Geplaatst op: 10-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

Investeer in de bezoekerseconomie van de toekomst

Vooruitblik algemeen overleg Tweede Kamer over toerisme 11 mei

Investeer in de bezoekerseconomie van de toekomst
Herre Dijkema: \
Pak nu als Kamer en kabinet de regie en investeer in de bezoekerseconomie van de toekomst. Daarvoor pleit de branchevereniging Destinatie Nederland (i.o.) in aanloop naar het debat over toerisme dat de Tweede Kamer op woensdag 11 mei voert.

Hoewel de bezoekers weer terug van weggeweest lijken te zijn, waken de verenigde toeristische organisaties voor te veel optimisme. De toeristische sector is niet hersteld van de klappen die de afgelopen twee jaar zijn opgelopen. Het is bovendien tijd voor broodnodige vernieuwing, maar de sector kan dit op geen mogelijke manier zonder het Rijk doen. Ondernemers hebben geen geld om te verduurzamen en te innoveren, en de landelijke overheid biedt op dit moment geen perspectief en visie. "Durf en ambitie zijn nodig om de Nederlandse gastvrijheidssector toekomstbestendig te maken", aldus Herre Dijkema, directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, namens Destinatie Nederland.

Concrete stappen?

Destinatie Nederland heeft een aantal wensen. In het regeerakkoord staat dat toerisme een volwaardige plek krijgt in het economisch beleid van het kabinet. Destinatie Nederland wil dat het Rijk komende maanden met een plan komt om hier concreet handen en voeten aan te geven. Onder meer door een fonds in te stellen om ondernemers te helpen verduurzamen. 

Ook moet het plan de uitwassen van het massatoerisme tegengaan. Bijvoorbeeld door heel bewust in te zetten op spreiding en op bezoekers die we echt in Nederland willen hebben. Gebruikmaken van data om te kunnen sturen en beïnvloeden is hierbij van groot belang. 

Daarnaast willen de gezamenlijke organisaties dat financiële middelen worden vrijgemaakt om internationale congressen aan te trekken. Deze leveren niet alleen veel inkomsten op, ook dragen wetenschappelijke congressen bij aan het imago van Nederland als land van kennis en innovatie.

Voor alles geldt dat het essentieel is dat het Rijk de regie pakt zodat de vernieuwing van de Nederlandse bezoekerseconomie, in 2019 goed voor ruim 4% van het Bruto Binnenlands Product en 800.000 banen, vorm krijgt. 

Dijkema: "Het besef moet doordringen dat de bezoekerseconomie niet op zich zelf staat, maar verweven zit door de gehele samenleving. Toerisme gaat niet alleen over economie en werkgelegenheid, maar verdient ook aandacht op andere beleidsterreinen, zoals cultuur, ruimtelijke ordening, infrastructuur en klimaat. De tijd dat we weg kunnen komen met gefragmenteerd provinciaal beleid is voorbij, Kamer en kabinet zijn nu echt aan zet."

Destinatie Nederland

In de branchevereniging Destinatie Nederland (i.o.) zijn onder andere verenigd: Rotterdam Partners, Amsterdam & Partners, Utrecht Marketing, Eindhoven365, The Hague & Partners, Marketing Groningen, Dordrecht Marketing & Partners, Marketing Drenthe, MarketingOost, Leiden & Partners, VisitBrabant, Kennisnetwerk Destinatie Nederland, Merk Fryslân, Maastricht Marketing, Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

Lees ook het bericht met de visie van Gastvrij Nederland op het algemeen overleg.
Trefwoorden: Tweede Kamer, beleid, Rijk, DMO

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
22/03/24
Exclusief voor leden
Wereldreistrends
Een interessant onderzoek van Skyscanner die het recente boekgedrag van reizigers wereldwijd in kaart heeft gebracht. Ze rapporteren over reisplannen voor de periode juni-augustus 2024 en spiltsen die uit naar regio.
20/03/24
Veel reisverkeer met Paasweekend
Parijs, Barcelona en Amsterdam zijn de meest populaire bestemmingen voor Nederlanders tijdens het Paasweekend. Naar Nederland komen vooral Duitsers, Belgen en Italianen. De Fransen volgen op plek 4. Dat ziet Booking.com in haar data.
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
08/03/24
Apollo Reizen wordt sponsor NN Rotterdam Marathon
Apollo Reizen kondigt de samenwerking aan met de NN Marathon Rotterdam als officiële sponsor. Met deze strategische alliantie laat Apollo Reizen haar betrokkenheid bij de sport zien vergroot en de NN Marathon Rotterdam ontvangt meer inkomsten.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...