Geplaatst op: 10-05-2022
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HandicapNL lanceert programma 'Onbeperkt Feest'

HandicapNL lanceert programma 'Onbeperkt Feest'
Afbeelding van Richard Revel via Pixabay

HandicapNL heeft het programma ‘Onbeperkt Feest‘ gelanceerd. Deze belangenorganisatie vindt dat ook mensen met een handicap festivals moeten kunnen bezoeken.  Dat is nu heel erg lastig. HandicapNL claimt dat van de bijna 20 miljoen 
verkochte tickets in 2019 er slecht 50 waren voor mensen met een handicap.

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 1 miljoen mensen met een handicap op dit moment niet naar een festival kunnen. HandicapNL vindt dat dit niet langer kan en lanceert het programma ‘Onbeperkt Feest‘. Die bestaat uit een manifest dat mensen kunnen tekenen, partners die de beweging kunnen ondersteunen en een all-in concept voor organisatoren. 

Meer dan een toegankelijk toilet

Volgens HandicapNL vraagt een toegankelijk festival aanpassingen. "Met een invalidetoilet en wat oprijplaten ben je er nog niet. Denk aan de juiste screening vooraf, rustruimtes, verplegend personeel dat kan helpen bij medische handelingen, toereikend sanitair en een goede overnachtingsplek. Maar ook toegankelijke informatie is voor veel mensen met een handicap een must.”

Binnen drie jaar

Binnen drie jaar willen zij ervoor zorgen dat alle toonaangevende festivals in Nederland toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Van parkeerterreinen tot doventolken en van een toegankelijk terrein tot een aangepaste camping. Koplopers in de festivalwereld zijn al om. Zo is het concept van HandicapNL in 2019 al op de Zwarte Cross getest. In 2021 is dat verder uitgerold in het toegankelijk maken van de Dutch Grand Prix. "In 2022 slaan we de handen opnieuw ineen met de Dutch Grand Prix en staan er ook een hoop nieuwe festivals op de planning, waaronder Concert at Sea en Straf_Werk Festival. Samen met deze festivals zorgen wij voor de juiste faciliteiten en accommodaties, zodat iédereen van het festival kan genieten.”

Concert at Sea

Op de Brouwersdam komt onder andere een toegankelijke tribune om alle Concert at Sea-optredens goed te kunnen zien. Verder komt er aangepast sanitair en een speciale ruimte om op adem te komen. Bij house- en technofestival STRAF_WERK in Amsterdam zorgt HandicapNL in samenwerking met de organisator voor speciale parkeerplaatsen, een rust- en relaxruimte en ook een aangepaste website voor mensen met een visuele beperking. Bovendien zal er op beide evenementen een crew enthousiaste vrijwilligers zijn om er een zorgeloos spektakel van te maken.

Link: https://handicap.nl/toegankelijke-festivals/
Trefwoorden: evenementen, toegankelijkheid, inclusieve recreatie

||| Blogs |||

28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
16/07/21
Van duurzaam herstel naar  een duurzame sector
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt (21 mei jl.) “wereldwijd 14 procent minder coronabesmettingen dan vorige week”. Het herstel van de gastvrijheidssector lijkt daarmee met de toenemende vaccinatiegraad ingezet. Maar of er ook daadwerkelijk sprake is van een duurzaam herstel, dat is maar de vraag ...
09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/07/22
Hoe kunnen parkeerproblemen in steden worden opgelost?
Parkeerproblemen zijn altijd een probleem geweest sinds de allereerste auto's werden uitgevonden. Maar het werd nog erger met de voortschrijdende verstedelijking en bevolkingsuitbreiding. Laten we kijken naar mogelijke oplossingen.
01/07/22
Exclusief voor leden
Pamflet met visie voor natuurinclusief Groningen
Zes natuurorgananisaties actief in de provincie Groningen schreven een pamflet om hun visie op natuurinclusief beleid te formuleren. Het is een antwoord op de provinciale Omgevingsvisie en wakkert de discussie aan over ruimtelijke ordening.
30/06/22
Anouk van Eekelen - Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland
Er is een herijkte actieagenda. Vakgenoten kennen de term maar wat valt er onder en wat doe je ermee? We vroegen experts in de gastvrijheidseconomie naar hun mening en deelname. Anouk van Eekelen beet het spits af bij de uitzending ‘Actieagenda en de boost voor bestemming Nederland’.
28/06/22
Sterke Lekdijk met veel recreatie
De werkzaamheden van het infrastructurele project ‘Salmsteke Ontkiemt!’ zijn gestart en duren zeker een jaar. De Lekdijk in de provincie Utrecht wordt over een afstand van 55 km versterkt en dat levert ook veel kansen op voor recreatie.
23/06/22
ZKA en Seinpost treden naar buiten als één merk: Ginder
De afgelopen tien jaar waren ze ‘achter de schermen’ eigenlijk al één organisatie, bureau ZKA en Seinpost. Nu worden de expertises van de twee gespecialiseerde bureaus officieel gebundeld tot één merk.
22/06/22
Exclusief voor leden
Laadinfrastructuur goed op orde in vergelijking met buitenland
Steeds meer mensen rijden een elektrische auto en die moet je wel kunnen opladen. Nederland loopt in Europa voorop in de laadinfrastructuur. In de sector leisure is al wel duidelijk dat het aantal laadplekken omhoog moet. Over toekomstberekening en de flessenhals het stroomnetwerk.
21/06/22
5 grote religieuze erfgoedlocaties in Limburg altijd te zien door 360 graden tours
Dmo Visit Zuid-Limburg heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijf iconische religieuze erfgoed locaties in Zuid-Limburg ontsloten middels 360-graden- en audiotours. Het gaat om bekende grote locaties.
20/06/22
Exclusief voor leden
Snel meer groen in de Kalverstraat
Zaterdag 18 juni markeerde de start van een groen samenwerking: de Kalverstraat en de kersverse Groenburgemeester van Amsterdam, Isa Hoes, slaan de handen ineen. Een quick fix om snel meer groen in de drukke Kalverstraat te plaatsen.