Geplaatst op: 12-08-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Prima junimaand voor Nederlands toerisme

Prima junimaand voor Nederlands toerisme

Toeristisch Nederland heeft een prima junimaand achter de rug. Zowel het aantal gasten als overnachtingen groeide sterk ten opzichte van 2021 en het verlies van de pandemie is bijna ingelopen. Maar het herstel is op de diverse deelmarkten niet overal even goed. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers uit de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS. 

Totaal

In juni 2022 werden Nederlandse logiesaccommodaties door 4,6 miljoen gasten bezocht die er 13,2 miljoen nachten doorbrachten. Ten opzichte van 2021 groeide het aantal gasten met 43% en het aantal overnachtingen met 30%. We benaderden daarmee bijna het niveau van 2019,  gasten (-7%) en overnachtingen (-3%). Het binnenlands toerisme zit qua aantallen gasten met +2% alweer boven het niveau van 2019. Het inkomend toerisme groeide in juni 2022 sterk (+283%) ten opzichte van juni 2021 maar zit nog wel 19% onder het niveau van 2019. 

Logiesvormen

Heel opvallend scoorden in juni 2022 hotels ten opzichte van juni 2019 het best. Het aantal gasten lag slechts 5% achter. Het aantal Nederlandse gasten ligt inmiddels 9% voor op 2019. Andere logiesvormen scoorden minder. Het slechtst kampeerterreinen (-12%), gevolgd door groepsaccommodaties (-10%) en huisjesterreinen (-6%). Ten opzichte van een jaar eerder konden de bedrijven forse groeicijfers noteren met de groepsaccommodaties voorop (+97%), gevolgd door hotels (+66%). Lagere groeicijfers zien we bij kampeerterreinen (+13%) en huisjesterreinen (+12%). 

Figuur 1: Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties naar type accommodatie, juni 2022 vs juni 2019, mutatie in %

GastenNederland
Bron: CBS, Statistiek Logiesaccommodaties

Provincies

Verleggen we de focus naar provincies dan valt op dat alle provincies ten opzichte van juni 2021 sterke groeicijfers noteren met Noord-Holland voorop (+126%). Toch ligt deze provincie ten opzichte van 2019 nog 15% achter. Ook Drenthe is nog lang niet hersteld van de pandemie (-14%). Het best hersteld zijn Utrecht (+15%), Noord-Brabant (+2,1%), Flevoland (+1,3%), Groningen (+1,2%) en Limburg (+0,2%). De grote toeristische provincies Overijssel (-5%), Gelderland (-7%) en Zeeland (-8%) lopen daarop wat achter. 

Figuur 1: Gasten in Nederlandse logiesaccommodaties naar provincie, juni 2022 vs juni 2019, mutatie in %

GastenNederland
Bron: CBS, Statistiek Logiesaccommodaties
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, hotels, campings, bungalowparken, vakantieparken, groepsaccommodaties, gasten, overnachtingen

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/09/22
Bodemprocedure volledige vergoeding voor horeca na coronamaatregelen
Vandaag diende de zitting in de bodemprocedure die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) namens acht individuele horecaondernemers tegen de Staat heeft aangespannen. Zij vorderen volledige compensatie van het door hen onevenredig geleden nadeel als gevolg van de coronamaatregelen.
26/09/22
Inkomen Nederlanders in tweede kwartaal 2022 procent gestegen
Het voorjaar was goed voor de toerisme- en gastvrijheidssector. Daarbij helpt dat in het tweede kwartaal Nederlanders een procent meer inkomen in de portemonnee hadden.
19/09/22
Toeristische economie in 2021 nog lang niet op niveau
Hoe heeft in 2021, toen het herstel van de pandemie al inzette, de toeristische economie gepresteerd? Het CBS zocht het uit.
16/09/22
KHN vraagt om compensatie stijgende energiekosten
Brancheorganisatie voor de horeca KHN vreest de toenemende kosten voor energie. In de aanloop naar Prinsjesdag vraagt KHN om de gestegen energielasten te compenseren. Het wil ook de werkgeverslasten omlaag halen.
15/09/22
Exclusief voor leden
Leisure krijgt in Schiekadeblok een brede impuls
Gemeente Rotterdam werkt aan de ontwikkeling van het Schiekadeblok. De ambitie is om het gebied te ontwikkelen tot een eigenzinnige mix van wonen, werken en verblijven met behoud van het huidige creatieve en innovatieve karakter. Twee woontorens krijgen leisure functies maar er speelt veel meer.
13/09/22
Exclusief voor leden
Snel herstel voor hotels in 2022 maar veel onzekerheden voor 2023
De Nederlandse hotelmarkt is nog maar nauwelijks hersteld van de coronacrisis, maar de volgende crisis lijkt eraan te komen, blijkt uit de cijfers en peiling van Horwath HTL. Het herstel in 2022 gaat heel snel. Bovengemiddeld snel in de afgelopen maanden.
13/09/22
Minister Adriaansens op werkbezoek in gastvrij Leiden
Op uitnodiging van brancheorganisatie Gastvrij Nederland heeft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op maandagmiddag 12 september een werkbezoek gebracht aan een aantal bedrijven uit de gastvrijheidssector.
09/09/22
Exclusief voor leden
Fantastische julimaand voor Nederlands toerisme
Pfff, wat een cijfers van het toerisme. Zo snel weer hersteld van pandemie.