Geplaatst op: 17-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

Spookslot Efteling wordt afgebroken en verandert in themagebied Danse Macabre

Spookslot Efteling wordt afgebroken en verandert in themagebied Danse Macabre
Impressie van themagebied Danse Macabre. Foto: Eftelling.
Met de sloop van het Spookslot en de komst van een horrorachtig themagebied speelt Efteling in op de trend van griezelen en het gevoel van Halloween. Na de zomer zal het Spookslot plaatsmaken voor een huiveringwekkend nieuw themagebied met de nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre, horeca, een souvenirwinkel en bijpassend entertainment. Het themagebied met attractie opent in 2024.


In de attractie Danse Macabre, vernoemd naar het bekende muziekstuk, word je straks meegenomen door het verhaal met de onvergetelijke muziek uit het Spookslot als rode draad. De omgeving is een mysterieus decor, waarin het 20 meter hoge attractiegebouw meteen de aandacht vangt. Het wordt griezelen in de Efteling als nooit tevoren, belooft het attractie- en verblijfspark.

Interview met ontwerpers Sander en Jeroen

Tijdens een wandeling door het hart van de Efteling, het Sprookjesbos, leggen Team Lead Ontwerp Sander de Bruijn en Efteling-ontwerper Jeroen Verheij uit hoe zo’n nieuw themagebied ontstaat. Bekijk het interview of lees de highlights uit dat interview hieronder.

Kun je ons iets vertellen over het gedachtegoed van de Efteling?

Sander: "Het creatief gedachtegoed van de Efteling is bedacht door Anton Pieck. Wil je het idee van de Efteling begrijpen, dan moet je eigenlijk hier beginnen, bij de essentie van de Efteling: het Sprookjesbos. Met als doel en inzet om alle gasten even te laten ontsnappen aan de realiteit van alledag.”

Hoe vertalen jullie, als ontwerpers, dat gedachtegoed naar de ontwerpen voor de Efteling?

Jeroen: "Bij alles wat we verzinnen, ontwerpen en maken voor de Efteling hebben we een verhaal in gedachten. De laatste jaren hebben we een visie ontwikkeld om dat eigenlijk nóg beter te doen. Dat zijn de themagebieden of, zoals we zelf graag zeggen, de immersieve werelden, waarin we de gast echt helemaal kunnen onderdompelen In het verhaal. Bij bijvoorbeeld bij Max & Moritz en De Wereld van Sindbad doen we dat al.”

Wat maakt dat gedachtegoed nou zo belangrijk voor de Efteling?

Sander: "Het gedachtegoed voor de Efteling is ontzettend belangrijk omdat we daarmee in staat zijn die verhalen tot leven te brengen en alle gasten onder te dompelen in de sprookjes en legendes van de Efteling. Als we echt iets weg moeten doen, of iets aanpassen of veranderen dan kijken we altijd naar de waarde die het heeft. Wat is de ziel en de oorsprong van het sprookje waar het over gaat? Hier in het Sprookjesbos gaat het over sprookjes van Grimm en Andersen. Maar bij Spookslot gaat het over het griezelen, op een hele bijzondere Eftelingse manier. Dat is ons startpunt. Helaas is het bij het Spookslot onoverkomelijk om daar een aanpassing, of in dit geval zelfs een grotere verandering te doen, vanwege de staat van het gebouw en de verouderde techniek.”

Kun je ons eens meenemen in zo’n nieuw project, hoe gaat zoiets dan?

Jeroen: "In dit geval kwam de vraag om na te gaan denken over een nieuwe invulling van het gebied. Dus niet alleen maar een attractie, maar echt een themagebied. Super interessante opdracht natuurlijk. Ook heel spannend en een beetje met een dubbel gevoel, want er moet iets voor wijken. We hebben conceptsessies gehouden, een projectteam gevormd en vanuit onze afdeling hebben we ook een groep bij elkaar gezet, die ik zelf graag de ‘creatieve geesten’ noem. Dat past natuurlijk mooi in het thema griezelen wat we hier gaan brengen. We hebben iets heel moois verzonnen, waarbij de gasten zich straks echt tussen de restanten, de ruïnes van een oude abdij wanen. Met retail en horeca, maar ook dus die mooie attractie in een gebouw van ongeveer 20 meter hoog. Best wel indrukwekkend! Ik denk dat het een hele mooie nieuwe plek wordt binnen de Efteling.”

