Geplaatst op: 11-07-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Europese Parlement dwingt luchtvaart vergroening af

Europese Parlement dwingt luchtvaart vergroening af
Afbeelding van Lars Nissen via Pixabay

Luchtvaartmaatschappijen moeten in de toekomst groenere brandstoffen tanken. Dat heeft het Europese Parlement besloten. Ook waterstof en elektriciteit moeten in de nieuwe energiemix voor de luchtvaart worden meegenomen.

Gebruikte olie, synthetische brandstof en waterstof moeten van het Europese Parlement de norm worden zodat de luchtvaart in 2050 klimaatneutraal is. Ook komt er een EU-etiketteringssysteem om consumenten over de duurzame prestaties van vliegtuigen en maatschappijen te informeren.

Op naar 85% duurzame brandstoffen

Alle luchthavens moeten vanaf 2025 de mogelijkheid bieden dat minimaal 2% van de geleverde brandstof duurzaam is. Dat loopt op naar 37% in 2040 en 85% in 2050. Daarbij is erop gerekend dan in 2040 32% van de luchtvaart op elektriciteit of waterstof vliegt en dat in 2050 63% is. 

EP-rapporteur Søren Gade (Renew, DK) zei: "De luchtvaart is een van de moeilijkst te decarboniseren sectoren. Vandaag hebben we laten zien hoe we dit moeten doen en hebben we een krachtig en ambitieus signaal afgegeven aan de burgers van Europa. We hebben u gehoord toen u opriep tot klimaatactie, en we doen ons uiterste best om een echt groen Europa te bereiken.”

Fonds en etikettering

Om een duurzame luchtvaart te stimuleren kom er een Sustainable Aviation Fund. Om consumenten te informeren Om het koolstofarm maken van de luchtvaartsector verder te bevorderen en het publiek te informeren over groenere luchtvaart, hebben de leden van het Europees Parlement de Commissie de opdracht gegeven om tegen 2024 een EU-etiketteringssysteem te ontwikkelen voor de milieuprestaties van vliegtuigen, exploitanten en commerciële vluchten.

Link: https://www.europarl.europa.eu/news/nl/press-room/20220701IPR34357/fit-for-55-parliament-pushes-for-greener-aviation-fuels
Trefwoorden: luchtvaart, innovatie, duurzaam toerisme, duurzame brandstoffen, klimaatverandering

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/12/22
35 miljoenste rit OV-fiets
Sinds spoorbedrijf NS in 2008 startte met de fietsverhuur, steeg elk jaar het aantal abonnementhouders en het aantal fietsritten. Dit jaar bereikt NS een mijlpaal: de 35 miljoenste OV-fietsrit.
30/11/22
easyJet rapporteert goede vooruitzichten
easyJet heeft in het boekjaar 2022 quitte gespeeld nadat in 2021 een verlies van 1,1 miljard pond werd geleden. Na een slechte start met een nieuwe coronavariant de impact van de Russische invasie in Oekraïne en operationele uitdagingen die volgden na de opheffing van reisbeperkingen in Europa, draaide de luchtvaartmaatschappij een recordresultaat in het vierde kwartaal.
29/11/22
Exclusief voor leden
Internationaal veel reisplannen
Internationaal zit reizen weer helemaal in het systeem van de consument. Maar liefst 63% plant de komende twaalf maanden een vakantiereis. Zij hebben een duidelijke voorkeur voor duurzame en sociaal verantwoorde merken en bestemmingen.
25/11/22
Holidayguru.nl wint award voor Beste Website van het Jaar 2022 in categorie Reizen
Dit jaar is de award voor Beste Website van het Jaar 2022 in de categorie Reizen gewonnen door Holidayguru.
25/11/22
Exclusief voor leden
Groningen bestelt waterstoftreinen
Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en Arriva-directeur Anne Hettinga ondertekenden donderdag 24 november de overeenkomst voor de aanschaf van vier nieuwe waterstoftreinen.
22/11/22
Opbrengst vliegbelasting: 69 miljoen euro
In 2021 is 23,2 miljard euro betaald aan milieubelastingen. Dit is 1 miljard meer dan in 2020. Voor het eerst zat daar ook de vliegbelasting in van 7,85 euro per passagier.
22/11/22
Kennis Nederland fietsland exporteren
Tienduizend fietsexperts opleiden en inzetten in landen overal ter wereld. Daarvoor startte staatssecretaris Heijnen op de klimaattop in Egypte een samenwerking met diverse maatschappelijke instellingen en overheden. In veel landen ontbreekt momenteel de kennis en expertise om veilige en comfortabele fietsinfrastructuur aan te leggen. Terwijl dat wel goed is voor het klimaat en de leefbaarheid.
21/11/22
Exclusief voor leden
Groei in F1 reizen naar Abu Dhabi in 2023
Afgelopen weekend vlogen 4.500 racefans met Corendon en Stip Reizen (onderdeel van Corendon) naar Abu Dhabi om de laatste Formule 1-race van dit seizoen te beleven. Voor de Formule 1 was dit de grootste uittocht van Nederlandse racefans naar een race buiten Europa ooit. Het is een groeimarkt en dat leidt tot nieuwe afspraken tussen de touroperator en het circuit.