Geplaatst op: 12-05-2022
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

easyJet markeert nieuwe samenwerking met GKN Aerospace op waterstofcongres in Rotterdam

easyJet markeert nieuwe samenwerking met GKN Aerospace op waterstofcongres in Rotterdam

Luchtvaartmaatschappij easyJet en vooraanstaande luchtvaartleverancier GKN Aerospace, moederbedrijf van het Nederlandse GKN Fokker, slaan de handen ineen. Samen gaan ze werken aan het verminderen van uitstoot in de luchtvaart door de ontwikkeling van koolstofvrije technologieën op basis van waterstof.  easyJet Directeur Flight Operations David Morgan spreekt vandaag, dinsdag 10 mei, op de World Hydrogen Summit 2022 in Rotterdam over de mogelijkheden en uitdagingen van het gebruik van waterstof in de luchtvaart en de nieuwe samenwerking met GKN.

 

Rotterdam is dit jaar de gaststad van de World Hydrogen Summit 2022, dat wordt georganiseerd door de Sustainable Energy Council in partnerschap met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente en de provincie Zuid-Holland. Nederland is nu al koploper op het gebied van waterstofinfastructuur, maar de toepassing van waterstof in de luchtvaart blijft onderbelicht. Als de op één na grootste luchtvaartmaatschappij op Schiphol heeft easyJet de mogelijkheid om de positie van Nederland als innovator op het gebied van waterstof nog verder te versterken. Door de nieuwe samenwerking hopen easyJet en GKN Aerospace innovatie op dit vlak te bevorderen. 

 

Als onderdeel van de samenwerking zal easyJet de ontwikkeling van de GKN Aerospace waterstofverbrandingstechnologie (H2JET) en waterstofbrandstofceltechnologie (H2GEAR) ondersteunen. easyJet zal onder meer inzicht verschaffen in de relevante operationele eisen en economische overwegingen die komen kijken bij waterstofimplementatie in de luchtvaart. Bovendien zal de mogelijkheid voor een vluchtdemonstratie onderzocht worden. 

 

Over H2JET

H2JET is een twee jaar durend samenwerkingsprogramma onder leiding van GKN Aerospace. Het doel is het stimuleren van de ontwikkeling van belangrijke subsystemen voor de waterstofaandrijving van passagiersvliegtuigen voor de middellange afstand op basis van gasturbines.

 

Over H2GEAR

H2GEAR is een innovatief samenwerkingsprogramma onder leiding van GKN Aerospace. Het doel hiervan is om een vloeibaar waterstofaandrijfsysteem te ontwikkelen voor subregionale vliegtuigen dat kan worden opgeschaald naar grotere vliegtuigen. Vloeibare waterstof wordt omgezet in elektriciteit in een brandstofcelsysteem. Deze elektriciteit voorziet het vliegtuig vervolgens op efficiënte wijze van energie, waardoor er geen CO2 vrijkomt. Het H2GEAR-programma ontvangt €31.5 miljoen aan financiering van het Britse Luchtvaart Technologie Instituut (ATI), GKN Aerospace en haar industriële partners investeren hetzelfde bedrag.

 

Vliegen op waterstof: midden tot eind 2030

Het ondersteunen van de ontwikkeling van een uitstootneutraal vliegtuig is een belangrijke focus voor easyJet. Om de ontwikkeling van CO2-neutrale technologieën en ondersteunende infrastructuur te versnellen werkt de luchtvaartmaatschappij samen met partners uit de sector, zoals GKN Aerospace, Airbus, Rolls-Royce, Cranfield Aerospace Solutions en Wright Electric. easyJet ziet de toekomst van een schone luchtvaart hoopvol tegemoet en verwacht al in 2030 passagiers te kunnen laten vliegen in vliegtuigen aangedreven door waterstofverbranding, waterstofbrandstofcellen of een combinatie van beide. 

 

Science-based targets

In november vorig jaar sloot easyJet zich aan bij Race to Zero, een wereldwijde en door de Verenigde Naties gesteunde, campagne met als doen om uiterlijk in 2050 CO2-uitstootneutraliteit te bereiken. Door zich aan te sluiten bij Race to Zero heeft de luchtvaartmaatschappij zich niet alleen gecommitteerd aan het halen van dit klimaatdoel in 2050, maar ook aan het bereiken van een tussentijds science-based target in 2035.

 

CO2-compensatie

easyJet was in 2019 de eerste grote luchtvaartmaatschappij wereldwijd die de CO2-uitstoot van het brandstofgebruik voor al haar vluchten compenseert. In Europa is easyJet nog steeds de enige grote luchtvaartmaatschappij in Europa die dit doet. Klanten van de luchtvaartmaatschappij betalen hier geen extra kosten voor. Ook steunt easyJet alleen projecten die zijn gecertificeerd door Gold Standard of Verified Carbon Standard. Dit is een tijdelijke maatregel waarmee de luchtvaartmaatschappij op korte termijn haar impact op het milieu aanpakt.

 

Daarnaastconcentreert easyJet zich op het verminderen van plastic – met als resultaat een vermindering van meer dan 36 miljoen plastic voorwerpen - en het verminderen van afval afkomstig uit haar bredere activiteiten en toeleveringsketen. De luchtvaartmaatschappij heeft ook nieuwe bemanningsuniformen geïntroduceerd die zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Met 45 flessen in elk uniform kan in de komende vijf jaar worden voorkomen dat 2,7 miljoen plastic flessen op de vuilnisbelt of in de oceanen 

Trefwoorden: Waterstofcongres, luchtvervuiling

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
12/04/24
DierenPark Amersfoort opent grootste zonnecarport van de gemeente
Zonnecarport geopend met 522 zonnepanelen bovenop de parkeergarage van Dierenpark Amersfoort. De groene stroom levert op zonnige dagen het gehele stroomgebruik van het park.
11/04/24
NIEUWE ROUTES AMSTEL GOLD RACE 365
Vanaf8 april een nieuwe vierde lus toegevoegd aan de bewegwijzerde routes van de Amstel Gold Race 365 dagen peer jaar te fietsen.
11/04/24
Tilburg, Big Rivers Dordrecht en Utrecht Pride winnaars Nationale Evenementenprijzen
Allereerste Event Impact Award gaat naar Utrecht Pride. Big Rivers ervan door met de hoofdprijs van de Nationale Evenementenprijzen 2024

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...