Geplaatst op: 18-05-2022
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Recreatiezoneringsplan Veluwe vastgesteld

Recreatiezoneringsplan Veluwe vastgesteld

Gedeputeerde Staten heeft het Recreatiezoneringsplan Veluwe vastgesteld. Tot eind maart kon er een zienswijze over het ontwerp Recreatiezoneringsplan worden ingediend. Dat is 116 maal gedaan, ruim 40 zienswijzen hebben geleid tot aanpassing van het plan. 

 

Natuur beschermen én beleven

De Veluwe is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. En onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden: Natura 2000. Het gaat helaas niet goed met deze prachtige, Gelderse natuur. Door verdroging, verzuring, vermesting en verstoring gaan bomen dood en verdwijnen planten en dieren. Gelderland werkt met heel veel partijen samen om de Veluwse natuur weer sterk te maken. Daarom worden herstelprogramma’s uitgewerkt voor bossen, vennen en venen, heide en stuifzanden en beken. 

 

Balans

Maar de provincie zoekt ook de balans tussen natuur en recreatie. In samenwerking met terreineigenaren, natuurorganisaties en gemeenten is daarom een Recreatiezoneringsplan gemaakt. Met de constructieve input van tal van bewoners, recreanten en ondernemers op de Veluwe, ligt er een plan waarin beschermen én beleven hand in hand gaan. Het Recreatiezoneringsplan is een eerste, maar belangrijke, stap om de komende jaren richting te geven aan het recreatief gebruik van de Veluwe. De zienswijzen laten regelmatig een spanning zien tussen natuur en recreatief gebruik van de Veluwe. Er zijn indieners die zich zorgen maken over toekomstige recreatiemogelijkheden terwijl anderen vinden dat het plan juist niet ver genoeg gaat in natuurbescherming. Alle indieners zullen (persoonlijk) een antwoord ontvangen. Het huidige Recreatiezoneringsplan is niet in beton gegoten. De komende jaren worden naar verwachting nieuwe inzichten opgedaan, die tot aanpassingen van maatregelen kunnen leiden.

 

Gelders gedeputeerde Peter van ’t Hoog: "Fijn dat Gelderland concreet met zoneringsplan aan de slag kan gaan. De natuur verdient het. En de recreant ook. Er ligt nu een breed gedragen zoneringsplan. Ik wil iedereen die daar goed aan heeft willen bijdragen, nogmaals hartelijk bedanken. Het is een andere omgang met de Veluwe. Noodzakelijk, maar wel met een mooi perspectief.” 

 

Evaluatie participatie

Zoals bekend, is er veel geïnvesteerd in participatie. Meer dan 1300 organisaties/betrokkenen zijn daarvoor Veluwe breed benaderd. Via vele verschillende kanalen zijn mensen geattendeerd op bijeenkomsten en inspraakmogelijkheden. Daarin is intensief contact gezocht met bewoners, recreanten en ondernemers. Deze participatie wordt geëvalueerd. Daarmee wordt gehoor gegeven aan onze Staten, die hierom gevraagd hebben. Met de evaluatie kunnen toekomstige participatieprocessen die worden georganiseerd, gaan voldoen aan de nieuwe Omgevingswet. 

 

Maatregelen

Nu het Recreatiezoneringsplan is vastgesteld, kunnen de daarin beschreven maatregelen worden uitgevoerd. Veel daarvan zijn zogeheten in instandhoudingsmaatregelen, gericht op natuurbescherming. Ook zal er worden geïnvesteerd in recreatiekwaliteit. Denk aan nieuwe uitkijktorens (concentratie recreanten), het aanleggen van hondenspartelvijvers en (nieuwe) paden die afgesloten paden in kwetsbare natuurgebied vervangen.  

Trefwoorden: Herstelprogramma, Veluwe, natuurbescherming, recreatiezoneringsplan

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
22/03/24
Exclusief voor leden
Wereldreistrends
Een interessant onderzoek van Skyscanner die het recente boekgedrag van reizigers wereldwijd in kaart heeft gebracht. Ze rapporteren over reisplannen voor de periode juni-augustus 2024 en spiltsen die uit naar regio.
20/03/24
Veel reisverkeer met Paasweekend
Parijs, Barcelona en Amsterdam zijn de meest populaire bestemmingen voor Nederlanders tijdens het Paasweekend. Naar Nederland komen vooral Duitsers, Belgen en Italianen. De Fransen volgen op plek 4. Dat ziet Booking.com in haar data.
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
08/03/24
Apollo Reizen wordt sponsor NN Rotterdam Marathon
Apollo Reizen kondigt de samenwerking aan met de NN Marathon Rotterdam als officiële sponsor. Met deze strategische alliantie laat Apollo Reizen haar betrokkenheid bij de sport zien vergroot en de NN Marathon Rotterdam ontvangt meer inkomsten.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...