Geplaatst op: 30-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Noord-Holland heeft Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken

Noord-Holland heeft Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken
Afbeelding van un-perfekt via Pixabay

De provincie Noord-Holland heeft een ‘Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken’ beschikbaar. Deze eerder gemaakte handreiking is extra actueel met de berichtgeving uit het onderzoek van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland waaruit blijkt dat de georganiseerde misdaad op grote schaal geld witwast via vakantieparken. Naast witwassen is bekend dat er ook sprake kan zijn van illegale prostitutie, drugslabs, huisvesting van arbeidsmigranten of als schuilplaats voor gezochte criminelen.

De ontwikkelingen op vakantieparken vragen steeds meer aandacht van overheden voor een gezonde leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat zowel overheden als bedrijven weerbaar genoeg zijn tegen negatieve invloeden. Om de weerbaarheid te vergroten is het van belang om te weten waar de ‘zwakke plekken’ zijn en risico’s op ongewenste ontwikkelingen bestaan. Dat vereist een betere informatiepositie. Vervolgens zijn acties noodzakelijk gericht op het aanpakken van deze zwakke plekken in de vorm van educatie, informatie, handhaving en ondersteuning. 

Relatief eenvoudig instrument

De handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken Noord-Holland heeft tot doel om gemeenten een laagdrempelig, relatief eenvoudig instrument te bieden om haar zicht en inzichten op de vakantieparken te vergroten. De handreiking fungeert als routeboekje en levert inzicht in wat er nodig is voor de parken in de gemeente om vervolgens de route te vinden naar de beschikbare instrumenten en beleidsmiddelen die er zijn.

Niet bang zijn voor wat je gaat vinden

De handreiking gaat uit van de uiteindelijke situatie dat elke gemeente periodiek al zijn parken onder de loep neemt om zo inzicht te krijgen op wat er op de parken speelt. Gemeenten moeten volgens de handreiking niet bang zijn voor wat ze vinden. Na het in kaart brengen van de situatie op elk vakantiepark, volgt de interpretatie van de gegevens en indien nodig het opstellen en uitvoeren van een actieplan. Ook daarvoor biedt de handreiking diverse handvatten. Volgens de handreiking is het belangrijk dat gemeenten het behouden van de verkregen informatiepositie voor vakantieparken onderdeel maken van de standaard werkzaamheden.

Beter beeld

Door het volgen van de stappen in de handreiking krijgt een gemeente een beter beeld van  parken waar ongewenste ontwikkelingen spelen en worden deze activiteiten zoals ondermijnende criminaliteit eerder gesignaleerd. Een aantal Noord-Hollandse gemeenten gebruikt sinds dit jaar de handreiking.

Link: https://www.noord-holland.nl/Actueel/Archief/2022/Juni_2022/Aanpak_ondermijning_vakantieparken_en_woningen
Trefwoorden: vakantieparken, beleid, handhaving, noord-holland, ondermijning

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.
18/03/21
Ken jij al een recreatief boetiek park?
In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/08/22
Serieus met kunst omgaan in vakantieparken
Bij menig hotel of vakantiepark vind je een mooie foto aan de wand van de kamermuur en dat is het dan. Dat kan stukken beter. Een voorbeeld van een nieuwe luxe accommodatie in Griekenland waar kunst met zorg is geselecteerd.
10/08/22
Hitte: genoeg drinken en blijf uit de zon
Het gaat er op de meeste campings en vakantieparken rustig aan toe. De meeste gasten nemen een langzamer tempo aan als het vakantietijd is. Dat past nu goed bij de mogelijke hittegolf van de komende dagen. Let extra op ouderen en kinderen op het vakantiepark.
08/08/22
Exclusief voor leden
Musicalfilm Het feest van tante Rita gedraaid op Beerze Bulten
Afgelopen voorjaar en zomer werd op camping Beerze Bulten de bioscoopfilm Het Feest van Tante Rita opgenomen. De film gaat in december 2022 in première en de eerste beelden zijn vrijgegeven.
05/08/22
Surprise! Je customer experience verhogen met extraatjes
Customer experience wordt groeit en groeit. Klanten willen niet alleen waarde, maar ze willen een beleving. Gelukkig is de Leisure branche daar ideaal voor. Denk eens aan het plaatsnemen op het terras, samen met de hond. Bij sommige terrassen moet je vragen om een bak water. Je kunt daar als bedrijf op inspelen. Geef honden een bak water, nog voordat je de klant de bestelling kunt geven. Of nog beter: geef grote honden een grote bak en kleine honden een kleine bak. Personaliseer de extraatjes!
05/08/22
ECG wil Vacanceselect overnemen
De European Camping Group (ECG) wil Vacanceselect overnemen. Door de overname ontstaat een combinatie die met ongeveer 10 procent marktaandeel de nummer 3 van Europa wordt en de nummer 1 van Frankrijk.
01/08/22
Exclusief voor leden
Verschil uitzendkracht en zzp wordt kleiner
Begin juli werden de eerste plannen voor de modernisering van de arbeidsmarkt door het kabinet bekendgemaakt. Daarmee wordt het verschil tussen een zzp'er en een uitzendkracht kleiner, verwacht bank ING. Dat kan tot veranderingen leiden in de horeca, attracties en vakantieparken.
21/07/22
Nominaties ANWB Camping van het jaar 2023 bekend gemaakt
De ANWB heeft in drie categorieën – de fijnste familiecamping aan zee, de beste kleine camping en de meest bijzondere huuraccommodatie op de camping – de nominaties bekend gemaakt voor 2023. Wie gaat er winnen?
19/07/22
HISWA-RECRON en FNV Recreatie samen voor een betere arbeidsmarkt
Een bijzondere samenwerking tussen een werkgeversorganisatie en een vakbond. HISWA-RECRON en FNV Recreatie gaan samen het personeelsprobleem in de sector aanpakken. Doel is een imagocampagne maar het vertrekpunt een imago-onderzoek onder zowel werkgevers als medewerkers.