Geplaatst op: 10-05-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HandicapNL lanceert programma 'Onbeperkt Feest'

HandicapNL lanceert programma 'Onbeperkt Feest'
Afbeelding van Richard Revel via Pixabay

HandicapNL heeft het programma ‘Onbeperkt Feest‘ gelanceerd. Deze belangenorganisatie vindt dat ook mensen met een handicap festivals moeten kunnen bezoeken.  Dat is nu heel erg lastig. HandicapNL claimt dat van de bijna 20 miljoen 
verkochte tickets in 2019 er slecht 50 waren voor mensen met een handicap.

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 1 miljoen mensen met een handicap op dit moment niet naar een festival kunnen. HandicapNL vindt dat dit niet langer kan en lanceert het programma ‘Onbeperkt Feest‘. Die bestaat uit een manifest dat mensen kunnen tekenen, partners die de beweging kunnen ondersteunen en een all-in concept voor organisatoren. 

Meer dan een toegankelijk toilet

Volgens HandicapNL vraagt een toegankelijk festival aanpassingen. "Met een invalidetoilet en wat oprijplaten ben je er nog niet. Denk aan de juiste screening vooraf, rustruimtes, verplegend personeel dat kan helpen bij medische handelingen, toereikend sanitair en een goede overnachtingsplek. Maar ook toegankelijke informatie is voor veel mensen met een handicap een must.”

Binnen drie jaar

Binnen drie jaar willen zij ervoor zorgen dat alle toonaangevende festivals in Nederland toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Van parkeerterreinen tot doventolken en van een toegankelijk terrein tot een aangepaste camping. Koplopers in de festivalwereld zijn al om. Zo is het concept van HandicapNL in 2019 al op de Zwarte Cross getest. In 2021 is dat verder uitgerold in het toegankelijk maken van de Dutch Grand Prix. "In 2022 slaan we de handen opnieuw ineen met de Dutch Grand Prix en staan er ook een hoop nieuwe festivals op de planning, waaronder Concert at Sea en Straf_Werk Festival. Samen met deze festivals zorgen wij voor de juiste faciliteiten en accommodaties, zodat iédereen van het festival kan genieten.”

Concert at Sea

Op de Brouwersdam komt onder andere een toegankelijke tribune om alle Concert at Sea-optredens goed te kunnen zien. Verder komt er aangepast sanitair en een speciale ruimte om op adem te komen. Bij house- en technofestival STRAF_WERK in Amsterdam zorgt HandicapNL in samenwerking met de organisator voor speciale parkeerplaatsen, een rust- en relaxruimte en ook een aangepaste website voor mensen met een visuele beperking. Bovendien zal er op beide evenementen een crew enthousiaste vrijwilligers zijn om er een zorgeloos spektakel van te maken.

Link: https://handicap.nl/toegankelijke-festivals/
Trefwoorden: evenementen, toegankelijkheid, inclusieve recreatie

||| Blogs |||

08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/05/22
Exclusief voor leden
Nederland bouwt paviljoen bij wereldtentoonstelling 2025 in Osaka
Nederland doet mee aan de wereldtentoonstelling Expo 2025 in Osaka. Dat heeft de ministerraad op voorstel van minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloten.
20/05/22
Lichtplan Arnhem zet gevels beter in het licht
Bezoekers die 's avonds je stad binnenkomen wil je ook een aantrekkelijk stadbeeld bieden. Arnhem ma...
20/05/22
Dutch Water Week opening in Scheepvaartmuseum
De opening van de Dutch Water Week 2022 vindt plaats naast het Scheepvaartmuseum. Onder meer de optimisten liggen dan klaar om kinderen te laten kennismaken met watersport.
19/05/22
Popsector heeft meer hersteltijd nodig
De Nederlandse popsector heeft meer hersteltijd nodig dan andere culturele deesectoren om van de pandemie te herstellen. Wat is er nodig voor een florerende popcultuur?
19/05/22
Crossing Border maakt weer stap naar België
Het Nederlandse literatuur- en muziekfestival Crossing Border keert na acht jaar terug in Antwerpen.
18/05/22
WK in Qatar niet populair onder Nederlanders
Het WK Voetbal 2022 ligt al lange tijd onder vuur, vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar. Ruim d...
17/05/22
Exclusief voor leden
Keukenhof trekt in 2022 1,1 miljoen mensen
Na twee jaar dicht draait Keukenhof in 2022 opeens een erg goede editie. Keukenhof ontving dit jaar ruim 1,1 miljoen bezoekers. Dat betekent dat in de laatste week nog snel 100.000 bezoekers naar de bloemen kwamen kijken. Het geeft ook een bijzondere kijk op het herstel van het inkomend toerisme.
13/05/22
Opening  nieuw Himalayagebied in Diergaarde Blijdorp
Deze zomer opent Diergaarde Blijdorp het nieuwe Himalayagebied met als hoogtepunt de compleet gerest...