dit ging met name ten koste van Ierland (-38%), Spanje (-25%), Polen (-17%) en het eigen land (-21%), die juist minder populair werden.

Buiten Europa

Buiten Europa ziet ICS ook andere reispatronen. Het lijkt erop dat de mate waarin landen nog strenge coronamaatregelen kennen invloed heeft gehad. De regio’s die het meest in populariteit zijn toegenomen zijn Centraal Amerika (+64%), West Azië (+51%) en het Caraïbisch gebied (+29%). Vooral landen als Bonaire (+166%), Mexico (+145%) en de Verenigde Arabische Emiraten (+24%) waren deze zomer meer in trek bij Nederlanders dan in 2019. Daarentegen zijn landen waar backpacken populair is, zoals Vietnam (-54%) en Australië (-46%), deze zomer een stuk minder vaak bezocht dan in 2019.

ICS Travel Insights

Manier van vervoer

ICS ziet ook een verschil in de gekozen vervoersmodaliteiten binnen de EU: aankopen voor reizen met het OV (bus, trein en boot) stijgen met 49 procent, vliegen daarentegen daalde in 2022 met 21 procent ten opzichte van 2019.

Travel Insights ICS

International Card Services introduceert deze zomer voor het eerst haar Travel Insights. Hierin worden de creditcardbestedingen op basis van geanonimiseerde en geaggregeerde data van door ICS uitgegeven creditcards in Nederland – in diverse reiscategorieën geanalyseerd. De analyse is gebaseerd op de data van 1 juli tot en met 1 september 2022 en is vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Trefwoorden: vakanties, reisbranche, bestedingen, bestemmingen

||| Blogs |||

31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/09/22
Topdrukte bij ECC door vluchtannuleringen
Het Europees Consumenten Centrum (ECC) kijkt terug op recorddrukte in de zomerperiode. De consumentenorganisatie ontving in de zomermaanden van dit jaar 63 procent meer hulpvragen van Nederlandse vliegpassagiers dan in dezelfde periode vorig jaar.
30/09/22
Provincie Utrecht aan de slag met leidraad duurzame vrijetijdseconomie
De provincie Utrecht wil dat de sector voor toerisme en recreatie, oftewel de vrijetijdseconomie, versneld duurzamer wordt. Utrecht is een van de opstellers van een speciale leidraad die de sector hierbij moet helpen.
26/09/22
Toerist wil wel rekening houden met duurzaamheid maar dat lukt nog niet altijd
Vandaag vindt bij de Floriade Expo de Toerisme Top 2022 plaats en het centrale thema is klimaat neut...
26/09/22
Inkomen Nederlanders in tweede kwartaal 2022 procent gestegen
Het voorjaar was goed voor de toerisme- en gastvrijheidssector. Daarbij helpt dat in het tweede kwartaal Nederlanders een procent meer inkomen in de portemonnee hadden.
21/09/22
TUI bijna weer op niveau van voor de pandemie, Nederland presteert prima
Hoe heeft TUI de afgelopen zomer gepresteerd? Het bedrijf komt met tussentijdse cijfers.
19/09/22
Exclusief voor leden
Kohnenhof vanaf 14 november open voor verblijf
EuroParcs stelt zijn nieuwe park Kohnenhof in Luxemburg open voor verblijf vanaf 14 november 2022. Op dit moment wordt nog hard gewerkt aan de renovatie.
19/09/22
Toeristische economie in 2021 nog lang niet op niveau
Hoe heeft in 2021, toen het herstel van de pandemie al inzette, de toeristische economie gepresteerd? Het CBS zocht het uit.
14/09/22
Exclusief voor leden
Waarom tikte ACM kampeergigant Decathlon op de vingers?
Kampeer- en sportwinkelketen Decathlon en modeketen H&M zeggen toe duurzaamheidsclaims op hun kleding en/of websites aan te passen of niet meer te gebruiken. ACM tikte hen op de vingers omdat de duurzaamheidsclaims niet te controleren zijn. Een case die verhelderend kan zijn over wat wél en niet misleiding is bij duurzaamheidsclaims.