Geplaatst op: 09-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

Overleg Tweede Kamer over toerisme in teken zorgen over instrumentarium voor innovatie

Overleg Tweede Kamer over toerisme in teken zorgen over instrumentarium voor innovatie
Maken de leden van de Tweede Kamer zich hard voor goed herstel van de gastvrijheidssector?

Woensdag 11 mei vindt een Algemeen Overleg van de Tweede Kamer plaats over toerisme. De sector maakt zich zorgen over het herstel. In de laag daaronder speelt kritiek op een structurele ontwikkeling en dat is de slechte match tussen innovatieprogramma's en de bereikbaarheid daarvan voor de gastvrijheidsindustrie.

Weinig aan de hand?

Aan de oppervlakte lijkt er weinig aan de hand. De vakantieparken zijn in trek, de consument stapt weer vaker door de deur van de horeca en het reisverkeer neemt toe. De coronacrisis lijkt bedwongen maar de sector is nog niet fit genoeg, meent brancheorganisatie Gastvrij Nederland (zie voor de uitleg over de organisatie onderaan dit artikel). De internationale bezoeker blijft nog te vaak weg. De oorlog in de Oekraïne is voor menig potentieel inkomend toerist en zakelijk bezoeker een reden om maar niet naar Europa te komen. Net die buitenlandse bezoekers zijn nodig om weer echt tot de omzetten te komen die de gastvrijheidsindustrie vóór de coronacrisis tot grote hoogten bracht. 

18 miljard

Ondertussen ligt er een financiële adder onder het gras van 18  miljard euro voor het hele Mkb, de schuldenlast van de coronacrisis. Een grote post daarin is de schuld van de ondernemers bij de Belastingdienst. Vanaf oktober dit jaar moet die betaald worden. Gastvrij Nederland vreest voor een golf aan faillissementen vanaf de tiende maand in 2022. In een toelichting wordt gemeld dat die aflossingsdruk zo hoog kan zijn dat zelfs kansrijke en goedlopende bedrijven het niet halen.

Investeer in Bestemming Nederland

In april stelde Gastvrij Nederland een brief op aan de Tweede Kamer en daarin wordt vooral gevraagd om maatregelen voor herstel. Dat betekent, geen extra kosten en lastenverlichting.  Vooral ook, investeer in de bestemming Nederland en zorg dat de internationale zakelijke bezoeker weer terugkomt. Dat helpt met het aanzwengelen van de bestedingen die nog onvoldoende op gang komen in deze sector. Die bestedingen zijn nodig om de sector te laten herstellen. Daarachter zit ook het argument dat de sector belangrijk is voor een goed leefklimaat en zeker ook voor het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven.

De wensen op hoofdlijnen vanuit Gastvrij Nederland. Zet maximaal in op de ondersteuning van Mkb op human capital, energietransitie en verduurzaming en innovatie. Daar zit het probleem.

Innovaties dreigen stil te vallen

De brief naar de Tweede Kamer is gestuurd op 22 april. Sindsdien nemen de zorgen bij Gastvrij Nederland toe over de innovatiekracht. Als die niet op orde komt hobbelt het aanbod en de kwaliteit van de sector langzaam achteruit. Parlementariër Maurits von Martels zorgde er in 2020 al voor dat er een motie werd aangenomen waarin stond dat het ministerie van Economische Zaken het instrumentarium voor innovatie beter moet afstemmen op de vraag vanuit het bedrijfsleven en dan vooral het Mkb. Het instrumentarium is er maar de eis voor een groot deel co-financiering en de enorme administratieve lasten om in te schrijven zitten de gastvrijheidssector in de weg. Maar weinig bedrijven uit deze sector maken gebruik van deze regelingen, net zoals bij andere Mkb-sectoren, is de ervaring van de brancheorganisatie. Uit navraag bij Gastvrij Nederland blijkt dat de organisatie graag de ondernemers wil voorlichten over de innovatieregelingen maar dan moeten die eerst beter bereikbaar zijn en moet de drempel van de hoge co-financiering eruit. Het is maar de vraag of Economische Zaken het mkb als norm wil nemen voor de regelingen. Gastvrij Nederland zoekt steun bij de Tweede Kamer om deze sector weer fit te krijgen. Kees van Wijk, voorzitter van Gastvrij Nederland sloot dan ook de brief naar de Tweede Kamer af met: "De sector werkt hard aan duurzaam herstel na corona maar kan dit niet zonder overheid en steun van de Tweede Kamer."

Brede samenwerking in Gastvrij Nederland

Gastvrij Nederland is gelieerd aan VNO-NCW en MKB-Nederland. Aangesloten zijn ANVR, ANWB, Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart CBRB, CLC-Vecta, Club van Elf, FEC-Nederland, Federatie Cultuur, HISWA-RECRON, Holland Casino, Koninklijke Horeca Nederland, Koninklijk Nederlands Vervoer, NBTC Holland Marketing, NVG, Schiphol Group, Vereniging van Kleine Reisorganisaties VvKR, Verenigde Dagattracties Nederland VDN, Vereniging van Evenementenmakers VVEM, Vereniging Vrije Theater Producenten VVTP en VVV Nederland/Kennisnetwerk Destinatie Nederland.

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.
20/03/24
Camping Zeeburg verkocht aan stichting
Camping Zeeburg. Zo blijft het open en duurzame karakter van de camping behouden en kan de camping structureel bijdragen aan goede doelen zoals kansengelijkheid en duurzaamheid.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
12/03/24
Exclusief voor leden
Geen camera's meer in Airbnb locaties
Airbnb verbiedt wereldwijd het gebruik van beveiligingscamera's binnenshuis in de accommodaties die verhuurd worden.
12/03/24
Exclusief voor leden
Avani Museum Quarter Amsterdam hotel open in tweede kwartaal 2024
Minor Hotels, een hospitality groep die in de hele wereld actief is, opent Avani Museum Quarter Amsterdam hotel in het tweede kwartaal van dit jaar.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...