Geplaatst op: 30-05-2022
Auteur: Klaas van Erp

Fiscaal voorbereiden op verkoop

Fiscaal voorbereiden op verkoop
Aanmerkelijk belang belasting is pas verschuldigd als er ook daadwerkelijk dividend wordt uitgekeerd.

In de ruim 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren, aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, heeft deze markt allerlei ontwikkelingen doorgemaakt. Deze keer bespreekt Klaas van Erp enkele fiscale regels die gelden bij de verkoop van recreatiebedrijven.

Een terugkerend item bij de verkoop van een recreatie- of watersportbedrijf is de af te dragen belasting over de boekwinst. Hoeveel dat is, is per geval verschillend. De meeste recreatie- en watersportbedrijven worden geëxploiteerd in:

een eenmanszaak
of een VOF (Vennootschap Onder Firma)
of een BV (Besloten Vennootschap)

Al deze drie organisatievormen hebben hun eigen fiscale regels gedurende de exploitatie, maar ook ten tijde van de verkoop. In dit geval zullen we ons beperken tot de verkoop.

Boekwinst en boekwaarde

Bij verkoop zal er naar verwachting winst gemaakt worden (boekwinst). Deze boekwinst wordt berekend door van de verkoopprijs de boekwaarde af te trekken. De boekwaarde is de waarde waarvoor het recreatie- of watersportbedrijf op de balans staat. Aangezien de meeste recreatie- of watersportbedrijven lange tijd eigendom zijn, is de boekwaarde vaak laag en de boekwinst dus vaak hoog. De boekwinst waarover belasting betaald dient te worden is dus vaak fors.

De belastingdruk bij verkoop was in 2021:

bij een eenmanszaak: inkomensbelasting Box I, tot circa € 70.000,00 37%, daarboven 50%;
bij een VOF (Vennootschap Onder Firma): idem als bij een eenmanszaak;
bij een BV (Besloten Vennootschap): vennootschapsbelasting tot € 245.000,00 15% en daarboven 25%.

De "winstbelasting” in een BV is dus vele male voordeliger. Belangrijk detail is dat er dus meer boekwinst overblijft bij een BV, maar als deze boekwinst uit de BV wordt gehaald in de vorm van dividend, dit belast is in Box 2 ad. 26,9% (het zogenaamde Aanmerkelijk belang). Deze Aanmerkelijk belang belasting is echter pas verschuldigd als er ook daadwerkelijk dividend wordt uitgekeerd. U smeert de belastingdruk dus uit over meerdere jaren en met slim beleid blijft de dividenduitkering beperkt.

Het loont dus zeker de moeite om de belastingdruk bij verkoop eens goed tegen het licht te houden. Zeker als er nog voldoende tijd is voordat u gaat verkopen. 

Ook eens praten over de markt?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl / Klaas van Erp 06-53424147 

Trefwoorden: makelaar, Maas, belasting, dividend

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.
03/04/24
ACSI Kampeerreizen nieuwe sponsor NJBB
Per april 2024 heeft ACSI heeft een driejarige sponsorovereenkomst gesloten met de Nederlandse Jeu de Boules Bond, gericht op promotie onder kampeerliefhebbers.
03/04/24
Exclusief voor leden
Dormio start verhuur 76 appartementen in Breskens
Dormio Resorts & Hotels is gestart met de verhuur en het beheer van Breskens Apartments in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen. Het complex, ontwikkeld door Cafferelli en Van der Poel, bestaat momenteel uit drie luxe appartementsgebouwen en biedt 76 appartementen en penthouses.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...