Geplaatst op: 29-08-2022
Auteur: Karin Stiksma
Joint Projects
Publicatie: Vrijetijdstudies 2022-1

Themanummer Inclusiviteit

Themanummer Inclusiviteit

Online staat een speciale editie van Vrijetijdsstudies met als thema Inclusiviteit. Inclusie is een begrip waar veel over te zeggen valt. Een complex begrip. Een vraagstuk dat vele lagen en nuances kent. Een zogenaamd wicked problem dat je niet zomaar 123 oplost. En waar vele spelers een rol bij spelen. Samen kunnen we tot een toegankelijke, inclusieve vrijetijdssector komen.

Tijdens het werken aan dit themanummer kwamen we er als redactie achter dat inclusie bovenal een zoekproces is. Dat zoeken begint op school, in het onderwijs. Daar zitten de professionals van de toekomst. Ik vind het dan ook een eer dat ik gevraagd ben als gastredacteur van dit mooie tijdschrift, dat specifiek ook gericht is op studenten. In het onderwijs worden immers de zaadjes geplant. De studenten van nu zijn de designer, de fabrikant, de ondernemer of de ambtenaar van de toekomst. Bij hen moet inclusie in het DNA zitten. Zij kunnen nú en straks het verschil maken. Alleen dan kunnen we een inclusieve samenleving bouwen. Onze gezamenlijke zoektocht als redactie leverde een mooi pallet op van artikelen vanuit verschillende perspectieven.

Het Oog

In de rubriek Het Oog staat een interview met Cathelijne Denekamp, manager Toegankelijkheid & Inclusie bij het Rijksmuseum. Voor haar zijn begrippen als Toegankelijkheid, Gelijkwaardigheid, zelfstandigheid en gastvrijheid van belang.

Onderzoeksnotities

Vervolgens volgen verschillende onderzoeksnotities. Wiebren Jansen en Leanne Schreurs beogen om te beginnen met hun artikel een bijdrage te leveren aan een beter begrip van de rol die Diversiteit & Inclusie spelen en kunnen spelen voor vrijetijdsorganisaties. De deelname aan sportieve activiteiten voor mensen met een beperking blijft sterk achter. Remko van den Dool en Caroline van Lindert schrijven over het complexe proces om de deelname aan sportieve activiteiten voor mensen met een beperking te bevorderen.  Lotte Vermeij schrijft in het artikel ‘Vrije tijd met beperkingen’ dat het publieke leven voor mensen met lichamelijke beperkingen nog vele barrières kent, uitgaansgelegenheden en sportvoorzieningen in het bijzonder. 

Actueel

In de rubriek ‘actueel’ komen verschillende perspectieven aan bod vanuit de sector alsook het onderwijs. Ondergetekende en Sofie Sergeant beschrijven in het artikel ‘Recreatieondernemers op afstand van hun potentiële en diverse markt’ dat de gasten met een beperking en hun verwanten zelf vaak al geaccepteerd hebben dat ze een beperking hebben. Nu de samenleving en de ondernemers nog. Geesje Duursma gaat in haar artikel ‘Inclusief gastvrij is gastvrij inclusief’ er op in dat als je als recreatiebedrijf in staat bent om een gastvrije cultuur met bijbehorende sfeer te realiseren dat inclusie vanzelfsprekend is. Esther Peperkamp en ondergetekende beschrijven hoe filmfestivals een rol kunnen spelen bij het inclusiever maken van de filmindustrie. Voor IDFA is inclusiviteit geen eindstation, maar een proces. Philippa Kate Collin en Roos Gerritsma beschrijven tot slot in hun artikel ‘Inclusief Leisure Ontwerp in het hbo-onderwijs: een meanderend pad’ dat het handen en voeten geven aan een inclusieve wijze van denken en ontwerpen onder studenten en docenten/onderzoekers een iteratief proces is gebleken. Daarbij is het van belang gebleken om het gedachtegoed van inclusief ontwerpen zoveel mogelijk te integreren in het curriculum en zaadjes te zaaien waar mogelijk vanaf de propedeuse.

De Inspiratie

In de rubriek ‘De Inspiratie’ maken we kennis met Sofie Sergeant, hoofddocent Burgerschap & Inclusie Hogeschool Utrecht. Zij is momenteel inhoudelijk bezig met: Zoeken. Inclusie is voor Sofie samen zoeken naar wat elkeen nodig heeft om te kunnen floreren, om te kunnen betekenen, om zich gerespecteerd en thuis te voelen. Want we weten niet wat de ander nodig heeft, dat moeten we gaan vragen en samen onderzoeken.

Filmbespreking

Daarna volgt een filmbespreking van de onorthodoxe film Anders Bekeken van regisseuse Luisella Lai. Deze film draait de wereld om. De dorpsbewoners zien zichzelf als de ‘normalen’ en vinden die nieuwe inwoners ‘gehandicapt’.

Scriptie uitgelicht

Vervolgens wordt de scriptie van Joni Latour uitgelicht ‘Onbeperkt genieten voor eenieder: Een studie naar de creatie van inclusieve belevingen in de industrie van attractieparken’. Zij schrijft dat de oplossing begint bij een toewijding aan het implementeren van structurele veranderingen op ontwikkelings- en organisatorisch niveau, in samenwerking met ervaringsdeskundigen.

Karin Stiksma, gastredacteur

Trefwoorden: onderzoek, dagrecreatie, verblijfsrecreatie, inclusiviteit, inclusieve recreatie, toegankelijke recreatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...