Geplaatst op: 18-07-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Drenthe begint zomer sterk maar ook zorgen over de toekomst

Drenthe begint zomer sterk maar ook zorgen over de toekomst
Foto: Karin Broekhuijsen / Marketing Drenthe

In Drenthe was vlak voor de zomervakantie 70% van de slaapplekken in de provincie bezet. Veel ondernemers zien meer Duitse gasten. Personeelstekort is een grote uitdaging en zorgt voor kortere openingstijden. Dat blijkt uit een onderzoek van Marketing Drenthe naar de zomerbezetting.

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de Drentse ondernemers tevreden is over de bezetting deze zomer (56%). Vooral B&B's, bungalowparken en groepsaccommodaties gaan tevreden de zomer in. Ook veel hotels zijn positief over het aantal zomerboekingen. Voor campings is het beeld na twee extreem goede jaren, op voorhand iets gematigder. Een veel gehoorde reactie is dat er veel vaker last-minute en weersafhankelijk wordt geboekt. Men verwacht ook dat er dit jaar vaker voor het buitenland wordt gekozen. Met goed weer in het vooruitzicht kunnen de bezettingscijfers van de campings dus nog gaan oplopen.

7 op de 10 overnachtingsplaatsen bezet in Drenthe

De gemiddelde bezetting in de zomervakantie komt uit op rond de 70%. Bungalowparken zijn in de zomer zelfs voor rond de 80% bezet, terwijl campings op dit moment nog rond de 60% bezetting blijven steken. In juli en augustus boeken bungalowparken (79%-78%), B&B’s (76%-72%) en losse huisjes (72%-70%) de beste bezetting. Hotels zijn tussen de 68% (juli) en 62% (augustus) bezet. Voor campings is dit respectievelijk 61% en 59%. Richting de nazomer (september) neemt de verwachte bezetting voor de Drentse verblijfsaccommodaties  iets af tot rond de 50%. Voor bungalowparken en groepen ligt de bezetting echter ook in deze maand rond de 70%. 

Figuur 1: Bezettingsgraad verblijfsaccommodaties, 2022

DrentheZomerpeiling
Bron: Marketing Drenthe

Duitse gast weer terug

Het aantal Duitse toeristen neemt toe in vergelijking met vorig jaar. Vooral bij bungalowparken en campings komen meer Duitse gasten over de vloer. Tot nu toe verbleven er bij een derde van de toeristische ondernemers meer Duitsers dan vorig jaar. Bij 1 op de 6 waren dit er juist minder. Vooral de campings, bungalowparken, losse huisjes en hotels zagen een toename van het aantal Duitsers, terwijl B&B’s dit jaar juist minder Duitsers over de vloer hadden. De verwachting is dat het aantal Duitse gasten verder groeit. CBS cijfers laten zien dat het bezoek uit Duitsland in het eerste deel van 2022 al steeds verder toenam. In de aangrenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is de zomervakanties inmiddels begonnen. Bij onze oosterburen in Nedersaksen start de vakantie half juli.

Figuur 2: Ontwikkeling Duitse gasten in Drentse verblijfsaccommodaties, 20220

DrentheZomerpeiling
Bron: Marketing Drenthe

Gevolgen van personeelstekort

Een groot deel van de ondernemers met personeel in dienst, heeft te kampen met een personeelstekort. In de horeca kampt ruim 8 op de 10 met gebrek aan mankracht (84%). Bij dagrecreatieve organisaties (musea, attractieparken, leisure) is dat 67% en bij verblijfsrecreatie (37%). De gevolgen hiervan zijn vooral terug te zien in het moeilijk rondkrijgen van de personeelsplanning. Opvallend is ook dat een aanzienlijk deel aangepaste openingstijden heeft doorgevoerd. Daarnaast krijgen huidige medewerkers te maken met een hogere werkdruk en een uitgebreider takenpakket.

Toch ook zorgen

Een groot deel van zowel horecaondernemers (83%), dagrecreatieve ondernemers (60%) als ondernemers met een verblijfsaccommodatie (67%) maakt zich zorgen over het effect van de stijgende prijzen op hun financiële situatie. Ook de mogelijke gevolgen bij een nieuwe coronagolf is voor veel ondernemers - met name in de horeca (87%) en dagrecreatie (82% - zorgwekkend. Maar ook voor ondernemers in de verblijfsrecreatie (58%) is dat een zorg. Dagrecreatieve ondernemers en horecaondernemers staan er na corona financieel vaak minder rooskleurig voor en maken zich dan ook vaker zorgen over hun financiële situatie in vergelijking met ondernemers in de verblijfssector.

Figuur 3: Zorgen van Drentse ondernemers, 2022

DrentheZomerpeiling
Bron: Marketing Drenthe
Trefwoorden: drenthe, verblijfsrecreatie, dagrecreatie, ondernemers, bezetting, zorgen

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...