Geplaatst op: 19-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

Phoenix Awards naar Vacansoleil en Filmcafé

Phoenix Awards naar Vacansoleil en Filmcafé
Jan Willem Verschoor neemt de Phoenix Award 2022 in ontvangst. Foto: Vacansoleil
Vacansoleil Camping Holidays heeft tijdens de Big Improvement Day de award gewonnen voor onderneming die zich krachtig heeft hersteld na een moeilijke periode. Het laat ook zien hoe zwaar Vacansoleil leed tijdens de coronajaren. Ook in de tweede categorie won een bedrijf uit de vrijetijdseconomie, het Filmcafé.

De Phoenix Award 2022 werd 17 mei uitgereikt tijdens de Big Improvement Day in Leusden. Algemeen directeur Jan Willem Verschoor van Vacansoleil: "Deze prijs is een bevestiging van de door ons gekozen strategie. Ondanks financiële tegenslagen, zoals de forse terugval in omzet door de coronacrisis, hebben wij gekozen om te blijven investeren in ons product. Nu de situatie is genormaliseerd zien we dat onze onderneming weer goed draait.”

De Big Improvement Day is in 2008 opgezet vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. Sindsdien komt de top van de overheid en het bedrijfsleven ieder jaar samen voor de meest positieve dag van het jaar. In een vol Afas Theater in Leusden werd de Phoenix Award 2022 uitgereikt op basis van een juryrapport dat inging op de bedrijfsvoering van Vacansoleil.

Ook in 2019 lastig jaar

Vacansoleil stond er, ondanks een stevige marktpositie, bedrijfseconomisch niet sterk voor eind 2019. Er volgde een stevige reorganisatie onder leiding van een nieuw management. De focus werd volledig gericht op touroperating activiteiten voor campingvakanties. Maar 2020 en 2021 waren geen gemakkelijke jaren door de coronacrisis. Ondanks de sterke terugval in omzet besloot Vacansoleil toch te investeren in IT en marketing en nieuwe accommodaties. 

Anno 2022 is Vacansoleil weer winstgevend en is de verwachting dat de omzet dit jaar terugkeert tot het niveau van 2019.
"Juist nadat wij een stevig reorganisatie hadden doorgevoerd zorgde corona voor een hele grote terugval in omzet bij Vacansoleil. Logisch, want vakantie vieren op een camping was er tijdens een lockdown natuurlijk niet bij”, zegt Jan Willen Verschoor over deze periode. "Ook waren er extreem weinig reserveringen. Het zorgde voor spanning op de bedrijfsvoering.”

Vacansoleil koos ervoor om juist in deze periode te investeren in IT en marketing om zodoende klaar te zijn voor de tijd na corona. "Ook hebben we toen bewust ingezet op nieuwe soorten accommodaties. Deze hebben we in 2022, toen de crisis achter ons lag, kunnen inzetten op de ruim 500 campings in heel Europa”, aldus Verschoor. "Het is mooi dat de inspanning van alle medewerkers binnen ons bedrijf nu wordt gewaardeerd met deze prijs voor een krachtig herstel.”

Vacansoleil is een volledig Nederlandse onderneming en Europees marktleider op het gebied van campingvakanties dat jaarlijks rond de half miljoen gasten ontvangt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven. De campingvakanties worden in 13 Europese landen verkocht, naast Nederland: Italië, Frankrijk, Duitsland, België, Oostenrijk, Denemarken, Hongarije, Polen, Engeland, Ierland, Slovenië en Spanje.

Dit jaar bestond de jury van de Phoenix Award uit: Pieter Waasdorp (Directeur Ondernemerschap Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Kirsten Konst (Lid Groepsdirectie Rabobank), Mandy Stevens-Braun (Algemeen Directeur Unique), Anke den Ouden (Algemeen Directeur Microsoft), Jacqueline Zuidweg (Directeur en oprichter Zuidweg & Partners), Gerard Bakker (Inspecteur Generaal Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), Greet Prins (Voorzitter RvB KVK), Ralph van Dam (Business Partner Ondernemerschap Centraal Beheer), Thomas Grosfeld (Teammanager Economie, Ondernemerschap en Internationaal 

Tweede winnaar

Vacansoleil won de award in de categorie 'grootzakelijk'. In de andere categorie 'kleinbedrijf' won ook een organisatie uit de vrijetijdseconomie, het door brand geraakte Filmcafé in Utrecht. Begin 2021 werd de horecagelegenheid getroffen door een grote brand in het CAB-gebouw in Utrecht, met enorme schade als gevolg. Ondanks het ontbreken van een verzekering en tegenvallende opbrengsten door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wist het bedrijf afgelopen jaar een doorstart te maken en zullen de deuren van de bioscoop en feest- en evenementenlocatie binnenkort weer openen.

Trefwoorden: ondernemer, camping, accommodatie, vakantiepark, film

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...