Geplaatst op: 10-05-2022
Auteur: Redactie
Uitgever: NRIT Media

Toch recreatieveer tussen Hoek van Holland en Maasvlakte

Fast Ferry krijgt een opvolger dankzij succesvolle lobby

Toch recreatieveer tussen Hoek van Holland en Maasvlakte

Fast Ferry 'De Nieuwe Prins', die eind vorig jaar uit de vaart werd genomen, krijgt een recreatieve opvolger. Het wegbezuinigen van de veelgebruikte verbinding tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte stuitte op veel ongeloof bij fietsers. Het Fietsplatform lobbyde als aanjager, samen met Fietsersbond, Vereniging Vrienden van de Voetveren en OP en TOP Voorne Putten, met succes voor het behoud van een veerverbinding. Na vier maanden zonder afvaart en daardoor kilometers omfietsen, kunnen fietsers vanaf woensdag 11 mei weer de oversteek maken. Tijdens het toeristenseizoen is er om de twee uur een dagelijkse verbinding


Recreatieveer geliefd bij de vakantiefietsers

Naast het regionale fietsroutenetwerk maken ook de LF Maasroute (onderdeel van EuroVelo19, La Meuse a Vélo), de LF Kustroute (onderdeel van EuroVelo12, de North Sea Cycle route) en de Ronde van Nederland gebruik van het veer. Alleen de LF Maasroute en de LF Kustroute zijn jaarlijks al goed voor bijna 400.000 fietsers. Dat de verbinding toch in stand wordt gehouden is een enorme verademing voor een grote groep fietsers, en mede te danken aan de gemeente Rotterdam. Ze liet direct onderzoek doen naar de haalbaarheid van de aanbesteding van het veer. Dat het veer ook een attractieve waarde heeft laat Jody Steyls uit België weten: "De sfeer en beleving doorheen de haven is één van de hoogtepunten tijdens mijn mooie LF Kustroute". Met de komst van het nieuwe Futureland in 2024 zal de verbinding nog meer waarde krijgen.


Vaartijden

De dienstregeling begint 's ochtends om 9:00 uur, en de laatste boot vertrekt om 18:00 uur vanaf de Maasvlakte naar Hoek van Holland. Fietsers moeten wel dieper in de buidel tasten. Betaalde je voorheen nog € 4,30 voor een enkeltje; met de nieuwe kleinere boot is dat nu € 6,25. Fietsen mogen wel gratis mee op de pont.


Heel Nederland gaat op fietsvakantie

Fietsvakanties in eigen land zijn erg populair, dit blijkt uit onderzoek van Bureau Kien in opdracht van het Landelijk Fietsplatform. In 2021 werden er ruim 7 miljoen fietsvakanties door 3 miljoen fietsers in eigen land gemaakt. Nederland is een ideaal land voor een fietsvakantie. Het biedt afwisseling in landschap, op korte afstand is er genoeg te beleven en er zijn veel wegen en paden. Eenmaal geproefd aan een fietsvakantie, dan wil men weer. Gemiddeld werd er afgelopen jaar 2,4 keer een fietsvakantie ondernomen, met een 8,5 op het fietsvakantierapport. De potentie van fietsvakanties is echter nog veel groter. Om aan de enorme vraag te kunnen blijven voldoen, moet het routeaanbod aansluiten bij de wensen en behoefte. Randvoorwaarden zoals het in stand houden van essentiële veerverbindingen zijn hier een belangrijk onderdeel van.

 

Trefwoorden: Veerboot, opvolger veerboot, verbinding

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/12/21
DITCH THE PITCH
DITCH THE PITCH
13/12/21 · Marketing · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Je zal ze de kost moeten geven. Mensen die in artikelen en interviews stellen ‘de leukste baan van...
08/11/21
Gooi je oude schoenen niet te vroeg weg
Bij de oprichting van je bedrijf is je concept cruciaal. Wat is je product, wie behoort tot de doelgroep, welke prijs vraag je, wat is het onderscheidend vermogen, wat is de toegevoegde waarde van je bedrijf? En nog 10 vragen uit het boekje voor beginners. Als een bedrijf eenmaal draait lijkt het allemaal vanzelf te gaan toch? Niet is minder waar natuurlijk. Waar wij de echte uitdaging zien is als een bestaand bedrijf wil of moet transformeren naar een ander of aanvullend concept. De winkel verbouwen als het ware, terwijl die wel open moet blijven.
14/10/21
Varkens in nood op Lisboa Airport
Claustrofobie. Je vraag er niet om. Dat heb je, of niet. En fijn is het geenszins. Hele kleine liften? Ik neem de trap wel. Al is die 10 verdiepingen hoog. Grote mensenmassa’s? Ik vermijd ze liever. - Marcel Baltus komt terecht in terminal 2 van Lisbon Airport en krijgt veel waardering voor Schiphol.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

28/03/23
Consumentenbond pakt prijsmisleiding reisaanbieders aan
De Consumentenbond gaat een procedure bij de Reclame Code Commissie aanspannen tegen de reisorganisaties Corendon, Stip Reizen, Prijsvrij en D-Reizen. Aanleiding is een onderzoek onder twaalf reisorganisaties waaruit naar voren kwam dat 83% van de reizen die de Consumentenbond bekeek niet voor de aanbiedingsprijs was te boeken.
28/03/23
Exclusief voor leden
Futuristische blik van easyJet op reizen in 2070
easyJet heeft zes toonaangevende futuristen en expert laten nadenken over de toekomst van vakanties. Hoe gaan we over 50 jaar op vakantie? De uitkomsten zijn verrassend maar bouwen vooral verder op wat we al weten. Vooral de visuals zijn spectaculair.
23/03/23
Meer Nederlandse wintersporters naar Oostenrijk
Oostenrijk is met een groei van 15 procent helemaal terug als meest populaire wintersportbestemming na onderzoek van creditcardtransacties. De transacties in Frankrijk zijn met -9 procent flink gedaald.
23/03/23
Trendcongres 2023: Tourism Futures
Na de pandemie gaan we eindelijk weer live met het Trendcongres. Het team van NRIT heeft samen met de hogescholen een mooi programma gemaakt rond het thema Tourism Futures.
21/03/23
Exclusief voor leden
Bereik reismerken hoger dan voor de pandemie
Reismerken hebben in februari van dit jaar 8,6 miljoen Nederlanders bereikt. Zij bezochten die maand...
15/03/23
Lange krokusvakantie helpt Brussels Airport in herstel
In februari 2023 heeft Brussels Airport 1.362.145 passagiers ontvangen. Dat is een stijging van 65% in vergelijking met februari 2022, toen er nog heel wat reisbeperkingen waren als gevolg van de Covid-crisis.
14/03/23
Exclusief voor leden
Aanvullend klimaatbeleid raakt ook Nederlandse luchtvaart
Het Nederlandse kabinet gaat met de huidige maatregelen de klimaatdoelen niet halen. Dat blijk uit het Interdepartementaal Beleidsonderzoek Klimaat dat het kabinet door een kennisconsortium heeft laten uitvoeren. Er is aanvullend beleid nodig dat is gericht op vraagreductie en de vervanging van fossiele energie door schone energiebronnen. Dat raakt ook de luchtvaart.
10/03/23
Exclusief voor leden
 Luchtvaart veert snel terug
De Europese luchtvaart is bijna weer op het niveau van voor de pandemie. Dat meldt ACI Europe op basis van data geleverd door meer van 450 luchthavens. In Nederland zien we een andere ontwikkeling.