Waar haal je de meeste inspiratie vandaan?

Jeroen: "Inspiratie kan eigenlijk van heel veel verschillende kanten komen: boeken, reizen, films en de wereld om je heen. In dit geval ook voor een heel groot deel uit het prachtige Spookslot zelf en de ontwerpen die Ton van de Ven daarvoor gemaakt heeft. De oplettende kijker gaat straks ook een aantal elementen daarvan toch weer terug herkennen in de nieuwe attractie. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat de Danse Macabre, het prachtige klassieke muziekstuk wat zo onlosmakelijk verbonden is met griezelen in de Efteling, terugkeert. Onze gasten gaan op een geheel nieuwe manier de Dans Macabre beleven. Niet onbelangrijk is dat we het Spookslot gaan vereeuwigen, zodat iedereen op zijn eigen manier daar nog tot in lengte van dagen aan terug kan denken. Na de zomer komt een waardig afscheid van het Spookslot.”

En voor nu?

Sander: "Voor nu gaan we eerst heel hard aan het werk. Er is ontzettend veel te doen. Wij kunnen niet wachten tot de eerste gasten de Danse Macabre in 2024 gaan beleven.”

Trefwoorden: Attractiepark, Efteling, griezelen, spookslot, ontwerp

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...
15/12/21
Never let a good crisis go to waste
Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden dat het Corona virus het land, en daarmee ook de reisbranc...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/06/22
Anouk van Eekelen - Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland
Er is een herijkte actieagenda. Vakgenoten kennen de term maar wat valt er onder en wat doe je ermee? We vroegen experts in de gastvrijheidseconomie naar hun mening en deelname. Anouk van Eekelen beet het spits af bij de uitzending ‘Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland’.
30/06/22
Noord-Holland heeft Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken
De provincie Noord-Holland heeft een ‘Handreiking Informatiegericht Handelen Vakantieparken’ beschikbaar. Deze handreiking heeft tot doel om gemeenten een laagdrempelig, relatief eenvoudig instrument te bieden om haar zicht en inzichten op de vakantieparken in de gemeente te vergroten.
30/06/22
De Hop on Hop off bus gaat weer rijden
Vanaf zaterdag 9 juli gaat de gratis Hop on Hop off bus weer rijden die de buitengebieden, de dorpsk...
30/06/22
Meer Nederlanders op vakantie in Nederlandse Center Parcs vakantieparken dan voor coronapandemie
Met de zomervakantie in het vooruitzicht, pakken al veel vakantiegangers in gedachten hun koffers. O...
29/06/22
Studenten bouwen enorme middeleeuwse katapult
Studenten van de afdeling Bouw & Infra van ROC Friese Poort in Sneek maken een nauwgezette recon...
29/06/22
Meer Nederlanders met financiële zorgen
Nederlanders zijn steeds pessimistischer over hun financiële situatie en meer Nederlanders komen slecht rond. Dat is zorgelijk nieuws voor de vrijetijdssector omdat zo de vrijetijdsbestedingen van meer Nederlanders onder druk komen te staan.
28/06/22
ANWB inspecteert dit jaar volop campings in het buitenland
De ANWB-campinginspecteurs gaan ook deze zomer bijna 2000 aangesloten campings inspecteren in binnen...
28/06/22
Vlaanderen ontwikkelt Bestemmingsbarometer
Hoe meet je een florerende bestemming? In Vlaanderen hebben ze al een idee en presenteren dat in een Bestemmingsbarometer.