Geplaatst op: 16-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

De Telegraaf heeft foute vakantieparken in het vizier

De Telegraaf heeft foute vakantieparken in het vizier
Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay

Geen verrassing voor de sector maar wel een vervelende bevestiging deze week in de Telegraaf die uit een nog vertrouwelijk rapport van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland berichtte: De georganiseerde misdaad wast op grote schaal geld wit via vakantieparken. Daarbij heeft de lokale overheid niet de kennis en de capaciteit om op te treden. Ook kijken veel gemeenten vooral naar de voordelen van toerisme.

Het was al enige maanden bekend dat de misdaadredactie van de Telegraaf bezig was met criminaliteit op vakantieparken. Volgens John van den Heuvel komen er nog veel meer publicaties aan.  Dat bleek een paar dagen later toen uitgebreid werd bericht over een undercover operatie van een recherchebureau waar bij TopParken een pseudokoop werd voorbereid  over het aankopen van vakantiewoningen met deels contant geld. 

265 verdachte transacties

In het eerste artikel komt ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, tevens voorzitter van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland aan het woord. Hij ziet een enorme dynamiek op verschillende vakantieparken die daarmee een ideaal object vormen voor criminelen. Aanleiding tot het onderzoek van het RIEC waren signalen over investeringen door criminelen. Uit het onderzoek zijn 265 verdachte transacties naar boven gekomen. De problematiek speelt volgens Marcouch in heel Nederland en hij pleit daarom voor een landelijke aanpak. Hij stelt dat alertheid en actie geboden zijn. Eenvoudig is dat niet omdat na de aankoop de herkomst van het geld heel lastig te bewijzen is. Zorgelijk is het wel mede omdat foute eigenaren, door samen te werken met lokale overheden, zich een positie in de bovenwereld verwerven. En dan hebben we het dus over ondermijning. Machteloos staan gemeenten niet. Ze kunnen vergunningen weigeren, bijvoorbeeld op basis van de Wet Bibob. 

Transacties niet bij kadaster geregistreerd

Uit het onderzoek van het RIEC blijkt dat criminelen zwart geld investeren in  recreatiewoningen of zelfs hele parken. Vervolgens wordt er wit geld uitgehaald door toeristische verhuur of de huisvesting van arbeidsmigranten of andere kwetsbare groepen. Ook worden recreatieobjecten gebruikt voor drugsproductie, prostitutie of opslag van illegale goederen. Zwart geld kan eenvoudig vakantieparken instromen omdat transacties voor de aankoop van stacaravans en chalets niet in het kadaster hoeven te worden geregistreerd. 

Afrekenen met zwart geld

De tweede publicatie van de Telegraaf verhaalt over een pseudo aankoop van drie vakantiewoningen van TopParken. Deze aankoop werd voorbereid door een recherchebureau dat is ingeschakeld door een ex-werknemer. Uit het verslag van het bureau, in handen van de Telegraaf, blijkt dat er met toestemming van de eigenaar van TopParken deels kan worden afgerekend in contanten die buiten de boekhouding moeten blijven. Volgens TopParken is er geen sprake van mogelijkheden om met contant geld te betalen en worden maatregelen genomen tegen medewerkers als zich met dergelijke praktijken bezighouden. Volgens het bedrijf gaat het hier om een wraakactie van een ex-werknemer. 

Naar aanleiding van de publicaties hebben SP-Kamerleden Van Nispen en Beckerman vragen aan de regering gesteld. Ze willen  onder andere weten waarom de verkoop van chalets en stacaravans niet bij het Kadaster worden geregistreerd, of de sector niet beter moet worden gereguleerd met strikter toezicht en of een Bibob-procedure verplicht moet worden bij verkoop van een vakantiepark. 

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, criminaliteit, ondermijning

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...