Geplaatst op: 06-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

100 dagen Arcadia gaat vandaag van start

Friesland presenteert vervolg op succesvolle Culturele Hoofdstad 2018

100 dagen Arcadia gaat vandaag van start
Campagnebeeld van Paradys.
Vandaag gaat het van start, de eerst triënnale als opvolger van het succesvolle Culturele Hoofdstad van Europa-jaar in 2018 in Friesland. De naam van dit 100-daagse evenement is Arcadia. Honderdduizenden bezoekers worden verwacht in het openingsweekend.

De cultuurhonderddaagse gaat officieel van start in het openingsweekend van 6 tot en met 8 mei. Gedurende het evenement worden meteen 750.000 bezoeken verwacht. Daarbij werken er meer dan 20.000 Friezen mee aan het programma. Bezoekers genieten van onder andere de toponderdelen van het programma Bosk, een wandelend bos in Leeuwarden, Paradys, een beeldende kunstexpositie in Parklandschap Oranjewoud met (inter)nationale kunstenaars en PAFFF, een gloednieuw podiumkunstenfestival.

De centrale vraag van Arcadia: ‘Hoe laten we onze aarde en samenleving achter voor de generaties na ons?’ 

perspectieven op die maatschappelijke vraag worden aangereikt door gerenommeerde (inter)nationale en lokale kunstenaars, cultuurmakers en de Friese mienskip. "De uitdagingen van deze tijd vragen om nieuwe, gezamenlijke perspectieven. Kunstenaars zijn als geen ander in staat om ons nieuwe vergezichten te laten zien en vooral te laten voelen", zegt artistiek leider Sjoerd Bootsma van Arcadia.

Vrijdag 6 mei

Arcadia trapt af op Expeditie Next, het Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat plaats vindt in Franeker, de stad met een rijk academisch en astronomisch verleden. Hier is ook de Friese première van het reizend kunstwerk Gaia, een verlichte aardbol van zeven meter doorsnee van kunstenaar Luke Jerram. Gaia laat de kern zien van Arcadia 2022: dit is onze enige planeet, hoegeven we haar door aan volgende generaties? ’s Middags is de première van Schreeuwen in eenweiland van Broei. Broei biedt 12 jonge makers, die geboren zijn in deze eeuw, het podium. Op verschillende plekken in de provincie laten ze zien wat hen bezighoudt, hoe ze naar zichzelf kijken, naar anderen en de wereld. De derde première van die dag, The Underground van NITE, verandert de Sluisfabriek in Drachten in een spectaculair en beeldend circus over het belang van gezien worden en de tragiek van het falen. The Underground is een bewerking van Dostojevski's 'Aantekeningen uit het ondergrondse.’

Zaterdag 7 mei

Zaterdag opent een van de grootste projecten van Arcadia, Bosk. Een wandelend bos van meer dan 1000 bomen. In honderd dagen wandelen deze bomen door de binnenstad van Leeuwarden en kleuren de stad letterlijk groen. De bomen, met een hoogte van gemiddeld zes meter, leggen een route af van in totaal 3,5 kilometer. Het bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? Bosk is een idee van wijlen Joop Mulder, oprichter van Oerol en landschapskunstenaar Bruno Doedens. Op de openingsdag is het Woud der stemmen te horen, een klanklandschap van componist Merlijn Twaalfhoven gezongen door honderden zangers. Bosk heeft een uitgebreide programmering die voor een groot deel dit openingsweekend van start gaat.
In het Fries Museum opent Fertile Grounds, een tentoonstelling waarin ontwerper Christien Meindertsma en internationale curatoren Laura Drouet en Olivier Lacrouts van studio d-o-t-s reflecteren op het Friese veenweidegebied. Ook is er deze dag de première van Uitgesteld  geluk, een project van Leeuwarden UNESCO City of Literature. Elke dag is er een nieuw verhaal te beluisteren op steeds een andere, paradijselijke plek in Friesland. De rode draad: de zoektocht naar schoonheid tijdens en na de huidige pandemie.

