Geplaatst op: 11-07-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Schoonmakers EuroParcs en Landal krijgen betere reiskostenregeling

Schoonmakers EuroParcs en Landal krijgen betere reiskostenregeling
Afbeelding van Michael Tavrionov via Pixabay

Voor schoonmakers van vakantieparken, met vaak een laag salaris hakken de gestegen brandstofprijzen er flink in. Omdat vakantieparken vaak niet bij woonwijken liggen moeten schoonmakers bijna per definitie meer reiskosten dan een gemiddelde Nederlander maken. EuroParcs en Landal komen schoonmakers nu tegemoet met een betere reiskostenregeling. 

Volgens EuroParcs is de huidige vergoedingsregeling in de CAO in het licht van de ontwikkelingen van de brandstofprijzen niet meer toereiken. Onlangs vroeg CNV Vakmensen aandacht voor de gevolgen van de hoge brandstofprijzen voor personeel dat met eigen vervoer naar een werklocatie moet komen. Dit betreft onder meer de medewerkers van schoonmaakbedrijven op vakantieparken, die vaak gelegen zijn in buitengebieden. Europarcs ziet deze problematiek ook en is op eigen initiatief het gesprek aangegaan met haar schoonmaakpartners. Dat heeft geresulteerd in een verbeterde reiskostenregeling die geldt voor alle EuroParcs vakantieparken in Nederland.

Schoonmakers kritisch op woon-werkafstand

Hans Oosterdijk, Director Operations EuroParcs: "Wij snappen heel goed dat met de huidige regeling, waarin overigens goede afspraken zijn gemaakt over de reiskostenvergoeding, schoonmakers kritisch zijn op hun woon-werkafstand, mede door de extreem hoge brandstofprijzen. Vandaar dat wij het gesprek zijn aangegaan met onze schoonmaakpartners. Ook al zijn ze niet bij ons in dienst, in de huidige arbeidsmarkt zullen we onze best moeten doen om medewerkers aan ons te binden. We zijn dan ook blij dat we met elkaar deze verbeterde regeling voor al onze parken hebben kunnen afspreken. Partnership is key voor ons en dat betekent dat we samen verantwoordelijk zijn.”

Reiskosten al vanaf 5 km

In de huidige CAO-reiskostenregeling gaat de kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer pas in na 30 km enkele reis. De nieuwe regeling die EuroParcs met haar schoonmaakpartners heeft afgesproken, waaronder CSU, Novon, Fonville en Care Dienstengroep, gaat de reiskostenvergoeding al in na 5 km enkele reis. "‘De nieuwe regeling is een aanzienlijke verbetering boven de CAO die schoonmakers direct in hun portemonnee zullen voelen,” aldus Oosterdijk. "Een schone vakantiewoning is uiteraard ontzettend belangrijk voor de vakantiebeleving van onze gasten en onze schoonmakers zorgen hiervoor.”

De regeling is op 1 juli 2022 ingegaan en duurt vooralsnog tot 1 november van dit jaar, waarbij we verwachten dat de schoonmaakbranche en bonden goede afspraken gaan maken over reiskosten in de toekomst. 

Ook Landal maakt nieuwe afspraken

Landal heeft voor parken die door schoonmaakbedrijf CSU worden onderhouden eenzelfde regeling afgesproken.  Per 1 juli geldt voor de CSU-schoonmakers op de volgende Landal-parken een betere reiskostenregeling: Aelderholt (Aalden), Coldenhove (Eerbeek), Heihaas (Putten), Hof van Saksen (Nooitgedacht), Heideheuvel (Beekbergen), Hoog Vaals (Vaals), Lommerbergen (Reuver), Miggelenberg (Hoenderloo), Port Greve (Brouwershaven), Rabbit Hill (Uddel), Stroombroek (Braamt), Sluftervallei (Texel), Twenhaarsveld (Holten), Vennenbos (Hapert). CNV Vakmensen heeft nog 4 andere schoonmaakbedrijven aangesproken op hun verantwoordelijkheid: Fonville, Succes, Eresdé en Novon.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, arbeidsmarkt, personeel, schoonmaak, cao

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...