Geplaatst op: 01-06-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Eindelijk harde cijfers over de particuliere verhuur in Nederland

Eindelijk harde cijfers over de particuliere verhuur in Nederland
Afbeelding van Eunice Punzalan via Pixabay

In Nederland brachten bezoekers in 2020 bijna 5,9 miljoen nachten door in particuliere vakantieaccommodaties. Een jaar eerder waren dat er nog 9,4 miljoen. De particuliere verhuur krijgt veel aandacht in de media maar het belang ten opzichte van de commerciële verhuur is gering. Het aandeel particuliere verhuur op de totale vakantieverhuur is met een aandeel van 7% in 2019 relatief laag. Tijdens de pandemie daalde dat naar 5,5%. 

Dat blijkt uit experimenteel onderzoek van Eurostat waarvoor Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor data beschikbaar stelden. De Landelijke Data Alliantie heeft deze Europese cijfers voor Nederland in een handzaam rapport vertaald. 

Meeste boekingen uit Duitsland

De belangrijkste herkomstlanden (2019) zijn Duitsland (30%), de Verenigde Staten (8%) en het Verenigd Koninkrijk (7%) en Frankrijk (5%). De belangrijkste periode voor de particuliere verhuur is de zomer. Daarnaast is er een piek in het voorjaar (rond april) en in het najaar (rond oktober). Binnenlandse toeristen verblijven gemiddeld 2,6 nachten in particuliere vakantieaccommodaties. Voor de buitenlandse toeristen is dit gemiddeld 3,7 nachten. Daarmee zit Nederland iets onder het Europese gemiddelde. 

Veel buitenlanders in particuliere accommodaties

Particuliere vakantieaccommodaties zijn in Nederland vooral in trek bij buitenlandse toeristen. Zowel in 2018 als in 2019 gold dit voor meer dan 80% van alle gastovernachtingen. Het beeld bij de commerciële vakantieverhuur is duidelijk anders. Daar is in 2018 en 2019 sprake van meer Nederlandse dan buitenlandse gastovernachtingen: 60% tegen 40%. In 2020 kantelde dat beeld enigszins omdat vanwege de pandemie meer Nederlanders in eigen land op vakantie gingen en er voor buitenlanders reisbeperkingen waren. Toch was ook in 2020 de buitenlandse verblijfsmarkt (57%) groter dan de binnenlandse markt (43%) als het gaat om de particuliere verhuur van vakantieverblijven. 

ParticulierVerhuur

Toeristische druk hoogst in Zeeland

De populairste bestemmingsprovincies zijn Noord-Holland met Amsterdam als belangrijkste trekpleister, Zuid-Holland en Zeeland. Als gemeten wordt op basis van aantal gastovernachtingen per inwoner dan is de toeristische druk van de verhuur van particuliere vakantieaccommodaties via online platformen het hoogste in de provincie Zeeland: circa 2,3 gastovernachtingen per inwoner in 2019. Dat is vergelijkbaar met toeristische druk in de stad Amsterdam. Na de provincie Zeeland volgen de provincies Noord-Holland (1,5 gastovernachting per inwoner in 2019) en Fryslân (0,8 gastovernachting per inwoner in 2019). Alle andere provincies zitten onder 0,5 gastovernachting per inwoner, waarbij Noord-Brabant de laagste toeristische druk ervaart op basis van de verhuur van particuliere vakantieaccommodaties. 

X


Link: https://www.landelijkedataalliantie.nl/nl/home/particuliere-verhuur-via-online-platformen.htm
Trefwoorden: horeca, particuliere verhuur, onderzoek

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/06/22
Anouk van Eekelen - Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland
Er is een herijkte actieagenda. Vakgenoten kennen de term maar wat valt er onder en wat doe je ermee? We vroegen experts in de gastvrijheidseconomie naar hun mening en deelname. Anouk van Eekelen beet het spits af bij de uitzending ‘Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland’.
30/06/22
Noord-Holland heeft Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken
De provincie Noord-Holland heeft een ‘Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken’ beschikbaar. Deze handreiking heeft tot doel om gemeenten een laagdrempelig, relatief eenvoudig instrument te bieden om haar zicht en inzichten op de vakantieparken in de gemeente te vergroten.
30/06/22
De Hop on Hop off bus gaat weer rijden
Vanaf zaterdag 9 juli gaat de gratis Hop on Hop off bus weer rijden die de buitengebieden, de dorpsk...
30/06/22
Meer Nederlanders op vakantie in Nederlandse Center Parcs vakantieparken dan voor coronapandemie
Met de zomervakantie in het vooruitzicht, pakken al veel vakantiegangers in gedachten hun koffers. O...
29/06/22
Studenten bouwen enorme middeleeuwse katapult
Studenten van de afdeling Bouw & Infra van ROC Friese Poort in Sneek maken een nauwgezette recon...
29/06/22
Meer Nederlanders met financiële zorgen
Nederlanders zijn steeds pessimistischer over hun financiële situatie en meer Nederlanders komen slecht rond. Dat is zorgelijk nieuws voor de vrijetijdssector omdat zo de vrijetijdsbestedingen van meer Nederlanders onder druk komen te staan.
28/06/22
ANWB inspecteert dit jaar volop campings in het buitenland
De ANWB-campinginspecteurs gaan ook deze zomer bijna 2000 aangesloten campings inspecteren in binnen...
28/06/22
Vlaanderen ontwikkelt Bestemmingsbarometer
Hoe meet je een florerende bestemming? In Vlaanderen hebben ze al een idee en presenteren dat in een Bestemmingsbarometer.