Geplaatst op: 18-05-2022
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Aantal afgesloten reisverzekeringen stijgt hard

Na lockdowns meer doorlopende reisverzekeringen en werelddekkingen

Aantal afgesloten reisverzekeringen stijgt hard

ING ziet de reislust duidelijk toenemen. Dit blijkt uit het aantal afgesloten reisverzekeringen in 2022, dat met 50% is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook gaan Nederlanders weer verder weg, blijkt uit de afgesloten dekkingen en claims uit verre landen. De verhouding tussen kortlopende en doorlopende reisverzekeringen keert weer ten gunste van de doorlopende variant, net als vóór corona. Tegelijk is het aantal afgesloten werelddekkingen verviervoudigd, wat duidt op verdere reizen. Het claimgedrag is veranderd ten opzichte van de afgelopen twee jaar. Steeds meer claims komen van buiten Nederland en zelfs van buiten Europa. Hoewel we meer op reis gaan, vertrouwt nog niet iedereen erop dat de vakantie doorgaat: de annuleringsverzekering is populair. 

 

Niveau boven 2019

"Bij ING hebben we een lange geschiedenis in de verkoop van reisverzekeringen, maar zo’n sterke stijging zagen we niet eerder,” zegt Cornelia Coman, Directeur Verzekeringen bij ING Nederland. "De eerste signalen van herstel waren afgelopen winter te zien. Vanaf dat moment zagen we een flinke stijging in het aantal afgesloten reisverzekeringen. De afgelopen maanden bereikte het aantal afgesloten reisverzekeringen weer het niveau van vóór de coronacrisis. We zien dat de doorlopende reisverzekering nu weer vaker gekozen wordt. Dit duidt op vertrouwen in de lange termijn,” aldus Coman. 

 

Verre reizen weer in trek 

De cijfers van ING laten zien dat men vaker op reis gaat en ook naar verdere oorden. Dat laatste is te zien aan de toename van de reisverzekering met werelddekking. Zelfs in de wintersportmaanden december tot en met maart was een toename van claims buiten Europa te zien. De traditionele piek voor het afsluiten van de reisverzekering is niet bij het boeken van de reis, maar vlak voordat men op pad gaat, dus aan het begin van de (zomer)vakantie. De verwachting is dat veel mensen deze zomer buiten Nederland vakantie gaan vieren, óók buiten Europa. 

 

Annulering door ziekte

Afgelopen winter was voor veel Nederlanders het startschot om weer op pad te gaan. Dit was te zien in de explosieve stijging van reisverzekeringen met wintersportdekking. Veel mensen kozen toch ook het zekere voor het onzekere en sloten ook een annuleringsverzekering af. Zowel de wintersportdekking als de annuleringsverzekering bereikten afgelopen winter weer het niveau van 2019. De stijging van annuleringsverzekeringen heeft naast de toegenomen reislust waarschijnlijk ook te maken met de zeer besmettelijke omikron-variant die het reizen onzeker maakte. Een opvallend veelvoorkomende claim in de eerste maanden van 2022 was dan ook ‘annulering in verband met ziekte’. "Veel mensen hebben afgelopen twee jaar meegemaakt dat hun reis niet door kon gaan vanwege een besmetting. Een annuleringsverzekering bewijst dan een verstandige financiële keuze te zijn,” aldus Coman.

 

Verloop reisverzekeringen tijdens corona

Tijdens de eerste lockdown van maart 2020 kelderde het aantal afgesloten reisverzekeringen bij ING tot aan het nulpunt. In de zomer van 2020 steeg het aantal weer iets, tot ongeveer een derde van het normale niveau. Ook gedurende 2021 lag het aantal reisverzekeringen veel lager, al zag ING in de zomer een redelijk normaal verloop. Pas sinds de winter van 2021 ligt het aantal afgesloten reisverzekeringen op het niveau van voor de coronacrisis. 

  

Trefwoorden: Stijging verkoop reisverzekeringen, stijging verkoop verre reizen

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Eindhoven Airport groter en duurzamer
Eindhoven Airport gaat de terminal uitbreiden. Ook de bagagekelder wordt uitgebreid. De Brabantse luchthaven groeit als kool en verwelkomde in 2023 een recordaantal passagiers. Ondanks die groei wil de luchthaven ook forse duurzame stappen zetten.
19/03/24
Exclusief voor leden
Brussels Airport zorgt voor 26.000 banen
De economische activiteiten op en rond Brussels Airport dragen netto 5,4 miljard euro bij aan het Belgische bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie over de economische impact van de luchthaven, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten UAntwerpen en UCLouvain. Uit de studie blijkt ook dat er in 2019 maar liefst 26.000 directe banen waren.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
13/03/24
Corendon opent reisbureau Curaçao
Corendon heeft zijn eerste reisbureau geopend in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Het Corendon reisbureau is gevestigd in een monumentaal pand naast The Ritz Village hotel.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.
08/03/24
Apollo Reizen wordt sponsor NN Rotterdam Marathon
Apollo Reizen kondigt de samenwerking aan met de NN Marathon Rotterdam als officiële sponsor. Met deze strategische alliantie laat Apollo Reizen haar betrokkenheid bij de sport zien vergroot en de NN Marathon Rotterdam ontvangt meer inkomsten.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...