Geplaatst op: 14-07-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Sterke groei transacties in leisure maar wel donkere wolken boven ondernemers

Sterke groei transacties in leisure maar wel donkere wolken boven ondernemers

Rabobank ziet in alle leisuresectoren een sterke stijging van het aantal digitale transacties tot ver boven het niveau van 2019. Dat de sector zo snel herstelt van de coronacrisis, heeft te maken met ‘inhaalbestedingen’ (we konden niet, dus gaan nu goed of vaker), prijsstijgingen die zijn doorgevoerd maar ook het toerisme dat sneller herstelt dan verwacht. Maar er hangen ook donkere wolken boven de sector vanwege teruglopende koopkracht van de consumenten, hogere kosten, de belastingschuld en personeelsproblematiek. 

Sterk herstel tot boven niveau van 2019

Het aantal digitale transacties voor vakanties lag in april ruim 2 keer zo hoog was als in dezelfde periode in 2019. De maanden februari, maart en mei lieten stijgingen zien van ruim 80%. Dit duidt op een sterk herstel van de zowel binnen- als buitenlandse vakantiebestedingen. Ook bestedingen aan buitenshuis eten en drinken stijgen nog steeds, ten opzichte van 2019. In maart, april en mei lag het aantal transacties bijna 40% hoger in vergelijking met dezelfde periode in 2019. 

Figuur 1: digitale transacties in de periode 2020-2022 t.o.v. 2019

TransactiesRabo
Bron: Rabobank

Toch grote uitdagingen

Ondanks het sterke herstel zien de experts van Rabobank ook grote uitdagingen voor de sector. Die hebben te maken met de hoge voedsel- en brandstofprijzen. De daarmee gepaard gaande koopkrachtdaling zal in de tweede helft van 2022 impact hebben op de omzetten in de sector en het herstel van de pandemie. Grootste uitdaging is de uitgestelde belasting van ongeveer 1,4 miljard euro die vanaf oktober moeten worden ingelopen.

Marges onder druk

De hoge inflatie zet bovendien de marges onder druk. De sterke kostenstijging (10%) wordt maar ten dele goedgemaakt door hogere consumentenprijzen (6%). Deze hoge kosten zullen dan ook getemperd moeten worden. Dit kan aan de ene kant door innovatie zoals robotisering en QR-codes, maar aan de andere kant ook door aanpassing van de menukaart en voorkomen van verspilling.

Samenvattend

Al met al geeft het goede herstel, in combinatie met de uitdagingen op marge, schulden en personeelsproblematiek, een mistig beeld op dit moment.

Link: https://www.rabobank.nl/kennis/d011275660-horeca-en-recreatiesector-zit-tussen-herstel-en-vrees
Trefwoorden: horeca, verblijfsrecreatie, vakanties, reisbranche, omzet, ondernemen

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/08/22
Surprise! Je customer experience verhogen met extraatjes
Customer experience wordt groeit en groeit. Klanten willen niet alleen waarde, maar ze willen een beleving. Gelukkig is de Leisure branche daar ideaal voor. Denk eens aan het plaatsnemen op het terras, samen met de hond. Bij sommige terrassen moet je vragen om een bak water. Je kunt daar als bedrijf op inspelen. Geef honden een bak water, nog voordat je de klant de bestelling kunt geven. Of nog beter: geef grote honden een grote bak en kleine honden een kleine bak. Personaliseer de extraatjes!
05/08/22
ECG wil Vacanceselect overnemen
De European Camping Group (ECG) wil Vacanceselect overnemen. Door de overname ontstaat een combinatie die met ongeveer 10 procent marktaandeel de nummer 3 van Europa wordt en de nummer 1 van Frankrijk.
01/08/22
Exclusief voor leden
Verschil uitzendkracht en zzp wordt kleiner
Begin juli werden de eerste plannen voor de modernisering van de arbeidsmarkt door het kabinet bekendgemaakt. Daarmee wordt het verschil tussen een zzp'er en een uitzendkracht kleiner, verwacht bank ING. Dat kan tot veranderingen leiden in de horeca, attracties en vakantieparken.
21/07/22
Nominaties ANWB Camping van het jaar 2023 bekend gemaakt
De ANWB heeft in drie categorieën – de fijnste familiecamping aan zee, de beste kleine camping en de meest bijzondere huuraccommodatie op de camping – de nominaties bekend gemaakt voor 2023. Wie gaat er winnen?
19/07/22
HISWA-RECRON en FNV Recreatie samen voor een betere arbeidsmarkt
Een bijzondere samenwerking tussen een werkgeversorganisatie en een vakbond. HISWA-RECRON en FNV Recreatie gaan samen het personeelsprobleem in de sector aanpakken. Doel is een imagocampagne maar het vertrekpunt een imago-onderzoek onder zowel werkgevers als medewerkers.
18/07/22
Drenthe begint zomer sterk maar ook zorgen over de toekomst
Hoe staan Drentse vrijetijdsondernemers er zo vlak voor de zomer voor en wat verwachten ze van de toekomst? Marketing Drenthe peilde de de feiten en de stemming.
14/07/22
Sterke groei transacties in leisure maar wel donkere wolken boven ondernemers
Rabobank ziet in alle leisuresectoren een sterke stijging van het aantal digitale transacties tot ver boven het niveau van 2019. . Maar er hangen ook donkere wolken boven de sector vanwege teruglopende koopkracht van de consumenten, hogere kosten, de belastingschuld en personeelsproblematiek.
14/07/22
Nieuw vakantiepark voor Dormio op Hondsrug
Dormio bouwt in Drenthe op de Hondsrug een nieuw vakantiepark met 70 luxe vrijstaande vakantiewoningen.