Geplaatst op: 07-09-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Minister opent academisch jaar BUas, sombere boodschap van Steven van der Heijden

Minister opent academisch jaar BUas, sombere boodschap van Steven van der Heijden

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende deze week het academische jaar op de Breda University of Applied Sciences. Deze oudste toeristische opleiding van Nederland had ter gelegenheid daarvan een leuk inhoudelijk programma georganiseerd met Corendon-topman en oud-student Steven van der Heijden als keynote. Van der Heijden wist de feestelijke stemming behoorlijk te drukken met een realistische maar niet zo’n positieve boodschap voor de reissector. 

Grote rol voor toegepast onderzoek

De Breda University of Applied Sciences, die al jaren in onderzoek op hogescholen vooroploopt, heeft in de nieuwe minister een grote fan. ZIjn ministerie heeft 100 miljoen euro uitgetrokken voor zogenaamd applied research uitgetrokken. "Onderzoek op hogescholen is extreem relevant en hbo’s die heel erg verbonden zijn met de maatschappij zitten daarvoor in een key-position”, hield hij de aanwezigen voor. Ook internationale studenten zijn volgens Dijkgraaf belangrijk voor Nederland: "Als je de beste studenten uit de wereld naar Nederland haalt en ze weet te verleiden na hun studie te blijven, is dat goed voor Nederland.” Maar te veel internationale studenten zijn ook niet goed. "Het is de vraag wat het optimum is.” 

Profiteren van internationale studenten

Dat optimum heeft de Bredase hogeschool misschien wel gevonden. Dit jaar hebben zich daar 2.000 nieuwe studenten ingeschreven waarvan 580 uit 58 verschillende landen. "Zij brengen een globaal perspectief en culturele diversiteit”, stelde Jorrit Snijder, voorzitter van het college van bestuur die een grote rol voor zijn studenten zag: "Jullie bouwen aan je toekomst en scheppen een nieuwe wereld.” Ook de BUas-onderzoekers hebben in het vormgeven van die nieuwe wereld een belangrijke rol: "Ons researchprogramma staat klaar om ingewikkelde wereldproblemen op te lossen.”

Uitdagende tijden voor de sector

Keynote Steven van der Heijden, topman van Corendon schetste na al die optimistische woorden een somber wereldbeeld dat ongetwijfeld zijn weerslag op de vakantiemarkt zal krijgen. "We leven in een verwarrende wereld met een culminatie van problemen die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Het is nog nooit voorgekomen dat we tegelijkertijd te maken hadden met zowel een hoge inflatie, een lage rente als een tekort op de arbeidsmarkt. En daarmee kunnen alle economische modellen de prullenbak in.” 

Voor Van der Heijden is de realiteit dat hij moet opereren in een sector die nog niet is hersteld van de covid-19 pandemie maar alweer voor grote uitdagingen staat met hoge brandstofprijzen, hogere arbeidskosten en terughoudende consumentenbestedingen. "We moeten rekening houden met een lagere bereidheid van consumenten om vakantie-uitgaven te doen”, hield hij de zaal zijn korte termijn uitdaging de voor.  "De lange termijn uitdaging is reizen duurzamer te maken. Maar daar is ons huidige economische model niet op gericht. De aandeelhouders rekenen ons nog steeds af op de winst en niet op lange termijndoelen.” 

Sector kan transitie lastig maken

Voor Corendon is die transitie extra lastig omdat de core-business ‘pakketreizen per vliegtuig naar zonnige bestemmingen’ heel lastig duurzaam zijn te maken. "En dat is wat veel mensen willen.” Dat het lastig is betekent niet dat hij de handdoek in de ring gooit: "We moeten er wel aan werken.” Maar dan zijn harde keuzes noodzakelijk die bedrijven niet individueel kunnen maken. Met een paar scherpe vragen legde hij het beleid van de overheid van de afgelopen jaren onder het vergrootglas: "Waarom zijn er nog elke dag 50 vluchten naar Londen terwijl daar een prima hogesnelheidsspoor ligt? Waarom is er in Europa geen dekkend hogesnelheidsnetwerk aangelegd? En waarom stimuleert de Nederlandse overheid de inzet van zuinige vliegtuigen op haar luchthavens niet? Straks landen de meest vervuilende vliegtuigen allemaal in Nederland omdat andere Europese landen wel maatregelen hebben genomen” In de optiek van Van der Heijden worden we nu geconfronteerd met het eenzijdige opportunisme dat was gericht op groei. Een begin van een oplossing had hij ook: "Als we de komende jaren een klein deel van ons inkomen investeren in een meer duurzame samenleving, dan komen we al een heel eind.” 

