Geplaatst op: 01-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Eindelijk harde cijfers over de particuliere verhuur in Nederland

Eindelijk harde cijfers over de particuliere verhuur in Nederland
Afbeelding van Eunice Punzalan via Pixabay

In Nederland brachten bezoekers in 2020 bijna 5,9 miljoen nachten door in particuliere vakantieaccommodaties. Een jaar eerder waren dat er nog 9,4 miljoen. De particuliere verhuur krijgt veel aandacht in de media maar het belang ten opzichte van de commerciële verhuur is gering. Het aandeel particuliere verhuur op de totale vakantieverhuur is met een aandeel van 7% in 2019 relatief laag. Tijdens de pandemie daalde dat naar 5,5%. 

Dat blijkt uit experimenteel onderzoek van Eurostat waarvoor Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor data beschikbaar stelden. De Landelijke Data Alliantie heeft deze Europese cijfers voor Nederland in een handzaam rapport vertaald. 

Meeste boekingen uit Duitsland

De belangrijkste herkomstlanden (2019) zijn Duitsland (30%), de Verenigde Staten (8%) en het Verenigd Koninkrijk (7%) en Frankrijk (5%). De belangrijkste periode voor de particuliere verhuur is de zomer. Daarnaast is er een piek in het voorjaar (rond april) en in het najaar (rond oktober). Binnenlandse toeristen verblijven gemiddeld 2,6 nachten in particuliere vakantieaccommodaties. Voor de buitenlandse toeristen is dit gemiddeld 3,7 nachten. Daarmee zit Nederland iets onder het Europese gemiddelde. 

Veel buitenlanders in particuliere accommodaties

Particuliere vakantieaccommodaties zijn in Nederland vooral in trek bij buitenlandse toeristen. Zowel in 2018 als in 2019 gold dit voor meer dan 80% van alle gastovernachtingen. Het beeld bij de commerciële vakantieverhuur is duidelijk anders. Daar is in 2018 en 2019 sprake van meer Nederlandse dan buitenlandse gastovernachtingen: 60% tegen 40%. In 2020 kantelde dat beeld enigszins omdat vanwege de pandemie meer Nederlanders in eigen land op vakantie gingen en er voor buitenlanders reisbeperkingen waren. Toch was ook in 2020 de buitenlandse verblijfsmarkt (57%) groter dan de binnenlandse markt (43%) als het gaat om de particuliere verhuur van vakantieverblijven. 

ParticulierVerhuur

Toeristische druk hoogst in Zeeland

De populairste bestemmingsprovincies zijn Noord-Holland met Amsterdam als belangrijkste trekpleister, Zuid-Holland en Zeeland. Als gemeten wordt op basis van aantal gastovernachtingen per inwoner dan is de toeristische druk van de verhuur van particuliere vakantieaccommodaties via online platformen het hoogste in de provincie Zeeland: circa 2,3 gastovernachtingen per inwoner in 2019. Dat is vergelijkbaar met toeristische druk in de stad Amsterdam. Na de provincie Zeeland volgen de provincies Noord-Holland (1,5 gastovernachting per inwoner in 2019) en Fryslân (0,8 gastovernachting per inwoner in 2019). Alle andere provincies zitten onder 0,5 gastovernachting per inwoner, waarbij Noord-Brabant de laagste toeristische druk ervaart op basis van de verhuur van particuliere vakantieaccommodaties. 

X


Link: https://www.landelijkedataalliantie.nl/nl/home/particuliere-verhuur-via-online-platformen.htm
Trefwoorden: horeca, particuliere verhuur, onderzoek

||| Blogs |||

12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/08/22
Veel horecazaken gesloten in eerste halfjaar 2022
In het eerste halfjaar van 2022 zijn 76 duizend bedrijven opgeheven. Voor de vrijetijdssector is het grote aantal horecabedrijven dat gestopt is opvallend (1160).
11/08/22
Serieus met kunst omgaan in vakantieparken
Bij menig hotel of vakantiepark vind je een mooie foto aan de wand van de kamermuur en dat is het dan. Dat kan stukken beter. Een voorbeeld van een nieuwe luxe accommodatie in Griekenland waar kunst met zorg is geselecteerd.
10/08/22
Wat doet recreatie voor je werkdag?
Even een wandeling buiten maken, is goed voor het herstel van aandacht tijdens een werkdag. Wat doet recreatie en groen om je heen voor een werknemer? Een korte animatie met een paar kerncijfers.
10/08/22
Hitte: genoeg drinken en blijf uit de zon
Het gaat er op de meeste campings en vakantieparken rustig aan toe. De meeste gasten nemen een langzamer tempo aan als het vakantietijd is. Dat past nu goed bij de mogelijke hittegolf van de komende dagen. Let extra op ouderen en kinderen op het vakantiepark.
08/08/22
Exclusief voor leden
Musicalfilm Het feest van tante Rita gedraaid op Beerze Bulten
Afgelopen voorjaar en zomer werd op camping Beerze Bulten de bioscoopfilm Het Feest van Tante Rita opgenomen. De film gaat in december 2022 in première en de eerste beelden zijn vrijgegeven.
08/08/22
Exclusief voor leden
Veel vakantiewerkers bieden zich aan via platform maar daar zit een risico aan vast
KVK ziet een sterke opmars van de platformeconomie. Dit valt bij de Kamer van Koophandel onder ‘overige zakelijke dienstverlening’ en kent een plus van 181% in vergelijking met 1 augustus vorig jaar.
08/08/22
Nederlandse driemaster wint tall ships race naar Aalborg
De historische driemaster ‘Oosterschelde’ finishte als eerste afgelopen vrijdag in de Tall Ships Race van Antwerpen naar Aalborg in Denemarken.
08/08/22
Krachtig herstel van wereldtoerisme maar nog ver verwijderd van 2019
Hoe is het wereldtoerisme in de eerste vijf maanden van 2022 verlopen? UNWTO komt met nieuwe cijfers.