Zondag 8 mei

Op zondag gaat de internationale kunsttentoonstelling Paradys in Parklandschap Oranjewoud officieel van start. In de tentoonstelling exposeren internationale beeldende kunstenaars als Gregor Schneider, Mercedes Azpilicueta en Erik van Lieshout overwegend nieuw werk. De kunstenaars komen uit alle hoeken van de wereld om ons idee van ‘het paradijs’ te bevragen en om de idylle van Parklandschap Oranjewoud uit te dagen. Deze dag geeft de Roemeense kunstenaar Alexandra Pirici een performance in de Ecokathedraal in Mildam. Met de performance Building Blocks bouwt ze voort op de Ecokathedraal van Louis Le Roy. Niet met stoeptegels en bakstenen, maar met lichamen en geluid. De tentoonstelling is samengesteld door curator, kunstcriticus en schrijver Hans den
Hartog Jager.

Wat is er nog meer te beleven tijdens Arcadia?

Het openingsweekend van Arcadia toont een dwarsdoorsnede van het totale programma. Maar er is nog veel meer: zo is er IIS, dat gaat over klimaatverandering en de gevolgen daarvan op de zo bekende ijsbanen. Alle IIS-projecten zijn gemaakt vanuit de Friese gemeenschap, bijvoorbeeld door een dorp, wijk, stad of vereniging in combinatie met één of meerdere kunstenaars. Ook is er het nieuwe, kleurrijke podiumkunstenfestival PAFFF met een vernieuwend programma van spraakmakende internationale kunstenaars die de wetten van het theater ter discussie te stellen en grenzen verleggen met hun voorstellingen. De internationaal geprezen kunstenaars Philippe Quesne, Doris Uhlich, Lia Rodrigues en Cia Hiato zijn enkele namen uit het uitgebreide programma.

Arcadia vindt plaats van 6 mei tot en met 14 augustus 2022. Kijk voor het volledige programma op: www.arcadia.frl
Trefwoorden: Friesland, Arcadia, culturele hoofdstad, DMO

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Dutch Health Week haalt veel zorg en gezondheidszoekers naar Utrecht
Domstad Utrecht is vol met vak- én gewone bezoekers tijdens Dutch Health Week. Deze is van zondag 7 tot en met zondag 14 april, een week lang als ‘Utrecht, Heart of Health’. Hier zit een brede samenwerking achter voor destintatiemanagement van Utrecht.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
22/03/24
Exclusief voor leden
Thuis centraal in Erfgoeddag 2024 in Vlaanderen en Brussel
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel met meer dan 900 activiteiten in het teken van ‘Thuis’.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
05/03/24
Zelfscan voor toegankelijke festivals en evenementen
De Coalitie voor Inclusie heeft een zelfscan ontwikkeld voor festivals en evenementen. Met de zelfscan krijgen organisatoren laagdrempelig inzicht in de toegankelijkheid van hun festival of evenement en krijgen ze praktische tips hoe ze de toegankelijkheid kunnen verbeteren.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
Exclusief voor leden
Tilburg, Alkmaar of Valkenswaard evenementenstad van 2024?
De nominaties voor beste evenementensteden 2024 zijn bekend. In de categorie ‘Evenementenstad van het jaar’ zijn Alkmaar, Tilburg en Valkenswaard uitverkoren. In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Big Rivers Festival, De Grote Schijn en de Vierdaagsefeesten Nijmegen.
12/02/24
Zes nieuwe ambassadeurs voor Pride Amsterdam
De deelnemers voor de 27e editie van de Canal Parade zijn geselecteerd. Samen met de bekendmaking van de zes nieuwe Pride Ambassadeurs vormt dit de start van de voorbereidingen voor Pride Amsterdam 2024.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...