Bewoners Zandvoort trots op Formule 1

Het programma werd niet zo duurzaam afgesloten met onderzoek dat de Breda University met studenten doet bij de Formule 1 op Zandvoort. Daarbij zijn gelukkig niet alleen de economische waarden onderzocht. Uit het onderzoek komt dat bewoners van Zandvoort heel trots zijn op de Formule 1 en de overlast met een grote glimlach voor lief nemen. Ook ondernemers zijn tevreden en veel bezoekers overwegen een later bezoek aan de badplaats. Mooi aan dit onderzoek is dat het grenzen slecht tussen de verschillende academies van BUas en eendrachtig wordt samengewerkt aan goed multidisciplinair onderzoek. 

Trefwoorden: onderzoek, onderwijs, reisbranche, touroperators, duurzaam toerisme

||| Blogs |||

12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
25/11/21
Verduurzaming Toerisme in Nederland moet sneller
Jos Vranken en Martin Cnossen nodigen de sector uit om een duurzame versnelling in te zetten.
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/12/22
Eén Europees luchtruim zorgt voor minder CO2-uitstoot
De KLM steunt de plannen voor één Europees luchtruim het zogenaamde Single European Sky 2+. Daardoor zijn directere vluchtroutes mogelijk en wordt zowel brandstof als CO2 bespaard.
21/11/22
Exclusief voor leden
Booking.com verbetert Duurzaam Reizen-programma met footprint over luchtvaart
Booking.com voegt productfuncties toe aan het Duurzaam Reizen-programma. Het programma is een jaar geleden gestart zodat consumenten bewustere keuzes kunnen maken voor hun reis. Onder meer is een filter toegevoegd over de belasting van vliegreizen naar het vakantiehuis. Als vernieuwing zijn ook drie niveaus gemaakt in het programma.
02/11/22
KHN slaat handen ineen met Too Good to Go om voedselverspilling in de horeca te voorkomen
Ondernemers die aangesloten zijn bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden sinds deze maand acti...
28/10/22
RIU Hotels & Resorts gaat voor kooivrij inkoopbeleid kippeneieren
RIU Hotels & Resorts, een hotel-brand van TUI met het hoofdkantoor in het Spaanse Mallorca, wil eind 2025 een volledig kooivrij inkoopbeleid voor alle soorten kippeneieren die door RIU hotels over de hele wereld worden gebruikt. RIU Hotels & Resorts heeft 100 accommodaties in meer dan 20 landen.
18/10/22
Transavia investeert in eerste elektrische airliner: FlyWithLucy
Transavia Ventures, de investeringstak van Transavia investeert in startup FlyWithLucy (Lucy), de ee...
10/10/22
Exclusief voor leden
Merk Fryslan neemt deel aan SDG Action Days
DMO Merk Fryslân nam vandaag voor het eerst deel aan de SDG Action Days. De organisatie wil nog sterker de consument meegeven om bewust duurzaam vakantie te vieren.
10/10/22
Exclusief voor leden
Floriade afgesloten maar debacle galmt lang na
In een positief gestemd slotbericht van de Floriade Expo 2022 lijkt alsof er veel geleerd is voor het thema Growing Green Cities. De realiteit is dat deze editie van de Floriade aangeeft dat een nieuw model nodig is voor de wereldtuinbouwtentoonstelling.
07/10/22
Exclusief voor leden
Stevige commissie voor verduurzaming cultuursector
Een nieuwe adviescommissie van de Raad voor Cultuur gaat zich buigen over de verduurzaming van de cultuursector. De commissie bestaat uit deskundigen uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de cultuursector. Het advies wordt verwacht in juni 2023.