Geplaatst op: 19-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

Phoenix Awards naar Vacansoleil en Filmcafé

Phoenix Awards naar Vacansoleil en Filmcafé
Jan Willem Verschoor neemt de Phoenix Award 2022 in ontvangst. Foto: Vacansoleil
Vacansoleil Camping Holidays heeft tijdens de Big Improvement Day de award gewonnen voor onderneming die zich krachtig heeft hersteld na een moeilijke periode. Het laat ook zien hoe zwaar Vacansoleil leed tijdens de coronajaren. Ook in de tweede categorie won een bedrijf uit de vrijetijdseconomie, het Filmcafé.

De Phoenix Award 2022 werd 17 mei uitgereikt tijdens de Big Improvement Day in Leusden. Algemeen directeur Jan Willem Verschoor van Vacansoleil: "Deze prijs is een bevestiging van de door ons gekozen strategie. Ondanks financiële tegenslagen, zoals de forse terugval in omzet door de coronacrisis, hebben wij gekozen om te blijven investeren in ons product. Nu de situatie is genormaliseerd zien we dat onze onderneming weer goed draait.”

De Big Improvement Day is in 2008 opgezet vanuit de behoefte om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen. Sindsdien komt de top van de overheid en het bedrijfsleven ieder jaar samen voor de meest positieve dag van het jaar. In een vol Afas Theater in Leusden werd de Phoenix Award 2022 uitgereikt op basis van een juryrapport dat inging op de bedrijfsvoering van Vacansoleil.

Ook in 2019 lastig jaar

Vacansoleil stond er, ondanks een stevige marktpositie, bedrijfseconomisch niet sterk voor eind 2019. Er volgde een stevige reorganisatie onder leiding van een nieuw management. De focus werd volledig gericht op touroperating activiteiten voor campingvakanties. Maar 2020 en 2021 waren geen gemakkelijke jaren door de coronacrisis. Ondanks de sterke terugval in omzet besloot Vacansoleil toch te investeren in IT en marketing en nieuwe accommodaties. 

Anno 2022 is Vacansoleil weer winstgevend en is de verwachting dat de omzet dit jaar terugkeert tot het niveau van 2019.
"Juist nadat wij een stevig reorganisatie hadden doorgevoerd zorgde corona voor een hele grote terugval in omzet bij Vacansoleil. Logisch, want vakantie vieren op een camping was er tijdens een lockdown natuurlijk niet bij”, zegt Jan Willen Verschoor over deze periode. "Ook waren er extreem weinig reserveringen. Het zorgde voor spanning op de bedrijfsvoering.”

Vacansoleil koos ervoor om juist in deze periode te investeren in IT en marketing om zodoende klaar te zijn voor de tijd na corona. "Ook hebben we toen bewust ingezet op nieuwe soorten accommodaties. Deze hebben we in 2022, toen de crisis achter ons lag, kunnen inzetten op de ruim 500 campings in heel Europa”, aldus Verschoor. "Het is mooi dat de inspanning van alle medewerkers binnen ons bedrijf nu wordt gewaardeerd met deze prijs voor een krachtig herstel.”

Vacansoleil is een volledig Nederlandse onderneming en Europees marktleider op het gebied van campingvakanties dat jaarlijks rond de half miljoen gasten ontvangt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven. De campingvakanties worden in 13 Europese landen verkocht, naast Nederland: Italië, Frankrijk, Duitsland, België, Oostenrijk, Denemarken, Hongarije, Polen, Engeland, Ierland, Slovenië en Spanje.

Dit jaar bestond de jury van de Phoenix Award uit: Pieter Waasdorp (Directeur Ondernemerschap Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Kirsten Konst (Lid Groepsdirectie Rabobank), Mandy Stevens-Braun (Algemeen Directeur Unique), Anke den Ouden (Algemeen Directeur Microsoft), Jacqueline Zuidweg (Directeur en oprichter Zuidweg & Partners), Gerard Bakker (Inspecteur Generaal Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), Greet Prins (Voorzitter RvB KVK), Ralph van Dam (Business Partner Ondernemerschap Centraal Beheer), Thomas Grosfeld (Teammanager Economie, Ondernemerschap en Internationaal 

Tweede winnaar

Vacansoleil won de award in de categorie 'grootzakelijk'. In de andere categorie 'kleinbedrijf' won ook een organisatie uit de vrijetijdseconomie, het door brand geraakte Filmcafé in Utrecht. Begin 2021 werd de horecagelegenheid getroffen door een grote brand in het CAB-gebouw in Utrecht, met enorme schade als gevolg. Ondanks het ontbreken van een verzekering en tegenvallende opbrengsten door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wist het bedrijf afgelopen jaar een doorstart te maken en zullen de deuren van de bioscoop en feest- en evenementenlocatie binnenkort weer openen.

Trefwoorden: ondernemer, camping, accommodatie, vakantiepark, film

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/06/22
Wisselend beeld bij Nederlandse verblijfsrecreatie
Hoe hebben de Nederlandse vakantieparken het in het voorjaar gedaan en wat zijn de vooruitzichten voor de zomer? Stratecht geeft uit haar boekingsmonitor de antwoorden.
24/06/22
Kabinet beperkt Schiphol
Schiphol mag in de nabije toekomst niet meer dan 440.000 vluchten per jaar afhandelen. Het kabinet wil daarmee de geluidsoverlast aanpakken maar tegelijkertijd de economische functie van Schiphol behouden. De beslissing over de opening van Lelystad Airport wordt niet eerder dan in de zomer van 2024 verwacht.
24/06/22
EuroParcs schenkt huuropbrengsten vakantiehuis aan Esther Vergeer Foundation
Met de overhandiging van de symbolische sleutel aan Lotte, gezinslid van de eerste gasten, werd door...
24/06/22
Center Parcs, Van de Valk en Hutten samen met Summa College in nieuwe hospitality-opleiding
Het Summa College in Eindhoven gaat intensief met het bedrijfsleven samenwerken bij het opleiden van...
23/06/22
ZKA en Seinpost treden naar buiten als één merk: Ginder
De afgelopen tien jaar waren ze ‘achter de schermen’ eigenlijk al één organisatie, bureau ZKA en Seinpost. Nu worden de expertises van de twee gespecialiseerde bureaus officieel gebundeld tot één merk.
23/06/22
Exclusief voor leden
 Bezoek aan Floriade valt enorm tegen
Het bezoek aan de Floriade valt enorm tegen. De bezoekersprognose wordt zowat gehalveerd. Dat kost de gemeente Almere weer miljoenen.
23/06/22
Exclusief voor leden
Sunweb kan alle vakanties door laten gaan
Touroperators die normaliter in de zomer via Schiphol hun gasten laten vertrekken, zijn gedwongen om op andere manieren het reisaanbod aan te bieden. Touroperator Sunweb zegt dat het 99% van de geboekte vakanties door kan laten gaan voor 1% wordt een alternatief gezocht. Ook toekomstig aanbod is verzekerd van vertrek.
23/06/22
Martin Maassen aan de slag bij FACET
Martin Maassen, oud-directeur van RECRON, leek van de radar verdwenen maar is helemaal terug.